Hrvatski kapetan i dalje u turskom zatvoru: “Pa on je upozorio vlasti na mogući kokain”

novilist - prije 4 sata - link

Suđenje hrvatskom pomorcu Marku Bekavcu i još devetorici članova posade broda Phoenician M, na kojemu je u turskoj luci Eregli lani pronađen kokain, nastavljeno je u četvrtak na sudu u Turskoj još jednim saslušanjem posade i iznošenjem obrane, a bit će nastavljeno 16. rujna.

Rekao je to Hini u telefonskom razgovoru glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan dodavši da je, zbog obaveza sutkinje, određen novi sudac u tom predmetu, koji je nedavno preuzeo slučaj.

Svi optuženi članovi posade su još jednom saslušani, odvjetnici su iznijeli argumente obrane, a saslušana je i svjedokinja iz brodarske kompanije, pa u sindikatu očekuju da bi presuda mogla biti izrečena u rujnu.

Melvan je rekao da su na ročištu na sudu u gradu Eregli bili i supruga kapetana Bekavca, hrvatski veleposlanik Hrvoje Cvitanović, otpravnik poslova u veleposlanstvu u Ankari Mario Zadro te dva predstavnika Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF) iz Turske.

Kapetan Marko Bekavac je optužen jer je lani u teretu njegova broda Phoenician M u turskoj luci Eregli pronađen kokain.

U turskom istražnom zatvoru u Ankari nalazi se od listopada prošle godine, kada je policija na brodu, koji je iz Kolumbije prevozio ugljen, a plovio pod panamskom zastavom, našla 137 kilograma kokaina.

Tada je uhićeno 10 pomoraca, šestorica s Filipina, po jedan iz Finske, Poljske i Rusije te Bekavac kojeg turske vlasti smatraju odgovornim po zapovjednoj odgovornosti.

Osim Bekavca u zatvoru su Ali Albokharij, Paszukow Krzystof Andrzej, Abello Eddie Jr. Villacarlos, Latanov Pavel, Sulima John Rey Nuneza, Vargas Carmel Ariel Jr. Dapule, Dalumpines Junil Bongcayaa, Bobiles Pather John Juarez, Ruales Darvin Ortiz.

Bekavac je upozorio tursku policiju

Brodu Phoenician M je dozvoljeno isplovljavanje s preostalom posadom.

Suđenje je počelo sredinom lipnja, a svi pomorci izjasnili su se da nisu krivi i iznijeli su svoju obranu.

Branitelje je, odvjetničku kuću iz Istambula, angažirala kompanija, a svaki pomorac je dobio svog zastupnika.

Melvan je uoči ročišta rekao da je zapovjednik broda prije ulaska u kolumbijsku luku i prije ukrcaja tereta zatražio dodatne kamere i osiguranje no, kompanija se nije očitovala niti to omogućila.

Upravo je Bekavac prije dolaska u tursku luku izvijestio policiju u Turskoj kako je moguće da se tako nešto nađe na brodu, budući nije imao sve uvjete za sigurni ukrcaj tereta.

Melvan ističe da izravna poveznica između posade i narkotika nije utvrđena ni dokazana.

Premijer Andrej Plenković, koji se potkraj lipnja sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom, založio se za Bekavca, kazavši kako Hrvatska očekuje da turska nadležna tijela u njegovu slučaju postupe pravedno te da će hrvatska Vlada nastaviti pružati hrvatskom državljaninu diplomatsku, konzularnu, pravnu i svaku moguću pomoć.

Objava Hrvatski kapetan i dalje u turskom zatvoru: “Pa on je upozorio vlasti na mogući kokain” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3240)Marko Bekavac (5)