Zbog napada hutista prihod Sueskog kanala smanjen za četvrtinu

novilist - prije 4 sata - link

Prihod Sueskog kanala pao je gotovo za četvrtinu u financijskoj 2023/2024. godini budući da su pojedini brodari preusmjerili brodove oko Rta dobre nade kako bi izbjegli napade u u Crvenom moru.

U financijskoj godini 2023/2024. koja je završila u lipnju prihod Sueskog kanala iznosio je 7,2 milijarde dolara, objavio je čelnik uprave Osama Rabie, i bio je manji za 23,4 posto nego u 2022/2023.

Kanalom je u netom završenoj financijskoj godini prošlo 20.148 brodova, za 22,3 posto manje nego godinu ranije, naveo je Rabie.

UNCTAD je u veljači objavio da se tranzit brodova kroz Sueski kanal u siječnju smanjio za 42 posto u odnosu na najprometniji mjesec u 2023. godini zbog učestalih napada na brodove u Crvenom moru.

Od studenog jemenski pokret Ansar Allah (hutisti) napada brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru, zahtijevajući obustavu izraelskih vojnih operacija u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestincima.

SAD i Britanija uzvratili su napadima na mete u Jemenu, a pomorsku vojnu misiju poslala je u Crveno more i Europska unija, istaknuvši njezin “obrambeni karakter”.

Sueski kanal ključni je izvor deviza za Egipat i Kairo razmatra mogućnost novih radova na njegovom proširenju, rekao je čelnik uprave početkom ožujka.

Početna istraživanja trajala bi oko 16 mjeseci, a uključivala bi studije o izvedivosti, utjecaju na okoliš i inženjering, te istraživanje tla i jaružanje, rekao je tada Rabie.

Uprava trenutno uređuje 10 kilometara kanala za dvosmjerni promet i proširuje i produbljuje još 30 kilometara.

Odluka o radovima donesena je prije dvije godine, nakon nasukavanja ogromnog kontejnerskog broda Ever Given koje je u 2021. zaustavilo promet na šest dana.

Objava Zbog napada hutista prihod Sueskog kanala smanjen za četvrtinu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Crveno more (6)Egipat (14)Gospodarstvo (303)hutiji (5)hutisti (4)Jemen (6)more (184)Novosti (1258)