Kako postići zdravu i sjajnu plavu boju kose?

novilist - prije 16 sati - link

Pravilna njega izbijeljene kose može biti izazov i, u nekim slučajevima, prilično dugotrajna. Naime, kemijski izbijeljena kosa zahtijeva prilagođenu rutinu njege kako bi ostala jaka, zdrava i sjajna čak i nakon ponovljenog izbjeljivanja. Tijekom izbjeljivanja, prirodni pigmenti boje postupno se uklanjaju iz vaše kose, a hidrogen peroksid razgrađuje vanjski zaštitni sloj kose.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)

Ovaj proces je prilično naporan i dovodi do značajnog gubitka vlage, što kosu čini osjetljivijom i poroznijom. Ako ne brinete pravilno o svojoj kosi, može postati vrlo suha, nalik slami i, u najgorem slučaju, lomljiva. I dok prva izbjeljivanja možda neće imati vidljive efekte, izbjeljivanje će prije ili kasnije rezultirati oštećenom strukturom kose.

Osim toga, vaša kosa će odmah nakon posjete frizeru biti sjajno plava, ali to je uglavnom zbog upotrebe sjaja (glossing). Samo izbjeljivanje obično neće ukloniti žuti ton, jer proces posvjetljivanja uključuje razne faze. Kosa uvijek sadrži crvenu komponentu koja se kemijski uklanja. Zbog toga će vaša kosa prvo postati crvena, zatim narančasta i na kraju žućkasta prije nego što se postigne “čista” plava boja. Što je tamnija prirodna boja, teže je postići ovaj čisti konačni ton, pa se koristi sjaj za rafiniranje boje. Međutim, on se ispire nakon nekog vremena i pojavljuje se neželjeni žuti ili narančasti ton.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Aimee Clare Hair (@aimeeclarehair)

Kako pravilno njegovati izbijeljenu kosu?

Na temelju svega što sada znamo, izbijeljena kosa očito treba puno vlage, što možete postići odgovarajućim šamponima, regeneratorima i tretmanima za izbijeljenu kosu. Ali proizvodi koji se ne ispiru također su važan dodatak kako bi kosi dali potrebne hranjive tvari, spriječili lomljenje i održali je sjajnom i glatkom.

Međutim, budući da izbijeljena kosa teže zadržava vlagu, trebali biste izbjegavati toplinsko stiliziranje što je više moguće i uvijek koristiti zaštitu od topline – čak i ako koristite samo sušilo za kosu. Ako je vaša kosa već jako oštećena, trebali biste koristiti proizvode za obnovu koji sadrže keratin ili proteine.

Kako biste sami uravnotežili žuti ton, koristite srebrni šampon ili ljubičasti tretman za kosu jednom tjedno. Također je vrijedno redovito šišati vrhove kod frizera.

Proizvodi za njegu izbijeljene kose

Pravilna njega izbijeljene kose ovisi o stanju strukture vaše kose. U osnovi, izbijeljena kosa uvijek treba puno vlage, jer izbjeljivanje je kemijski proces koji može isušiti kosu i učiniti je poroznom. Ako je struktura već vrlo oštećena i lomljiva, trebali biste koristiti restorativne proizvode s keratinom ili proteinima.

Pred-šamponi

Jeste li znali da voda iz slavine može biti razlog za mat plave tonove i lomljivu kosu? Razlog za to je kamenac koji sadrži, a koji se nakuplja i čini kosu mat i poroznom. Proizvodi poput pred-šampona štite vlakna kose i osiguravaju da kamenac i druge naslage ne mogu napasti kosu. Ne samo da kosa izgleda puno zdravije, već je i nevjerojatno lako raščešljati je i mekana je poput svile čak i prije nego što je zapravo operete šamponom.

Šamponi za izbijeljenu kosu

Koji šampon za izbijeljenu kosu? To ovisi o vašim specifičnim potrebama. Ako vaša kosa nije oštećena i lomljiva, koristit će vam dobar hidratantni proizvod koji će zaista učiniti plavu boju sjajnom. Ako želite njegovati suhu i oštećenu kosu, imat će nešto veće zahtjeve za pravim proizvodima. Šamponi s keratinom ili veznim kompleksima mogu pomoći u obnavljanju zdravlja kose.

Srebrni šamponi

Srebrni šamponi su neophodni za svakoga tko želi hladnu plavu boju između posjeta frizeru. Budući da se gotovo uvijek koristi sjaj za postizanje željenog podtona, razočaranje je prilično veliko kada se sjaj ispere i pojavi se žuti ton. Ali možete ga lako korigirati kod kuće s pigmentiranim šamponom. Važno je da proizvode ne koristite svaki put kad perete kosu, već najviše jednom ili dva puta tjedno.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Caroline Daur (@carodaur)

Regeneratori

Dobar regenerator za izbijeljenu kosu hidratizira i čini boju sjajnom. Ako je vaša kosa vrlo suha i porozna, obnavljajući ili reparativni sastojci su nužni.

Tretmani za kosu

Bez obzira na to u kakvom stanju je izbijeljena kosa, treba joj tretman za kosu jednom tjedno za intenzivnu njegu. Ovisno o strukturi vaše kose, možete birati između hidratantnih i reparativnih proizvoda, ali i ljubičaste maske za izjednačavanje žutog tona su također opcija.

Proizvodi koji se ne ispiru

Na kraju, svaka lažna plavuša trebala bi imati barem jedan dobar proizvod koji se ne ispire u kupaonici. Hoćete li preferirati ulje ili losion, u potpunosti ovisi o vašem osobnom ukusu. Važno je da hidratizira vašu kosu, štiti je od vanjskih utjecaja i možda čak i od topline. Ovaj korak može spriječiti lomljenje kose i olakšava raščešljavanje dužina.

Objava Kako postići zdravu i sjajnu plavu boju kose? pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Life (520)Ljepota (95)