Indijac Puneet Kumar čeka dijete s Hrvaticom i produžetak dozvole za rad: “Ne želim da mi dijete odrasta bez oca”

novilist - prije 7 sati - link

Ivan Šulog, vlasnik OPG-a iz Donje Bistre, u potrazi za radnicima na proljeće je pronašao pet mladića iz Nepala i Indije koji bi radili na njegovom OPG-u. Podnio je zahtjev za njihovim zapošljavanjem u HZZ, što je bilo odobreno, a potom je poslao i zahtjev za izdavanje dozvola za boravak i rad u MUP-u.

– Podnijeli smo u policiji zahtjev, a nakon nekog vremena su došli iz MUP-a kod nas i rekli da za tih pet radnika ne mogu izdati radne dozvole jer su tu ilegalno nekoliko mjeseci. Radi se, naime, o procesu odobrenja dozvole za boravak i rad koji traje neko vrijeme. Njima se nisu svi datumi nadovezivali jedan na drugi i zbog toga policija smatra da su ovdje ilegalno. Mi smo lani s jednim Nepalcem prošli isto, ali ove godine se promijenio zakon. To je bilo prije u svibnju još, mi od onda pokušavamo sve što možemo kako bi se to razriješilo, rekao je Ivan Šulog.

Kafkijanska situacija

Navodi kako je problem za njega najmanji – on se nadao da je pronašao radnike, a sada će, čini se, morati pronaći nove. No njegovi nesuđeni radnici, ne riješi li im se problem, moraju napustiti Hrvatsku.

– Oni ne znaju što učiniti, jedino što im ostaje jest da se vrate doma, a nemaju novca za to. Svi su kod kuće digli kredit da bi došli ovdje i financirali svoje obitelji, dug je i dalje tu, a oni se moraju vratiti. Ako se ne vrate sami, država će ih deportirati, a u tom je slučaju Schengen zatvoren za njih. Čekali smo papire svaki dan da će doći, a papiri nikada nisu došli. Tražimo druge načine, momci obilaze policijske postaje, a tamo im daju brojeve na koje se nitko ne javlja. Ne znamo gdje da odu, a ja kao poslodavac mogu učiniti doista malo, rekao je Šulog.

U policiji su razgovarali i s odvjetnicom koja ih je pitala jesu li dobili odgovor po kojem se odbija zahtjev. Naime, zahtjev koji su podnijeli nije odbijen, ali oni nisu dobili nikakav službeni odgovor.

– Za njihov slučaj odgovorne su agencije koje nisu brinule o njima, koje nisu na vrijeme podnijele zahtjev. Radnika koji su u ovakvoj situaciji je na tisuće, a država bi ih, umjesto da donese neki zakon da oni mogu ostati, deportirala i napravila sebi trošak. Mnogi su ostavljeni na cesti, ne rade jer za njih nitko nije podnio zahtjev za boravak. Ti ljudi nemaju što jesti, gdje spavati, prisiljava ih se da se bore za egzistenciju, a onaj tko ih je doveo, pere ruke od odgovornosti, zaključio je Šulog.

Puneet Kumar iz Indije jedan je od radnika koji je sada ni na nebu ni na zemlji. On je u Hrvatskoj od kolovoza 2022. godine, legalno je prijavljen, radio je na nekoliko mjesta do sada i situacija u kojoj se našao potpuno ga je zatekla.

U velikoj nevolji

– U policiji u Zaprešiću su mi rekli da je dozvola koju sam imao otkazana u listopadu, a u Remetinečkom gaju policija je rekla da nije tako, da je ta dozvola trajala do svog isteka u prosincu 2023. godine. Šefica kod koje sam tada radio podnijela je zahtjev za produženje dozvole na vrijeme, procedura za odobrenje traje do tri mjeseca, nakon kojih su mi rekli da je zahtjev odbijen zbog nekih problema u firmi. Ne shvaćam, kakve veze ja imam s problemima u firmi? Potom sam našao posao na OPG-u Šulog, gdje je vlasnik predao zahtjev za dozvolu. Umjesto da sve bude u redu, stigla je odbijenica jer sam imao rupu od prošlog boravka, pojasnio je Kumar.

Istaknuo je kako već dvije godine ovdje živi i čini sve da poštuje sve zakone i pravila. Kako je bez posla, jer mu je odbijena dozvola za rad, pomažu mu prijatelji i djevojka. U Hrvatskoj se planira skrasiti, s djevojkom koja je odavdje planirao je svadbu dogodine, ali prinova koja je na putu potaknula ih je na razmišljanje o vjenčanju u skorijem vremenu.

– Želim biti uz nju. Ne želim da moje dijete odrasta bez oca. Situacija u kojoj sam onemogućava nam da se uzmemo. Svakih nekoliko dana idem u MUP, ja i dalje čekam dozvolu da počnem raditi, ne odustajem. Prijavljen sam, legalno sam zarađivao, imam račun u banci, svoj novac trošim ovdje, tu živim, tu jedem, tu stvaram svoj život i pitam se čija je odgovornost što sam ovdje odjednom ilegalno. Znam da sam u opasnosti da me deportiraju, ali se nadam da se to neće dogoditi. Želim ostati ovdje, ne želim se vratiti u Indiju. U velikoj sam nevolji, ali želim rješenje, naglasio je Kumar.

MUP: Dozvola u razmatranju

Iz MUP-a su nam rekli da je Kumarova dozvola za boravak i rad još uvijek u razmatranju. Ipak, to se odnosi na zahtjev za koji su policijski službenici Ivanu Šulogu usmeno rekli da je odbijen, a za što nitko nije izdao potvrdu.

– Sukladno Zakonu o strancima zahtjevi za izdavanje dozvole za boravak i rad podnose se putem platforme Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a ne kao do tada u nadležnoj policijskoj upravi ili postaji. Zavod utvrđuje ispunjava li poslodavac propisane zakonske uvjete i daje pozitivno ili negativno mišljenje te zahtjev prosljeđuje na daljnju proceduru nadležnoj policijskoj upravi ili postaji. Nadležna policijska uprava ili postaja preuzima zahtjev s platforme te po okončanju upravnog postupka, u slučaju ispunjenja svih zakonskih pretpostavki, odobrava dozvolu za boravak i rad. Uvidom u službene evidencije utvrđeno je da je za predmetnog državljanina Republike Indije dana 22. 4. 2024. godine poslodavac ŠULOG d.o.o. podnio zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad za radno mjesto poljoprivredni radnik, za koji je nadležna Policijska postaja Zaprešić. Dakle, zahtjev je evidentiran i u postupku je odlučivanja. Činjenica je da je imenovani do podnošenja novog zahtjeva imao odobrenu dozvolu za boravak i rad izdanu od PU zagrebačke s rokom važenja do 18. 12. 2023. godine, koja je istekla, stoji u odgovoru MUP-a.

Objava Indijac Puneet Kumar čeka dijete s Hrvaticom i produžetak dozvole za rad: “Ne želim da mi dijete odrasta bez oca” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3249)Indija (26)Novosti (1266)policija (726)strani radnici (36)