Umjetnička direktorica malteškog Mediterrane Film Festivala: ‘To je most koji spaja sve naše kinematografije’

novilist - prije 9 sati - link

VALLETTA – »Mogu reći da je ovo gotovo pa ostvarenje djevojačkih snova, Malta me oduvijek privlačila. Čitala sam knjige o Templarima, voljela sam Corta Maltesea, a Malta je oduvijek imala uzbudljivu povijest obavijenu misterijom i egzotikom«, otkrila nam je Teresa Cavina, nova umjetnička direktorica Mediterrane Film Festivala koji je nedavno završio svoje drugo izdanje te dodala:

»Kad su me nazvali i ponudili mi angažman, prihvatila sam bez razmišljanja. Zbilja je velika čast biti na čelu programskog tima i kao umjetnička direktorica voditi festival koji okuplja kinematografije svih mediteranskih zemalja, ali i predstavlja najzanimljivije filmove i autore iz ostatka svijeta.«

Teresa Cavina, talijanska filmska stručnjakinja i festivalska veteranka s dvadeset godina selektorskog iskustva, bila je dio programskog tima Venecijanskog filmskog festivala od 1989. do 1997. da bi nakon toga preuzela funkciju kodirektorice Locarno Film Festivala, jednog od najznačajnijih europskih i svjetskih festivala, gdje se zadržala do 2005. godine. Nakon odlaska sa švicarskog festivala pokrenula je Rome Film Festival gdje se tri godine zadažala kao umjetnička kodirektorica. Od ostalih festivala svakako treba spomenuti pozicije umjetničke direktorice venecijanskog programa Dani autora te festivala u Abu Dhabiju, egipatskoj El Gouni i korejskom Busanu. Vrlo je aktivna i u poslovnom filmskom svijetu pa je tako pokrenula niz uspješnih koprodukcijskih platformi i razvojnih fondova. S Teresom Cavinom razgovarali smo u prekrasnom dvorišnom vrtu gotovo pola tisućljeća stare palače Grandmaster Palace u samom središtu Vallette čije su se drevne utvrde, uske popločene ulice, trgovi i raskošne palače toga dana pržili na 36 stupnjeva.

Novi koncept

Ovogodišnje drugo izdanje predstavilo je potpuno novi koncept s dodatnim programskim sekcijama, mnogo većim brojem filmova i bogatijim industrijskim programom.

– Nakon inauguracijskog prošlogodišnjeg izdanja, Filmska komisija Malte koja stoji iza organizacije željela je veći i sadržajniji festival nakon čega su me kontaktirali. Predstavili su mi novi koncept s natjecateljskim programom filmova mediteranskih zemalja i nekoliko novih popratnih programa s filmovima iz čitavog svijeta, programom posvećenom filmovima o ekološkim temama i očuvanju okoliša te VR naslovima. Smatrala sam da je to dobar smjer razvoja festivala, a ravnatelj komisije Johann Grech pokazao se kao vrlo ambiciozan pa sam sa zadovoljstvom prihvatila angažman. Cilj je također da Malta i ovaj festival postanu most koji spaja kinematografije mediteranskih zemalja i mislim da je to odličan smjer.

U konkurenciji je bio prikazan i američki film »Tuesday« koji potpisuje mlada hrvatska filmašica Daina O. Pusić i koji je predstavljao hrvatsku kinematografiju.

– Obožavam taj film, mislim da je briljantan i zaslužuje mnogo više pozornosti nego što trenutno ima. Riječ je o jako pametnom filmu s višeslojnim značenjima, životnim likovima i situacijama, vrlo iskrenim i stvarnim emocijama, koji se bavi osobnim i seksualnim identitetom, a istovremeno vrlo zabavnom i duhovitom. Jako mi je žao što Daina nije mogla doći na festival osobno predstaviti film.

Sljedeće izdanje

Jeste li zadovoljni ovogodišnjim festivalskim izdanjem i vašim prvim angažmanom? Jesu li se ispunila sva očekivanja?

– Zadovoljna sam, mislim da smo odradili dobar posao i ispunili očekivanja drugih, lako za moja očekivanja. U ovom poslu nikad ne možete biti potpuno zadovoljni i sretni jer festival uvijek može biti bolji, sadržajniji, aktualniji i tako dalje, ali isto tako filmski festivali su konstantno u procesu razvoja i promjena; svako sljedeće izdanje je barem minimalno drukčije od prethodnog i donosi nešto novo i drukčije. To posebno vrijedi za nove festivale kao što je Mediterrane. Potrebno je vrijeme da upoznate svoju publiku, da festival saživi s lokalnom zajednicom, a istovremeno nađe svoje mjesto u međunarodnom festivalskom krugu. To je organski proces koji s vremenom oblikuje festival i njegovu globalnu poziciju.

Razmišljate li već o trećem izdanju i planovima za sljedeću godinu?

– Prerano je za bilo kakve potvrde, ali programski kostur festivala bi trebao ostati isti, mislim da smo trenutno na optimalnom broju sekcija i filmova. Ono o čemu se razgovara je proširenje industrijskog dijela programa u formi koprodukcijskog foruma na kojem bi sudjelovale kinematografije mediteranskih zemalja. Mislim da u tom dijelu ima prostora za napredak i da bi to bio odličan dodatni način povezivanja kinematografija mediteranskog bazena. Već sada se veselim sljedećem izdanju, mislim da će Mediterrane Film Festival postati značajna filmska manifesticija mnogo šire od mediteranskog bazena i festival na koji će filmaši i predstavnici međunarodne filmske industrije dolaziti sa zadovoljstvom kako bi predstavili svoje filmove i projekte.

 

Objava Umjetnička direktorica malteškog Mediterrane Film Festivala: ‘To je most koji spaja sve naše kinematografije’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Film (222)Ostalo (124)