Osorske glazbene večeri: Publika će još dugo pamtiti sjajan nastup skupine “The King’s Singers”

novilist - prije 10 sati - link

OSOR – Nastup engleske vokalne skupine The King’s Singers opravdao je očekivanja razvijena kada je objavljeno da će upravo njihovim nastupom biti otvorene ovogodišnje, 49. po redu Osorske glazbene večeri. Sekstet s tradicijom od 1968. godine – s tim da je s vremenom njegov sastav osvježavan, pa najdulji staž u ovoj postavi ima Jonathan Howard, od 2010. godine – izveo je više stoljeća staru sakralnu glazbu, glazbu iz animiranih filmova, ali i premijerno »Carmen de doctrina Domini nostri Iesu Christi pendentis in cruce.

Christianus interrogat, Christus respondet« hrvatskog skladatelja Blaženka Juračića, koji je prisustvovao koncertu u osorskoj ex-katedrali, a njegovo je djelo narudžba osorskog festivala. U skladu s nazivom koncerta, »Legacies« (»Naslijeđa«), »Kraljevi pjevači« poveli su publiku u višestoljetnu glazbenu baštinu svoje domovine, djelima Thomasa Weelkesa i Williama Byrda, nizom pjesama švedskog skladatelja Huga Alfvena, ali i za ovu skupinu skladanih »Besmislenih madrigala« mađarskog skladatelja Györgyja Ligetija.

Važno mjesto u koncertu imale su pjesme iz Disneyjevih animiranih filmova »Pinocchio«, »Dumbo« i »Kralj lavova« – dug pljesak dobila je »Can you feel the love tonight« Eltona Johna iz tog filma – a u neočekivanom dodatku Englezi su izveli i »When I’m 64« skupine The Beatles, zatim našu klapsku pjesmu »Ponistra je drivo« te grčku pjesmu za djecu »To kokoraki« (»Pijetao«), u kojoj su oponašali domaće životinje, što je bio vrhunac njihovog, već ionako razrađenog, ležernog scenskog nastupa pred posve popunjenim gledalištem. Kontratenori Patrick Dunachie i Edward Button, tenor Julian Gregory, baritoni Christopher Bruerton i Nick Ashby te bas Jonathan Howard ostat će u dugom sjećanju publici s kojom su u osorskoj bogomolji dijelili vrućinu i takve uvjete nekoliko puta gospodski prokomentirali najavljujući pojedine pjesme.

Na početku koncerta obratile su se lošinjska gradonačelnica Ana Kučić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Prije koncerta održana je kratka svečanost na gradskom trgu, na kojoj je umjetnički ravnatelj festivala Marin Kaporelo najavio ovogodišnji program Osorskih večeri, nakon čega je uz praizvedbu »Osorskih fanfara« Alfija Kabilja festivalsku zastavu podignula Iva Marušić, unuka utemeljitelja festivala Daniela Marušića. Jedan od uzvanika bio je Zdravko Zima, izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića.

 

 

 

Objava Osorske glazbene večeri: Publika će još dugo pamtiti sjajan nastup skupine “The King’s Singers” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Ostalo (124)