Kulturne manifestacije, zabava, sport i gastronomija. Donosimo veliki vodič kroz ljetna događanja na Lošinju

novilist - prije 2 dana - link

Turistička sezona je započela, a naselja na otoku Lošinju pripremaju se za udarne ljetne mjesece i veliki dolazak domaćih i stranih gostiju. Ove godine, posjetitelji će moći uživati u raznovrsnim zabavnim, kulturnim i sportskim aktivnostima. Među glavnim manifestacijama ističu se Osorske glazbene večeri, Međunarodni festival puhačkih orkestara, Dani Josipa Kašmana, Lošinj Jazz Festival i Losinava festival, dok će manji, ali jednako atraktivni događaji, poput pučkih fešti, regata, sportskih turnira, ljetnih igara, izložbi i uličnih koncerata, dodatno obogatiti ljetnu ponudu.

Događanja u srpnju otvorio je bogat zabavni program pod nazivom Otočna večer, koji uključuje nastupe lokalnih klapa i folklornih grupa uz predstavljanje lošinjskih lokalnih proizvoda. Dvije Otočne večeri su u Malom Lošinju već održane, a sljedeće su 18. srpnja u Velom Lošinju, 22. srpnja u Nerezinama te 25. srpnja u Malom Lošinju.

Cjeloljetni festival umjetnosti, sporta, kulture, ekologije i tehnologije pod nazivom Sunset Unije festival, traje od 22. lipnja do 1. rujna okupljajući lokalno stanovništvo, turiste, umjetničke amatere i profesionalce. Sv. Grgur se u Velom Lošinju slavio dvije večeri, 6. srpnja uz koncert Bura banda i gastroponudu udruge GUŠT te 7. srpnja nastupom Puhačkog orkestra »Josip Kašman«.

Srpanj u znaku kulture

Devetnaesto izdanje Dana Josipa Kašmana posvećeno je najznačajnijem hrvatskom baritonu, rođenom na Lošinju, a održano je 14. srpnja na ljetnoj pozornici kina »Vladimir Nazor«. Prvak riječke opere, bariton Robert Kolar, donio je velika djela operne literature koja su obilježila karijeru Josipa Kašmana.

Od 16. srpnja do 20. kolovoza posjetitelji mogu uživati u izvedbama vrhunskih domaćih i stranih umjetnika na 49. Osorskim glazbenim večerima, u renesansnoj osorskoj katedrali. Osorske glazbene večeri nastavljaju njegovati poticanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva, što ih čini jednom od najprestižnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj.

Pomorsku večer, 17. srpnja, krasit će nastupi otočnih klapa, folklornih skupina, mažoretkinja te eksponati maritimne baštine duž Rive lošinjskih kapetana. Sve će biti popraćeno gastronomskom ponudom, a u večernjim satima održat će se koncert jedne od naših najvećih diva, Doris Dragović. Raznolik i kvalitetan program obogatit će i 20. izdanje Jazz Festivala Lošinj, koji će se održati na ljetnoj terasi kina Vladimira Nazora, 26. i 27. srpnja, u Malom Lošinju.

U prekrasnim zvucima klapske pjesme i divnom ambijentu pjacala glavne crkve u Malom Lošinju, posjetitelji će uživati na tradicionalnom koncertu Klapa na pjacalu. Za ovu godinu najavljeni su klapa Iskon te otočne klape s Lošinja i Cresa, koje će nastupiti 31. srpnja. Zadnja nedjelja u srpnju rezervirana je za Dan iseljenika otoka Suska, tradicionalnu manifestaciju i najznačajniji dan u godini, kako za lokalno stanovništvo tako i za iseljene Suščane, koji se tijekom ljeta vraćaju u svoj rodni zavičaj. Na taj dan cijeli otok oživi kroz zanimljiv program, a bučna se zabava održava do ranih jutarnjih sati.

Kolovoz pun glazbe i fešti

Na Lošinju će i u kolovozu biti mnoštvo događanja. Na početku mjeseca, 1. kolovoza, održava se Otočna večer uz klapu Čikat, klapu Augusta, FD Studenac i FG Manfrina. U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, na Trgu RH u Malom Lošinja održat će se koncert Dino Dvornik tribute banda. Nastup Martina Kosoveca, ovogodišnjeg pobjednika emisije The Voice bit će 7. kolovoza, dok će Koncert na Brdini 9. kolovoza ugostiti slovenskog kantautora Zorana Predina.

– Vrlo zanimljiv događaj očekuje nas 11. kolovoza – Nautički koncert u pješčanoj uvali Engleza, na otočiću Koludarac. Svakoga se ljeta već tradicionalno organizira jedinstveni koncert puhačkog orkestra u prekrasnom prirodnom okruženju za sve nautičare i ljubitelje mora. Dobar provod nas očekuje i u ostalim naseljima našeg arhipelaga, pa će se 11. kolovoza u naselju Ćunski održati Klape u Ćunskom. U Beleju će Belejske noći započeti 11. kolovoza, a završit će pučkom feštom – Rokova, 16. kolovoza. Na proslavi Rokove moći ćete uživati u notama harmonike na zajedničkom druženju nakon mise, dok će se 20. kolovoza u Velom Lošinju održati Klape na pjacalu, poručuju s otoka Lošinja.

Pomorske večeri dovoljno su dobar razlog za posjetiti Lošinj tijekom ljetnih mjeseci, u sklopu kojih će se, 14. kolovoza, uz gastronomsku ponudu na izletničkim brodovima, kao i izložene prikaze lošinjske pomorske tradicije, održati koncert ABBA Real tribute banda.

Festival Lošinjskih balkona, jedinstvena manifestacija kako na Lošinju tako i na cijelom Jadranu, održat će se od 21. do 23. kolovoza u Malom i Velom Lošinju. U prošlosti su balkoni bili centar događanja, a danas domaći, i gosti, mogu zastati i uživati u izvedbama koje se događaju upravo na lošinjskim balkonima duž čitave rive. U večeri 23. kolovoza na glavnom malološinjskom trgu, održat će se koncert Beatles Revival Banda na kojem će publika uživati u glazbi legendarnih Beatlesa.

Rujanski festivali pomorstva

– Rujan na Lošinju uvodi nas u vrijeme zlatnog doba pomorstva jer od 7. do 21. rujna slijedi Losinava festival Lošinjskim jedrima oko svijeta. Festivalska ponuda obuhvatit će razna sportska, kulturna, zabavna i edukativna događanja: od 12. Regate pasara na vesla koja će biti popraćena živom glazbom, Veloselske regate maštela uz koncert Tu i tamo benda 7. rujna, do 7. Noćne regate tradicijskih barki na jedra 13. rujna, Pomorske večeri na kojoj je neizostavna tradicionalna gastronomska ponuda, nastupi folklora i klape. U konačnici, 14. rujna je koncert Zabranjenog pušenja te 48. Nerezinska regata tradicijskih barki na jedra uz koncert Giuliana, u Nerezinama 21. rujna, koji će ujedno obilježiti zatvaranje Festivala Losinava.

U sklopu festivala Lošinjskim jedrima oko svijeta, Lošinjski muzej organizira predstavljanje knjige mr. sc. Daine Glavočić: Karlo Baumann: Inženjer – jedriličar – ronilac, što će biti održano 10. rujna u Muzeju Apoksiomena.

Pridružite nam se i uživajte u ljetu na Lošinju, pozivaju s tog lijepog otoka.

Veloselske ljetne užance i Nerezinske ljetne igre

Uz kulturna događanja, srpanj će obogatiti i sportske ljetne igre. U Velom Lošinju će se od 23. do 27. održati Veloselske ljetne užance, zabavno-sportska manifestacija bogate tradicije, popraćene feštom uz ukusnu gastronomsku ponudu. Od 29. srpnja do 4. kolovoza bit će održane Nerezinske ljetne igre kojima se brojni mještani i posjetitelji svakoga ljeta pridružuju.

 

Objava Kulturne manifestacije, zabava, sport i gastronomija. Donosimo veliki vodič kroz ljetna događanja na Lošinju pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

lošinj (4)Otoci (257)