Ovo je creski Dječji vrtić Girice. Proglašen je za najbolji i najljepši u Hrvatskoj

novilist - prije 2 dana - link

U ovogodišnjem, četvrtom izboru za najljepši i najbolji vrtić u Hrvatskoj, koji je portal Gradonačelnik.hr organizirao u suradnji i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje, najboljim vrtićem u gradovima proglašen je creski Dječji vrtić Girice. Tako je odlučio stručni žiri koji su činili Sonja Fureš iz Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, Inga Seme Stojnović, viša savjetnica za ravnatelje u predškolskim ustanovama u Agenciji za odgoj i obrazovanje te Ivan Todorić u ime projekta Gradonačelnik.hr, a na temelju posebno osmišljenog upitnika i objektivno mjerljivih kriterija koje je taj portal izradio u suradnji s Ministarstvom i Agencijom.

Ukupno su se prijavila 22 vrtića koji su vjerovali da su među najboljima u Hrvatskoj, ali najveći broj bodova, najbolju ocjenu žirija i titulu najboljeg vrtića u kategoriji gradova zaslužio je DV Girice iz Cresa koji je prošle godine osvojio drugo mjesto, dok je u kategoriji općina i ove godine, kao i lani, pobijedio DV Maslačak iz Općine Primorski Dolac.

Grad Cres već godinama u izboru portala Gradonačelnik.hr za Najbolji grad osvaja titulu najboljeg malog grada za demografiju i obrazovanje, a brojne analize svrstavaju ga u sam hrvatski vrh upravo po vrtićkim standardima – od kvadrature vrtića pa do broja odgojitelja. DV Girice prostire se na više od 1.500 kvadrata, pa svako dijete ima oko 12 metara kvadratnih za sebe, dok se vrt i dječje igralište prostiru na više od 3.000 kvadrata, što je gotovo 25 metara kvadratnih po djetetu.

Sedam odgojnih skupina

U vrtić je trenutno upisano 124 djece koja su raspoređena u sedam odgojnih skupina, i to tri jasličke i četiri vrtićke, a u svakoj skupini rade po dvije odgojiteljice, što znači da svaka »teta« u prosjeku pazi na osmero djece. U vrtiću su zaposlene stručne suradnice, logopedinja i psihologinja, a tu su i dvije pomoćnice za djecu s teškoćama u razvoju koje su raspoređene u dvije vrtićke skupine. U creskom vrtiću zaposleno je dvoje kuhara, pomoćna kuharica i pomoćni radnik u kuhinji te kućni majstor.

Djelatnici u kuhinji zaduženi su za svakodnevno pripremanje obroka prema jelovniku koji je izradio Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. U procesu pripreme hrane koriste se maslinovo ulje i med koji se nabavljaju od domaćih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Djeci su tijekom cijelog dana boravka u vrtiću ponuđeni suho voće i orašasti plodovi, kao i pitka voda iz Vranskog jezera. Također, djeci je ponuđeno sezonsko voće (trešnje, smokve, limun) koje raste u dvorištu vrtića. Posebno se pripremaju obroci za djecu koja su alergična na pojedine namirnice, a obroci se posebno prilagođavaju i s obzirom na vjerska opredjeljenja djece polaznika vrtića kao i za djecu vegetarijanske prehrane.

Programi, radionice, projekti

Osim redovitog programa, u DV-u Girice provodi se poludnevni program katoličkog vjerskog odgoja, glazbeni i sportski program, uče se engleski i talijanski jezik, a poseban program provodi se za potencijalno darovitu djecu rane i predškolske dobi. Svi programi verificirani su pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Organiziraju se brojne radionice i predavanja, poput onog o astronomiji kojeg je u sklopu projekta Dobra energija održao Dorian Božićević iz Hrvatskog astronomskog saveza, a uz stručni nadzor Astronomskog društva Višnjan petogodišnjaci su prisustvovali znanstvenom sajmu RA(STEM) u Palači Moise.

Među raznim projektima u kojima vrtić sudjeluje još treba izdvojiti Našu malu knjižnicu, projekt usmjeren na popularizaciju čitanja među djecom zanimljivim i poticajnim aktivnostima prilagođenim njihovu uzrastu, Ruksak (pun) kulture, Sigurnije škole i vrtići te mnoge druge koji su svi za djecu besplatni. Uz to, već petu godinu zaredom u vrtiću se provodi projekt Moj Cres kojim se djecu educira o otoku Cresu te ih se putem različitih istraživačkih aktivnosti i izleta upoznaje s kulturno-povijesnom i prirodnom baštinom otoka Cresa.

Već nekoliko godina DV Girice uključen je u Unicefov program Škole za Afriku koji ima za cilj osigurati pristup kvalitetnom obrazovanju djeci diljem Afrike. Putem raznih aktivnosti koje se nude unutar odgojno-obrazovnog rada djeca se upoznaju s afričkim kontinentom i njegovim specifičnostima. Djecu se nastoji senzibilizirati na volonterski i humanitarni rad pa svojim ručicama izrađuju nešto što mogu unovčiti, a sva skupljena sredstva doniraju se za bolje obrazovanje djece Afrike.

Dječji vrtić Girice aktivan je i vidljiv u lokalnoj zajednici pa je, u suradnji s turističkom zajednicom, snimljen ples Rim Tim Tagi Dim kao podrška Baby Lasagni u finalu Eurosonga, a pred utakmice hrvatske nogometne reprezentacije mališani su s navijačkim obilježjima prodefilirali ulicama Cresa. U vrtiću su posebno ponosni što je ove godine Zajednica sportova Primorsko-goranske županije upravo Giricama ukazala povjerenje za organizaciju jubilarnog 20. Olimpijskog festivala dječjih vrtića PGŽ-a, pa se u Cresu natjecalo 400 malih sportaša iz deset različitih vrtića. U povodu Dječjeg tjedna, u suradnji s Društvom Naša djeca Cres, sudjelovali su u zajedničkoj šetnji gradom pri kojoj su polaznicima dijelili dječje crteže s prigodnim porukama, a u sklopu Dana otvorenih vrata roditelji i građani mogli su sudjelovati u raznim aktivnostima s djecom, nakon čega je organizirana dječja biciklijada i plesna igraonica za djecu i roditelje.

Sve te aktivnosti djeca i njihovi roditelji mogu koristiti po jednoj od najnižih cijena u Hrvatskoj jer Grad Cres pokriva čak 85 posto ekonomske cijene vrtića, dok roditelji plaćaju manje od 15 posto troškova. Uz to, ako u vrtić ide dvoje djece iz iste obitelji, umanjuje se cijena po 10 posto za svako dijete, a treće i svako sljedeće dijete iz iste obitelji vrtić pohađa besplatno. Za djecu s teškoćama u razvoju uslugu smještaja u vrtić u cijelosti snosi Grad Cres.

Od 2025. vrtić besplatan

Samohranim roditeljima usluga boravka djeteta u vrtiću umanjuje se za 50 posto, kao i roditeljima koji primaju socijalnu pomoć. Iako su, dakle, troškovi roditeljima značajno umanjeni, a još se plaćaju putni troškovi za djecu koja se u vrtić prevoze iz manjih mjesta na otoku, gradonačelnik Marin Gregorović na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća najavio da će od sljedeće godine vrtić za svu djecu biti besplatan!

– Uvijek smo zadovoljni kad i drugi prepoznaju naša nastojanja da Dječji vrtić Girice bude najbolji, a ovaj izbor posebno je važan jer je svoj sud donio stručni žiri. U creskom vrtiću nije nikad bilo više djece, sad ih je 124, što je rekordan broj od kad vrtić djeluje u ovom obliku. To nas obvezuje da zadržimo standard koji smo postigli, a to znači da sva djeca koja to trebaju mogu naći svoje mjesto u DV-u Girice. Zbog toga smo donijeli odluku da dogradimo zgradu dječjeg vrtića i upravo smo raspisali javni poziv za nabavu idejnog i glavnog projekta nadogradnje DV-a Girice, kako bi i dalje u njemu bio mjesta za sve i kako bismo zadržali postignute standarde. Čestitam svim djelatnicima vrtića na čelu s ravnateljicom Mirjanom Koljevina na ovom priznanju, na uspješnom vođenju naše predškolske ustanove te zahvaljujemo za aktivno sudjelovanje u životu naše lokalne zajednice, izjavio je gradonačelnik Marin Gregorović.

 

 

Objava Ovo je creski Dječji vrtić Girice. Proglašen je za najbolji i najljepši u Hrvatskoj pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

cres (46)Otoci (254)