Hitna helikopterska medicinska služba spasila život na čabarskom području

novilist - prije 3 dana - link

U travnju je uspostavljena hitna medicinska helikopterska služba zahvaljujući Ministarstvu zdravstva, Županiji i Stožeru civilne zaštite koji su prepoznali potrebu ruralnih krajeva i dislociranih jedinica lokalne samouprave te u konačnici iz Ministarstva realizirali nabavku helikoptera koji odnedavno djeluju i na području Čabra, Gorskog kotara i otoka.

Kako je istaknuto u Gradu Čabru, Grad Čabar je krajem svibnja zaprimio zahtjev za davanjem koordinata potencijalnih sletišta za potrebe helikoptera u hitnim situacijama što je rezultiralo time da sada na raspolaganju imaju hitnu medicinsku helikoptersku službu u slučajevima ugroze života.

– Velika vijest ne samo za grad Čabar i Gorski kotar nego i za ruralna područja i otoke. Poznata je situacija dugi niz godina kako za nas Gorane i Čabrane ne vrijedi pravilo “zlatnog sata” u kojem se pacijentu u životno opasnim situacijama mora pružiti pomoć.

Mi smo, dakle, apelirali više puta putem medija o potrebi hitne helikopterske službe jer se Gorani nisu osjećali sigurno u takvim situacijama kada su minute u pitanju.

Ovo, ne da je fantastična vijest, nego je ovo nešto sjajno i ja se moram zahvaliti Ministarstvu zdravstva i Zavodu za hitnu medicinu koji su ovo realizirali.

Hitna helikopterska služba sa svojim radom počela je prije tri mjeseca. Bilo je dosad 120 intervencija diljem Hrvatske, a ove subote je bila prva intervencija u Gradu Čabru te se mogla vidjeti helikopterska služba na djelu, doktor Štimac i svi tehničari, a spašen je jedan ljudski život i ne mogu vam opisati koliko se sad mi svi sigurnije osjećamo.

Koliko smo zahvalni što je država prepoznala ovu našu potrebu na koju godinama upozoravamo, istaknuo je gradonačelnik Čabra Antonio Dražović.

Samo funkcioniranje helikopterske službe ide na način da ukoliko je pacijent životno ugrožen i treba reagirati unutar “zlatnog sata” doktor i tehničari procjenjuju stanje pacijente i nakon toga se zove helikopterska služba.

– Ono što je lijepo i fascinantno u toj priči je da je helikopteru sa Sušaka do grada Čabra trebalo manje od 10 minuta. Dakle pacijent je u roku od pola sata već bio na operacijskom stolu. To je fantastično!

Svi zajedno se možemo osjećati puno sigurnije. Još jednom zahvala svima iz Ministarstva zdravstva te svima koji su bili uključeni u to da se ovo ostvari.

Također moram naglasiti da će zasad kako ugovori stoje, helikopterska služba biti nama na raspolaganju idućih sedam godina, poručio je Dražović.

Objava Hitna helikopterska medicinska služba spasila život na čabarskom području pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Čabar (13)Gorski Kotar (178)Rijeka & Regija (1267)