Dvoje udomitelja optuženo za trgovanje ljudima: Iskorištavali i kažnjavali osobe s posebnim potrebama

riportal - prije 6 sati - link

Policija je obavila pretragu prostorija u kojima su bile smještene štićene osobe te su ih žurno privremeno premjestili u druge udomiteljske obitelji

Zagrebačka policija dovršila je istraživanje nad muškarcem (73) i ženom (68) zbog sumnje da su počinili kazneno djelo trgovine ljudima.

Policija je unazad mjesec dana zaprimila saznanja o mogućim nepravilnostima u udomiteljskoj obitelji te se nakon toga krenulo s početnim izvidima, piše Net.hr.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, sumnja se da su osumnjičeni muškarac i žena na području Zagrebačke županije, u razdoblju od svibnja 2004., kada su pribavili dozvolu za obavljanje socijalnih usluga smještaja odraslih osoba, pa sve do srpnja 2024. godine u svoju obitelj smjestili četiri odrasle osobe starosti od 43 do 69 godina koji su tamo bili smješteni unazad 18, odnosno 20 godina.

Osumnjičeni su oštećene osobe s obzirom na njihovo teško psihofizičko stanje i mentalno zdravlje nadzirali, iskorištavali, kažnjavali i prisiljavali na psihički rad.

na taj su način nad njima stvorili odnos ovisnosti i nadzora suprotno odredbama Međunarodnog prava, Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Konvencije Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminaliteta s pripadajućim Protokolima za sprječavanje, suzbijanje i kažnjavanje trgovanja ljudima posebice ženama i djecom, Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima te Zakona o udomiteljstvu.

Policija je obavila pretragu prostorija u kojima su bile smještene štićene osobe te su ih žurno privremeno premjestili u druge udomiteljske obitelji.

Osumnjičeni muškarac i žena su uhićeni te su nakon kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku, a prijava za kazneno djelo proslijeđena je nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, piše Net.hr.

The post Dvoje udomitelja optuženo za trgovanje ljudima: Iskorištavali i kažnjavali osobe s posebnim potrebama appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Crna kronika (2183)kriminal (9)zagreb (344)