Već gotovo dva tjedna dugi toplinski val, jučer je, 16. srpnja u 20. satu, uzrokovao je još jednu rekordnu, maksimalnu potrošnju električne energije od 3341 MWh. Time je dosegnut novi ljetni maksimalni iznos satne potrošnje od kada ga bilježi HOPS, navodi se u priopćenju.

“Iako se po planiranim vrijednostima ne očekuje da bi danas trebao biti postignut novi maksimum u potrošnji električne energije, usporedimo li danas postignutu potrošnju električne energije u iznosu od 3259 MWh u 14. satu s jučerašnjom u istom satu (3219 MWh) uočavamo povećanje od 1,2 posto, stoga možemo očekivati da će danas biti dosegnut jučerašnji maksimalni satni iznos potrošnje električne energije”, procjenjuju u HOPS-u.

S obzirom na sve intezivniju turističku sezonu i sve veću klimatizaciju svih turističkih objekata, kao i radnih prostora te objekata za stanovanje, očekuju kako će ovoga ljeta maksimalni satni iznos potrošnje električne energije još uvijek probijati do sada zabilježene rekordne vrijednosti.

Iz HOPS-a ističu kako je raspoloživost prijenosne mreže na visokoj razini te kako ne očekuju problemi u redovitoj opskrbi električnom energijom. Potrebe za električnom energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju se iz domaćih elektrana te uvozom električne energije, od čega gotovo polovinu čini proizvodnja iz hrvatskog dijela nuklearne elektrane Krško, zaključuje se u priopćenju koje je HOPS objavio na svojim internet stranicama.