Oštar pad prihoda nizozemskog proizvođača opreme za čipove ASML-a

novilist - prije 5 sati - link

Nizozemski proizvođač strojeva za čipove ASML izvijestio je u srijedu o oštrom padu prihoda i dobiti u drugom tromjesečju, istaknuvši neizvjesnost na tržištu zbog nepovoljnog “makrookruženja”.

U razdoblju od travnja do lipnja ASML-ov prihod pao je za 9,5 posto, na 6,2 milijarde eura.

Neto dobit potonula je za 19 posto, na 1,6 milijardi eura.

Kina je činila gotovo polovinu prihoda, ali nizozemska vlada ograničila je izvoz najsuvremenije opreme za proizvodnju čipova u Kinu, pridruživši se SAD-u koji je ograničenje trgovine obrazložio dvojnom namjenom i mogućom prijetnjom za nacionalnu sigurnost.

SAD je tako 2022. domaćim proizvođačima poput Nvidije i Lam Researcha ograničio izvoz čipova i strojeva za njihovu proizvodnju u Kinu, a Washington je odlučio mobilizirati i saveznike i Japan je prošlog srpnja također ograničio izvoz skupine strojeva za proizvodnju čipova u Kinu. Glavni su japanski proizvođači Nikon i Tokyo Electron.

Nizozemska je pak na poticaj SAD-a zabranila izvoz najsuvremenijih DUV strojeva koje proizvodi ASML. Washington je od Den Haaga zatražio da zabrani i servisiranje strojeva, istaknuvši da ASML-ovi strojevi koriste i američke dijelove i komponente.

ASML je vodeći proizvođač strojeva za proizvodnju čipova u svijetu i dominira tržištem litografskih sustava, složenih alata koji koriste lasere za proizvodnju sićušnih sklopova računalnih čipova.

SAD se sprema dodatno postrožiti trgovinske propise, izvijestio je Bloomberg u utorak. Washington u razgovorima u četiri oka upozorava saveznike, uključujući Nizozemsku i Japan, da bi mogao zabraniti i prodaju proizvoda koji su proizvedeni u inozemstvu, ako su proizvođači koristili američku tehnologiju.

Mjera bi obuhvatila i tvrtke poput japanskog Tokyo Electrona i nizozemskog ASML Holdinga, dodaje Bloomberg News, pozivajući se na izvore upoznate s raspravama.

Kineske kompanije okrenule su se u takvim uvjetima kupnji strojeva za proizvodnju čipova starije generacije koji se koriste u automobilima i industriji, podsjeća Reuters.

ASML je u drugom tromjesečju prodao 100 litografskih sustava, za 11,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Neto vrijednost rezervacija poskočila je pak za 23,8 posto, na 5,57 milijardi eura, pokazuje poslovno izvješće.

Situacija na tržištu još je uvijek neizvjesna, ponajprije zbog “makrookruženja”, ali kompanija očekuje nastavak oporavka industrije i u drugoj polovini godine.

Objava Oštar pad prihoda nizozemskog proizvođača opreme za čipove ASML-a pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo (299)Kina (130)Novosti (1267)sad (239)