73-godišnjak kupio 250 eura u kriptovalutama na koje je zaboravio, zvali ga radi ‘isplate’ zarade. Na kraju ostao bez gotovo 20 000 eura

riportal - prije 6 sati - link

Materijalna šteta procjenjuje se na oko 19 850 eura, izvijestila je policija.

Policija je zaprimila kaznenu prijavu o počinjenju kaznenog djela računalne prijevare na štetu dvoje hrvatskih državljana u dobi od 69 i 73 godine.

Naime, 73-godišnjak je prije nekoliko godina preko određene tvrtku kupio kriptovalute u iznosu od 250 eura na što je zaboravio te je u svibnju ove godine zaprimio telefonski poziv nepoznate osobe koja se predstavila kao djelatnica navedene tvrtke i tražila od njega broj tekućeg računa kako bi mu se mogla uplatiti ostvarena zarada od 4500 eura. Nedugo zatim, zaprimio je poziv banke te mu je rečeno da je s njegovog računa i računa njegove supruge za koji ima punomoć obavljena novčana transakcija te da su oštećeni za oko 19 850 eura.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.

Postoji više vrsta internetskih prijevara o kojima se može saznati na poveznici https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456.

The post 73-godišnjak kupio 250 eura u kriptovalutama na koje je zaboravio, zvali ga radi ‘isplate’ zarade. Na kraju ostao bez gotovo 20 000 eura appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Crna kronika (2182)krađa (175)kriptovalute (27)policija (721)