Preminula je prva hrvatska rektorica

riportal - prije 6 sati - link

U 90. godini života napustila nas je, 17. srpnja 2024., prof. emerit. dr. sc. Katica Ivanišević, ranija rektorica Sveučilišta u Rijeci, prva rektorica u Hrvatskoj te ranija predsjednica Županijskog doma Hrvatskog sabora. Osnovnu školu i Sušačku gimnaziju završila je u Rijeci i kako je sama znala reći, prisjećajući se svojega djetinjstva, već je u prvom razredu otkrila svoju želju za znanjem.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani upisala je Engleski jezik i književnost i Talijanski jezik i književnost. Već za vrijeme studija dobila je stipendiju i studirala na King’s Colledgeu u Londonu i u Perugi (Italija) na Facoltà per gli stranieri. Diplomirala je i na American Culture and Language Institute u New Yorku.

Prvi posao dobila je u Osnovnoj školi Trsat kao nastavnica engleskoga jezika. Godine 1974. dobila je posao na Pedagoškoj akademiji u Rijeci kao predavačica za englesku i američku književnost i metodiku nastave engleskog jezika. Godine 1975. dobila je stipendiju American Studies iz Salzburga (Austrija) za usavršavanje iz američke književnosti.

U svojim se knjigama bavila američkom književnošću. Knjiga ”Jack Kerouac i beat generacija” jedina je u Hrvatskoj koja tretira tu tematiku. Knjigu je objavila Istarska naklada iz Pule 1984. godine. Iste godine Izdavački centar u Rijeci objavio je drugu knjigu ”Bohema i književno stvaralaštvo”. Proučavanju suvremenih gibanja u američkoj književnosti doprinos je dala i treća knjiga ”Suvremena američka književnost”, objavljena također u Puli, Istarska naklada 1986. godine.

Objavila je šest knjiga te više od stotinu znanstvenih i stručnih radova. Objavljivala je svoje radove u domaćim i inozemnim publikacijama, uglavnom iz triju područja: američke i svjetske književnosti, hrvatske književnosti u dijaspori i književnog stvaralaštva na čakavskom idiomu. Književnim stvaralaštvom hrvatskih iseljenika bavila se niz godina i pripajanje književnosti u dijaspori matičnoj književnosti jedan je od njezinih velikih uspjeha. Treće područje koje pokriva svojim radovima odnosi se na književnost na čakavskom idiomu, a taj je izričaj dio njena djetinjstva i u njemu vidi motive i porive koji pokreću pisca da tako piše.

Držala je predavanja kao gostujuća profesorica na Sveučilištu u Udinama, Trstu, Londonu, Rimu, Skopju i Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku. Postala je članica brojnih prosudbenih povjerenstava te znanstvenih i stručnih udruga u zemlji i inozemstvu. Bila je voditeljica hrvatskih i međunarodnih projekata.

Obnašala je sljedeće dužnosti: prodekanica Pedagoškoga fakulteta (1982.– 1984.), predstojnica Filološkoga odjela (1984.–1986.), dekanica Pedagoškoga fakulteta (1986. – 1988.), prorektorica Sveučilišta u Rijeci (1989.–1993.). Nakon dva prorektorska mandata postala je 1993. godine prva rektorica u povijesti visokog školstva u Hrvatskoj.

Za svoj rad dobila je niz priznanja i nagrada: Nagradu Grada Rijeke (1985.), Nagradu za životno djelo Općine Omišalj (2007.), Nagradu za životno djelo Županije primorsko-goranske (2011.), Nagradu ”Drago Gervais” za literarni doprinos (2015.)…

Naslov professor emeritus dodijelilo joj je Sveučilište u Rijeci 2004. Godine 1993. izabrana je na izborima za Hrvatski sabor kao zastupnica u Županijskom domu, a 1994. postala njegovom predsjednicom (prva žena predsjednica u Hrvatskom saboru). Kao predsjednica Županijskog doma Hrvatskoga sabora sudjelovala je u stvaranju hrvatske države i dobila sljedeća državna odličja: Red kneza Trpimira s ogrlicom, Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Red Ante Starčevića i Spomenicu Domovinskog rata.

Sva postignuća Katice Ivanišević teško je sažeti, no ipak je uvijek isticala kako joj je najbolji prijatelj uvijek bila – knjiga. Čitala sam sve do čega sam mogla doći i iz knjiga sam crpila životno iskustvo. Marcel Proust, Dostojevski, Tolstoj, Thomas Mann i mnogi drugi pokazali su mi put: nikada se ne predati jer život uvijek nosi iznenađenja. Na moj svjetonazor posebice je utjecao Dostojevski. Shvatila sam da se sve u životu plaća, prije ili kasnije stiže nagrada ili kazna, rekla je Katica Ivanišević u jednom od svojih zadnjih intervjua.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija sa suradnicima i djelatnicima Rektorata izražava obitelji, prijateljima i suradnicima prof. emerit. dr. sc. Katice Ivanišević duboku sućut.

The post Preminula je prva hrvatska rektorica appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

preminula (6)RIJEKA I PGŽ (993)