Božo Vrećo ponovo osvojio publiku sjajnim koncertom na Crekvini

novilist - prije 7 sati - link

Božo Vrećo, jedna od najvećih bosanskohercegovačkih zvijezda današnjice, u utorak je oduševio brojnu publiku svojim koncertom na kastavskoj Crekvini, u sklopu ljetne turneje po hrvatskoj obali.

Vrećo je istaknuti interpretator, autor i skladatelj sevdalinke koju tradiconalno karakterizira nesretna ljubav, žudnja, melankolija i bol, a čiju emociju glazbenik naprosto utjelovljuje svojim glasom i pojavom.

Foto galerija: Božo Vrećo na Crekvini Foto: Ana Križanec

Vrećo je odrastao u Foči, a ljubav prema tradicionalnoj sevdalinci naslijedio je od svoje majke koja je bila njegova primarna inspiracija.

U Beogradu je studirao i diplomirao arheologiju te se potom preselio u Sarajevo gdje je počeo plijeniti pažnju javnosti svojim pristupom sevdalinki, često a cappella, pa je uskoro zaradio nadimak “kralj sevdaha”.

Njegova solo karijera započela je 2014. godine, kada se počinje fokusirati na autorske tekstove i skladbe, etablirajući svoj autentičan izričaj – vokalno, a i vizualno.

Dobitnik je prestižnih nagrada, a njegova popularnost dosegla je i strane medije. New York Times ga je prozvao glasom anđela i istaknuo kako zbog svoje muško-ženske dualnosti razbija predrasude na Balkanu i predstavlja slobodu u punom smislu te riječi.

O njemu je snimljen i film “Maldita” koji je 2023. dobio prestižnu nagradu Goya za najbolji kratki dokumentarni film.

Osim sa sevdahom kojem daruje posebnu notu zahvaljujući specifičnoj boji njegova glasa, Vrećo eksperimentira i s jazz, blues i soul glazbom te pruža tako jedinstveni spoj tradicionalne glazbe i modernog pristupa reafirmirajući svoju titulu najznačajnijeg interpretatora sevdalinki mlađe generacije kao i jednog od najposebnijih izvođača na regionalnoj glazbenoj sceni.

Vrećo je svima prisutnima izmamio osmijeh na lice održanim glazbenim nastupom, ali i uvijek osebujnim stajlingom. Pored toga, koncert je bio obogaćen višeslojnom interakcijom s publikom koju je u više navrata pozivao na sudjelovanje pjevanjem, držanjem ritma pa čak i plesom.

Topao i poetičan u odabiru svojih riječi pri obraćanju publici, glazbenik se još jednom potvrdio kao umjetnik koji liječi duše i otvara srca.

Objava Božo Vrećo ponovo osvojio publiku sjajnim koncertom na Crekvini pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Glazba (535)kastav (48)Mozaik (690)