Ralf Forst u Opatiji ljetuje 60 godina: U glavi sam Nijemac, a u srcu Hrvat, tu je moj drugi dom

novilist - prije 5 sati - link

U glavi sam Nijemac, a u srcu Hrvat, priznao je ponosno 64-godišnji Ralf Forst iz njemačkog grada Kölna koji je Opatiji vjeran punih 60 godina i smatra ju svojim drugim domom.

U jutarnjem hladu Parka svetog Jakova, a za potrebe snimanja ove nezaboravne priče o vjernosti i prijateljstvu i na Lungomaru, kod Djevojke s galebom, osebujni zaljubljenik u najstarije hrvatsko turističko odredište, već je odabirom odjeće, majice s likom Miše Kovača, jasno pokazao da u Hrvatskoj i Opatiji u koju je počeo dolaziti kao četverogodišnjak, nije tek turist.

Štoviše, o Staroj Dami i njezinim čarima, svim usponima i padovima, boljim i lošijim danima sudeći po svemu što je ispričao, zna više od mnogih koji žive pod Učkom.

Zavolio je Opatiju koju zauvijek nosi u srcu, a kako bi se što bolje upoznao s mještanima i savladao lokalne običaje i razumio riječi pjesama koje obožava, naučio je hrvatski i premda će na pitanje razumije li naš jezik reći “tako-tako”, prava je istina da ovaj jezik ne samo razumije, već ga i govori dovoljno dobro da može odgovarati na novinarska pitanja…

Dva dječaka, dva brata

U pozadini ove “kartuline z Opatije” nalazi se 60-godišnje prijateljstvo između tada dva dječaka, a danas odraslih ljudi.

Turistička priča vrijedna pažnje rodila se upravo na dan kada je Turistička zajednica grada Opatije odlučila nagraditi Ralfovu vjernost, ali prije 60 godina, dakle 17. srpnja 1964. godine kad je četverogodišnji dječačić Ralf Forst s roditeljima i njihovim prijateljima prvi puta doputovao u Opatiju, a odsjeli su u tadašnjem Motelu Ičići.

Ne čudi to što im se Opatija jako dopala, jer bilo je to vrijeme kad je bila kraljicom noćnog života, te plesnjaka na terasama uz živu glazbu.

Obje su obitelji imale malu djecu i na preporuku, odabrale su smještaj u Villi Esperia u Opatiji, kod gospođe Dolores Prijić koja jer mališane rado pričuvala u večernjim satima i omogućila roditeljima bezbrižne izlaske.

Njezin sin Denis Prijić, svima u Opatiji poznat kao dugogodišnji profesor tjelesnog odgoja u opatijskoj osnovnoj školi i Ralf Forst, odmah su s sprijateljili i sve do danas, punih 60 godina njeguju to lijepo prijateljstvo.

– Postali smo braća, Denis je moj brat, opisao je njihov odnos vjerni opatijski gost koji danas u svoju Opatiju, u Denisiov dom više ne doazi kao klasični turist, već kao istinski prijatelj.

Prijatelj koji je u tih 60 godina upoznao svaki kantunić omiljene destinacije u koju se nastavio vraćati svake godine i kako je priznao “bit će tako sve dok bude u mogućnosti dolaziti”.

Kupao se do danas na svim kupalištima diljem Opatijske rivijere, domaću glazbu obožava i osobno je upoznao Mišu Kovača i Matka Jelavića, a voli još i Opatijske suvenire, Duška Jeličića Duleta, te je izlazio na terasu hotela “Kvarner” kad je na njoj pjevao Ivo Robić.

Opatijski noćni život iz “zlatnih dana” ne izlazi mu iz glave i kako je priznao, nije postojala diskoteka od one na Preluku, Milde Sorte, do Grote bara u Medveji, u kojoj nije bio, uključivši i diskoteku 72 u ex hotelu Jadran u Opatiji (danas Milenij) ili pak legendarni lovranski Mimi.

Prisjetio se i još jedne terase s grill specijalitetima gdje se “i jelo i tancalo”, ex hotela Zagreb na Slatini koji je u međuvremenu nažalost srušen i danas živi još samo u uspomenama i pokojoj staroj fotografiji.

Komplimenti

Turistička zajednica grada Opatije uvijek rado nagrađuje vjernost gostiju Opatije koji su najbolji promotori opatijskog turizma, pa je jučer u povodu 60. obljetnice dolazaka u ovaj grad organizirala primanje za gospodina Ralfa Forsta i njegovog domaćina Denisa Prijića uz prigodne darove, a pričajući svoju opatijsku priču, gospodin Forst istaknuo je da u Opatiji ima sve što mu treba te da ne traži druge destinacije.

– Vjeran gost je najbolji gost. Stoga smo ponosni na ove lijepe, ne samo godine, već i desetljeća vjernosti kojima su nam naši dragi gosti iskazali veliku čast. To znači da su prepoznali prirodne ljepote, brojne sadržaje koje nude Opatija i njezina okolica ali i predani trud i ljubaznost naših ljudi, izjavila je direktorica Turističke zajednice Grada Opatije Suzi Petričić.

Vjerni Opatiji

Nesvakidašnja obljetnica je bila povod da se u TZ-u prisjete i još nekih drugih vjernih opatijskih gostiju koji su ostvarili poštovanja vrijedne jubileje dolazaka na Opatijsku rivijeru.

Najzanimljivija priča o vjernosti Opatiji je priča gospođe Marion Spiero iz Milana koja je odmor u Opatiji uzastopno provodila čak 81 godinu, a u tom impresivno dugom razdoblju, 73 godine je boravila u hotelu Kvarner i to uvijek u istoj sobi!

Također, gospođa Simon Denis Maudet Odile i gospodin Guy August Jozeph Maudet iz Nantesa, 2014. godine obilježili su 40 godina kontinuiranog dolaska na odmor u Opatiju, a pola stoljeća vjernosti Opatiji obilježili su gospođa Helma Graf iz Frankenthala, te gospođa Helga Nüchtern iz Beča.

Godine 2019. otac i sin Duško i Zoran Đermanović proslavili su zajedno s Turističkom zajednicom grada Opatije 50 godina vjernosti Opatiji – i to uvijek boraveći u hotelu Ambasador, a gospodin Cornelius Mellaart iz Nizozemske 2022. godine obilježio je 65 godina kontinuiranog dolaska u Opatiju i Iku.

Objava Ralf Forst u Opatiji ljetuje 60 godina: U glavi sam Nijemac, a u srcu Hrvat, tu je moj drugi dom pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Opatija (303)Rijeka & Regija (1262)