U Opatiji uvode novu zonu za parkiranje lokalaca, Kirigin iznio detalje

novilist - prije 6 sati - link

Što donosi sutrašnja sjednica opatijskog Gradskog vijeća? Na press konferenciji koju je sazvao opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, a na kojoj je govorila i pročelnica Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti Tamara Sergo, dalo se kratak pregled kroz dnevni red tridesetog po redu zasjedanja gradskog parlamenta.

Kako je istaknuo gradonačelnik Kirigin, među najvažnijim će odlukama biti odluka vezana uz nove parkirne uvjete prema kojoj će se zadržati postojeći benefiti, ali i dodati neki novi.

Zona 3

Kako se moglo čuti, novom odlukom o određivanju javnih parkirališta pod naplatom, koja će se danas naći pred gradskim vijećnicima, namjera je uvesti Zonu 3 s uvjetima za parkiranje prilagođenim potrebama lokalnog stanovništva.

– Kvalitetna parkirna politika, usmjerena prvenstveno na potrebe i dnevne aktivnosti građana Opatije jedan je od prioritetnih fokusa ove gradske vlasti.

Nakon što smo uveli povlasticu od 1.042 sata za sve građane Opatije u sklopu koje građani bez dodatnog plaćanja imaju pravo na dva sata parkiranja dnevno te vikende i blagdane u zimskom periodu, sada idemo još korak dalje.

Kako je, pogotovo u ljetnom razdoblju, našim građanima sve teže pronaći slobodno parkirno mjesto u blizini svojih domova, na četiri lokacije probno uvodimo Zonu 3 prilagođenu potrebama lokalnog stanovništva.

Zona 3 se predlaže za početak uvesti u veći dio Ulice Andrije Štangera (od restorana Valle Losca do restorana Evergreen s izuzetkom sedam parkirnih mjesta ispred Doma Liburnija koji će i dalje ostati u zoni 0 i za koje neće vrijediti povlaštena – stanarska parkirna karta, na novo parkiralište na Novoj cesti, preko puta Hotela Adriatic, odnosno na Punta Kolovi koje je u izgradnji, dio Ulice Jurja Dobrile od okretišta do Stubišta dr. Vande Ekl, uključujući i parkiralište kod kbr.13 istog stubišta, u Ulicu Eugena Kumičića (od raskrižja s Ulicom Svetog Florijana do raskrižja s Novom cestom).

Ukoliko se predloženi model pokaže uspješnim u primjeni, postao bi praksom i na drugim opterećenim parkirnim površinama pod naplatom, pojasnio je opatijski gradonačelnik.

Kolika će biti cijena?

Stanari koji gravitiraju navedenim ulicama bi plaćali povlaštenu – stanarsku parkirnu kartu koja će i dalje koštati 4 eura mjesečno, a za sve ostale cijena parkinga će biti 5 eura po satu.

Kako se moglo čuti na pressici, svi građani Opatije koji koriste opciju “1.000 sati” svoja dva sata dnevno mogu bez naknade iskoristiti u novoj Zoni 3.

Važna je izmjena i uvođenje odobrenja za parkiranje vozila osoba s invaliditetom kojima se omogućuje parkiranje na otvorenim javnim parkiralištima na mjestima koja nisu posebno obilježena kao mjesta za parkiranje osoba s invaliditetom do dva sata tijekom dana.

Kako bi se stekao taj benefit potrebno je javiti se djelatnicima Opatije 21 s potrebnom dokumentacijom.

Prema navodima gradonačelnika Kirigina na ovaj bi se način Opatija, kao jedan od prvih hrvatskih gradova, uskladila s Direktivom za uspostavu europske iskaznice i europske parkirne karte za osobe s invaliditetom.

Sufinanciranje vode i medicinske oplodnje

Pred vijećnicima će se naći i prijedlog odluke o sufinanciranju cijene utroška vode za stanovnike naselja Vela Učka i Gornje selo (Mala Učka) u 2024. godini.

Uvjet za ostvarivanje prava na potporu je prebivalište na području Vele ili Male Učke. Korisnici će trebati podnijeti zahtjev za sufinanciranjem te će im biti izdana rješenja.

Potpora će se isplaćivati jednom godišnje, prema podacima isporučitelja vode po završetku poslovne godine, a primijenila bi se na cijelu 2024. godinu.

Među zanimljivostima je i to da Grad Opatija predlaže uvođenje nove populacijske mjere, sufinanciranja medicinski pomognute oplodnje.

Financijska naknada od 2.000 eura odobrit će se građanima Opatije, podnositeljima zahtjeva koji su iscrpili sve zakonske mogućnosti za postupak medicinski pomognute oplodnje na teret HZZO-a, kao i onima čiji postupak medicinski pomognute oplodnje nije moguće financirati na teret HZZO-a.

Rebalans proračuna

O prijedlogu rebalansa proračuna za 2024. godinu kojiu donosi povećanje važećeg proračuna za gotovo 6,7 milijuna eura ili 21% govorila je pročelnica Tamara Sergo.

Novi proračun koji je upućen Gradskom vijeću sada iznosi 38.433.738 eura. Rebalansom je predviđeno povećanje prihoda zbog prijenosa viška iz prethodne godine u iznosu od 6,6 milijuna eura koji je većim dijelom namijenjen za nastavak investicija pokrenutih prošle godine.

Povećavaju se planirani prihodi od poreza na dohodak u iznosu od 1,5 milijuna eura, što ukazuje na činjenicu da su plaće Opatijaca u prosjeku porasle.

Istovremeno, smanjenju se planirani prihodi od prodaje imovine za 320 tisuća eura, prihodi od komunalnog doprinosa za 882 tisuće eura te prihodi od koncesija i naknada za dozvole na pomorskom dobru za 425 tisuća eura.

– Na rashodovnoj strani Proračun smo povećali za investicije koje su bile planirane u 2023., a prenose se u 2024., u ukupnom iznosu od 3 milijuna 250 tisuća eura, kazala je pročelnica Sergo.

Objava U Opatiji uvode novu zonu za parkiranje lokalaca, Kirigin iznio detalje pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Opatija (303)Rijeka & Regija (1262)