Zdrava leđa, lijepi vrt: kako saditi bez bolova?

novilist - prije 9 sati - link

Nema ljepše i opuštajuće aktivnosti od boravka u vrtu i brige oko biljaka. Brojna istraživanja su pokazala kako vrtlarenje ima brojne pozitivne učinke na naše psihičko zdravlje.

Vrtlarenje uključuje aktivnosti poput kopanja, sadnje, zalijevanja, i održavanja biljaka, što može biti odličan način da ostanete aktivni. Ove aktivnosti pomažu u jačanju mišića, poboljšavajući fleksibilnost i koordinaciju. Boravak na otvorenom i rad s biljkama može smanjiti razinu stresa i anksioznosti. Vrtlarenje može biti opuštajuće iskustvo koje vam pomaže da se fokusirate na trenutak i smanjite mentalni pritisak.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli gardening (@gardening__lover)

Rad u vrtu može poboljšati raspoloženje i osjećaj zadovoljstva. Istraživanja su pokazala da kontakt s prirodom može pomoći u smanjenju simptoma depresije. Vrtlarenje vas povezuje s prirodom, što može imati pozitivan utjecaj na vaše opće blagostanje i mentalno zdravlje.

Vrtlarenje može biti kreativan izazov koji vam omogućuje da izrazite svoju umjetničku stranu kroz dizajn vrta, kombinaciju boja i oblika biljaka. Uz to redovito vrtlarenje može pomoći u održavanju vaših motoričkih sposobnosti, poput fine motorike i spretnosti ruku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Happy Gardening Life™ 🌞 (@thehappygardeninglife)

Savjeti za bezbolno vrtlarenje

Nažalost, često se dogodi da vrtlarenje ima jednu negativnu posljedica koja je sve samo ne ugodna – ukočena i bolna leđa! Više je razloga zbog čega naša leđa “pate” u vrtu.

Najčešće smo tijekom vrtlarenja pognuti, što je za modernog čovjeka koji većinu vremena provodi pred računalom neočekivani položaj. Uz to nerijetko (pognuti) podižemo teže stvari, poput velikih lončarima ili zemlje. Kako biste umanjili negativan učinak na vaša leđa, donosimo korisne savjete za što bezbolnije vrtlarenje.

Ako je moguće, teži teret podijelite na manje dijelove. U protivnom zatražite pomoć. Za prenošenje će vam poslužiti i, primjerice, daska na kotačićima ili famozna kariola. Prilikom podizanja obavezno savinite koljena i pokušajte leđa držati u ravnom položaju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Gardening Designs (@gardeningdesigns)

Položaj tijela tijekom izvođenja aktivnosti (ne sam tijekom vrtlarenja) je od krucijalne važnosti. Pripazite da u svakom trenutku držite leđa u ravnom položaju. Ona ne bi smjela “propadati”.

Ako je potrebno biti na koljenima, obavezno to činite na mekanom podlozi. Možete ispod koljena staviti preklopljeni stari ručnik ili jastuk.

Potrudite se da ne boravite predugo u istom položaju, pogotovo ako vam je on u samom startu neudoban. Napravite pauzu, malo se istegnite i dajte tijelu vremena da se odmori.

U slučaju dužeg vrtlarenja, svakako nakon te aktivnosti odradite istezanje s naglaskom na gornji dio tijela. U oporavku pomoći će vam i magnezij.

Objava Zdrava leđa, lijepi vrt: kako saditi bez bolova? pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Feelgood (71)Life (516)