FOTO/VIDEO Drugi dan Jerry Ricks Festivala. Izlazak iz okvira klasičnog bluesa

novilist - prije 17 sati - link

“Znate da je blues povezan s vlakovima, prugama. Oni prizivaju vremena kada je blues izašao iz svojih okvira i dobio univerzalnu notu i pažnju”, rekao je Riccardo Staraj na matuljskom Štacionu i tako otvorio drugu večer festivala bluesa Jerry Ricks.

Nakon uspješnog otvorenja u Klani i Kastvu, kojom su organizatori jako zadovoljni, na binu su se pred ljubiteljima bluesa popela dva međunarodna benda – prvi su nastupili Max Dega Band iz Švicarske koji su poznati po klasičnim blues obradama, a potom se energija promijenila uz mlađe i versatilne Krissy Matthews Band iz Velike Britanije.

Švicarcima je ovo prvi nastup na festivalu, a do suradnje je došlo kada je bend Riccarda Staraja gostovao na festivalu u Švicarskoj. Kaže kako su ovakva događanja sjajna kulturna i glazbena razmjena. S druge strane, Krissy Matthews Band, odnosno vokalist i gitarist Krissy Matthews, nastupio je na festivalu prošle godine uz Katie Henry Band, došao je prije nekoliko dana s djevojkom i već govori kako bi volio u ovim prostorima kupiti kuću.

Foto galerija: Jerry Ricks Blues Festival u Matuljima Foto: Vedran Karuza

Što se tiče njegove glazbe, radi se o progresivnom bluesu koji izlazi iz same forme i ima dodirne točke s blues rockom i funkom. Bend je energičan, a prilično su i mladi jer su u ranim tridesetima.

“Ovaj festival nije isključivo izvorni blues, nego spajamo sve dodirne točke blues glazbe koje su nastale iz njega, a to su funk, jazz, blues rock, soul… tako da festival Jerry Ricks obuhvaća jedan širok spektar glazbe”, rekao je Staraj, inače umjetnički voditelj festivala.

Sljedeća stanica je Ika 17. srpnja, kada se publici predstavljaju Max Dega Session, Sunnysidersi te američki Kelly Zirbes Session uz goste Tomislava Golubana i Riccarda Staraja. Istog dana, Pod ložun je na rasporedu radionica i koncert “Povijest i stilovi bluesa uz instrumente” koju će publici prezentirati Boris Hrepić Hrepa i Sunnysidersi.

 

 

Objava FOTO/VIDEO Drugi dan Jerry Ricks Festivala. Izlazak iz okvira klasičnog bluesa pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Glazba (534)