Otvoren obnovljeni Arheološki muzej u Zagrebu, ovog petka i subote besplatan ulaz

novilist - prije 6 sati - link

ZAGREB – Arheološki muzej u Zagrebu nakon obnove stalnog postava i završene sanacije štete nastale u potresu je u cijelosti otvoren za javnost. Projekt obnove obuhvatio je muzej na području od pet i pol tisuća kvadrata.

Uz nužne radove, poput sanacije zabatnih zidova i dimnjaka, pojačana je konstrukcija zgrade, a u idućem razdoblju očekuje i obnovu ulične fasade.

Ivan Radman-Livaja, ravnatelj Arheološkog muzeja, naglasio je kako u proljeće 2020. godine nisu imali previše razloga za optimizam, jer su se u prvim tjednima nakon potresa bavili procjenom štete i evakuacijom fundusa, kao i najhitnijim sanacijama.

U nekoliko faza

Polica osiguranja protiv potresa koju je muzej imao u iznosu od 1,3 milijuna eura omogućila je brz početak obnove, a važna je bila i velika donacija Ine, kao i Hrvata iz Amerike te više desetaka zaljubljenika u baštinu i kulturu. Fond solidarnosti stigao je tek kasnije, sa 513.000 eura.

– Obnova se provodila u nekoliko faza po etažama zgrade i prema tome su dijelovi muzeja postupno dovođeni u funkciju, a zadnji građevinski radovi bili su gotovi u travnju ove godine. Ukupna vrijednost radova je oko dva milijuna eura, a osim sanacije radilo se na restauraciji oštećenih spomenika i predmeta, rekao je ravnatelj muzeja.

Šteta je bila zabilježena na 178 muzejskih artefakata, od kojih je 109 zahtijevalo vrlo složene konzervatorske i restauratorske zahvate. Osim same zgrade, obnovljeni su i veći dijelovi postava, te su vraćeni u stanje od prije četiri godine. Riječ je o egipatskoj, antičkoj i srednjovjekovnoj zbirci. U slučaju pretpovijesne zbirke napravljen je novi postav.

Obnova uličnog pročelja Muzeja, koju financira Grad Zagreb u iznosu tri milijuna eura, kreće dogodine, a napravljen je i idejni projekt novog stalnog postava i energetske učinkovitosti, te se planira i novi postav lapidarija.

Besplatan posjet

Potres je uz nevolje donio i mogućnost nove obnove, ponovio je već izlizanu frazu državni tajnik Ministarstva kulture i medija Ivica Poljičak.

– Ugovoreno je više od 230 milijuna eura za obnovu 16 muzeja – do kraja godine očekujemo otvaranje Hrvatskog školskog muzeja, u rujnu ćemo ugledati novi postav Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, a najveći dio obnove bit će realiziran do kraja 2026. godine, kada će mapa nacionalnih muzeja u Zagrebu biti kompletirana, poručio je Poljičak.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako je lani otvoren dio muzeja koji je saniran, a sada se otvara kompletni postav. Rekao je kako je Arheološki muzej u Zagrebu jedna od muzejskih perjanica Grada i Hrvatske i puno znači kada može otvoriti svoja vrata.

– U ovom muzeju nije bila tolika šteta na zgradi koliko na samom fundusu. Za obnovu je svakako pomogla polica osiguranja, a pohvalio bih suradnju s resornim ministarstvom u ovom pothvatu koja je bila doista uspješna, rekao je Tomašević.

Kako bi se promoviralo ponovno otvorenje, posjet muzeju bit će besplatan ovog petka i subote, gdje je do kraja kolovoza otvorena i izložba »Citius, Altius, Fortius – Communiter Antičke i moderne Olimpijske igre«.

 

Objava Otvoren obnovljeni Arheološki muzej u Zagrebu, ovog petka i subote besplatan ulaz pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Grad Zagreb (106)Kultura (830)Ostalo (121)