Rodri, koji je proglašen najboljim igračem EURO-a, je tijekom proslave u Madridu vikao “Gibraltar je španjolski, Gibraltar je španjolski.” Bio je to njegov odgovor engleskim navijačima koji su tijekom finala u Berlinu skandirali “Gibraltar je naš, Gibraltar je naš, je…. se Španjolci, Gibraltar je naš.”

Gibraltar je prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva sa 33.000 stanovnika na jugu Španjolske oko kojeg se desetljećima spore London i Madrid. Španjolska nikada nije prestala predavati pravo na Gibraltar, ali su se njegovi stanovnici 1967. referendumom izjasnili za ostanak pod vlašću Ujedinjenog Kraljevstva.

Dvije godine kasnije Gibraltar je dobio je novi ustav i širu autonomiju. Španjolska je 1991. i 1997. Velikoj Britaniji za Gibraltar predlagala zajednički suverenitet, što je odbijeno.

“GFA će uputit službenu žalbu UEFA-i nakon slavlja španjolske reprezentacije na Euru 2024. GFA je primijetio krajnje provokativnu i uvredljivu prirodu slavlja. U nogometnu nema mjesta za ovakvo ponašanje,” naveo je gibraltarski savez u priopćenju.

Savez je dodao kako prima savjete nakon “provokativnog i uvredljivog” skandiranja španjolskih nogometaša tijekom proslave.

Gibraltar je član UEFA-e od 2013. godine, a tri godine kasnije postao je i član FIFA-e.