Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

dulist - prije 6 sati - link

Dubrovačka umjetnica Dubravka Tullio predstavila je svoja djela u izložbi ‘Neopipljivo’ u sklopu projekta SupetART jučer u Cavtatu.

Izložba obuhvaća ciklus od 12 djela prožetih motivima prirode, Mediterana, sunca i prirodnih procesa, koji čine skladnu cjelinu i u promatraču bude osjećaj mirnoće.

-Mediteran, more, ljeto i poseban osjećaj koji se u nama budi s prvim toplim zrakama sunca svrstavaju nas u ljude koje određuje jug. Različite preokupacije koherentno uklopljene u oblik mojih interesa prilagođene su upravo jugu, prostoru i vremenu. Prirodu oko sebe čitam polako, lirično, romantičarski. Fokusiram se na boje, svjetlucanje mora, sjene, praznine, pukotine i u njima vidim buduće radove. Ponekad se vraćam na ista mjesta tražeći isti dojam, kao da sam tu nešto zaboravila i moram to nešto pronaći i vratiti. U mojim slikama se osjeća poetika Mediterana, lirika ljeta, miris bora, kakofonija cvrčka. Ispod laganog, lazurnog, laganopoteznog sloja akrila, kao temelj i prima materia uvijek ide ugljen. Čvrst, snažan, industrijski, prašnjav i konkretan. Volim kombinaciju ugljena i akrila, volim kontrast koji dobijem njihovim kombiniranjem i neizvjesnost u potezima. Baš kao i u prirodi, stijene i valovi, čempres i vjetar, kamen i vegetacija koja iz njega raste, njihov odnos i dinamična cjelina u meni stvaraju promišljanja i propitivanja koja kroz emocionalni doživljaj prenosim na platno. Kada su svi elementi posloženi, gledajući radove čut ćete šum mora, vjetar u krošnji i šuškanje lišća pod nogama. Narativ prirode uobličujem u slike s dozom ljetne lakoće, kroz mirnoću pokreta i mekoću obrisa. Tako nastaju slike neopipljivih pojava poput mreškanja površine mora pod mjesečinom i titranje sjena krošnje stabala. Radovi iz opusa ‘Neopipljivo’ evociraju na introspekciju i meditaciju te nas pozivaju da postanemo kustosi vlastite umjetnosti primjećivanja – istaknula je dubrovačka umjetnica Dubravka Tullio na otvaranju izložbe.

Projekt SupetART prošle su godine pokrenuli Jadranski luksuzni hoteli kako bi sugrađanima i inozemnim posjetiteljima na poseban način, kroz umjetnost, predstavili ljepote mjesta, ljude i lokalnu kulturu. Ovogodišnji program projekta SupetART, koji se održava drugu godinu zaredom, započeo je u svibnju izložbom dubrovačke akademske slikarice Romane Milutin Fabris. Ona je predstavila svoje radove iz opusa ‘Homage to Dubrovnik’, dok se nakon nje posjetiteljima hotela Supetar svojim djelima iz opusa ‘Na rubovima stvarnosti’ predstavio Miho Skvrce.

-U samom središtu ljetne sezone ova izložba još je jedan značajan događaj koji nadopunjuje turističku ponudu dubrovačkog kraja. Nakon održane dvije sjajne izložbe sigurni smo da nas očekuje još jedna uspješnica. Kreativni aspekt Dubravke Tullio sjedinjuje se s estetikom interijera našeg hotela Supetar i zajedno čine skladnu cjelinu koja je prožeta umjetnošću – izjavila je Nikoleta Kušelj iz Odjela korporativnih komunikacija Jadranskih luksuznih hotela.

Izložba je otvorena do 8. kolovoza.

izlozba 1 2
izozba 2
izlozba 3 2
izlozba 4 2
izlozba 5 2
izlozba 6 2

 

pročitaj cijeli članak

Kultura (830)