Orban objavio detalje Trumpovog plana za mir u Ukrajini: “Odmah će djelovati kao mirovni posrednik”

novilist - prije 7 sati - link

ZAGREB – Republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Trump spreman je „odmah” djelovati kao mirovni posrednik između Rusije i Ukrajine ako pobijedi na izborima u studenom, poručio je u pismu europskim čelnicima mađarski premijer Viktor Orban.

Pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, podijeljeno sa svim čelnicima država Europske unije, napisano je nakon što je Orban održao razgovore s Trumpom te čelnicima Ukrajine, Rusije i Kine.

„Mogu sa sigurnošću utvrditi da nakon njegove pobjede na izborima on neće čekati do inauguracije. Trump će odmah biti spreman djelovati kao mirovni posrednik. Ima detaljne i utemeljene planove za to”, napisao je Orban.

Mađarski čelnik, dugogodišnji pobornik Trumpa, unutar dva tjedna krenuo je na samoprozvanu „mirovnu misiju” tijekom koje je posjetio Kijev, Peking, Moskvu i Washington, nakon što je Mađarska preuzela predsjedanje Europskom unijom.

To je razbjesnilo dio zapadnih čelnika. Mađarski veleposlanik u Saboru je prošli tjedan rekao kako je Orban najavio svoje posjete saveznicima iz NATO-a te da će nakon toga podnijeti izvješće.

Orban u pismu piše kako američki predsjednik Joe Biden „ulaže goleme napore” da ostane u izbornoj utrci, sugerirajući da on „nije sposoban promijeniti aktualnu američku proratnu politiku”.

Mađarski premijer dugo je kritičan prema europskoj vojnoj pomoći Ukrajini, za razliku od mnogih saveznika koji podržavaju Kijev u borbi protiv ruske agresije.

Orban tvrdi da bi Trumpova pobjeda prenijela više tereta financijske podrške sa SAD-a na EU.

„Naša europska strategija u svrhu transatlantskog jedinstva kopirala je proratnu politiku SAD-a. Dosad nismo imali suverenu i neovisnu europsku strategiju ili političko djelovanje”, napisao je.

„Predlažem raspravu o tome je li nastavak te politike u budućnosti racionalan”.

Orban sugerira „ponovno otvaranje izravnih linija diplomatske komunikacije s Rusijom” uz istovremeno zadržavanje kontakata na visokoj razini s Kijevom, kao i razgovore s Kinom o „modalitetima iduće mirovne konferencije”.

Objava Orban objavio detalje Trumpovog plana za mir u Ukrajini: “Odmah će djelovati kao mirovni posrednik” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Donald Trump (247)Novosti (1257)sad (232)Svijet (1593)ukrajina (408)viktor orban (65)