Klimatske promjene. Dani postaju dulji, a to bi moglo imati katastrofalne posljedice po sve internetske transakcije

novilist - prije 20 sati - link

Znanstvenici se bave i još jednim popratnim fenomenom klimatskih promjena o kojem se manje govori. Globalno zatopljenje, naime, dovelo je do produljenja trajanja dana, još uvijek u milisekundama, ali i to bi moglo biti dovoljno da potencijalno poremeti internetski promet, financijske transakcije i GPS navigaciju, koje se oslanjanju na precizno mjerenje vremena.

The Guardian piše kako topljenje grenlandskih i antarktičkih ledenih ploča redistribuira vodu pohranjenu na višim geografskim širinama u oceane, što dovodi do više vode u morima bližima ekvatoru. Posljedica je da je Zemlja “spljoštenija”, što usporava njenu rotaciju i dodatno produžuje trajanje dana.

Nedavno istraživanje pokazalo je kako je redistribucija vode pomakla i Zemljinu os rotacije.

“Možemo vidjeti utjecaj ljudi na cijeli Zemljin sustav i to ne samo lokalno, poput porasta temperature. Utjecaj se sad vidi i fundamentalno, jer se mijenja način na koji se zemlja rotira i kreće u svemiru. Ti su se procesi nekad odvijali kroz milijarde godina, a emisija ugljika dovela je do velikih promjena u samo sto ili dvjesto godina”, kaže profesor Benedikt Soja s ETH Zurich.

Ljudsko mjerenje vremena bazira se na iznimno preciznim atomskim satovima. No trajanje jedne rotacije Zemlje varira zbog lunarnih plima i oseka, a sada i klimatskih utjecaja.

“Te se razlike moraju ozbiljno uzeti u obzir. Svi podatkovni centri koji pokreću internet, komunikacije i financijske transakcije temelje se na preciznom vremenskom određivanju. Također nam je potrebno precizno poznavanje vremena za navigaciju, a posebno za satelite i svemirske letjelice”, dodao je.

Novo istraživanje koristilo je opažanja i računalne rekonstrukcije za procjenu utjecaja otapanja leda na duljinu dana. Stopa usporavanja varirala je između 0,3 i 1,0 milisekunde po stoljeću (ms/cy) između 1900. i 2000. Ali od 2000. naovamo, s ubrzavanjem topljenja leda, stopa promjene je ubrzala na 1,3 milisekunda po stoljeću.

“Ova današnja stopa vjerojatno je viša nego u bilo kojem trenutku u proteklih nekoliko tisuća godina. Pretpostavlja se da će ostati na približno istoj razini sljedećih nekoliko desetljeća, ali ako se emisije ne smanje, stopa usporavanja povećat će se na 2,6 ms/cy do 2100.”, navode znanstvenici, potvrđujući da bi ovakvo produljenje trajanja dana moglo imati kritične implikacije.

 

Objava Klimatske promjene. Dani postaju dulji, a to bi moglo imati katastrofalne posljedice po sve internetske transakcije pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

globalno zatopljenje (17)klimatske promjene (79)Znanost (425)