Zašto je novonabavljeni Jadrolinijin trajekt u špici sezone na vezu, a ne u pogonu?

novilist - prije 7 sati - link

Špica je sezone, a trajekt »Sveti Duje« i dalje je na vezu u Dalmontovom brodogradilištu u Kraljevici. Od svih novonabavljenih polovnih brodova Jadrolinije u zadnje vrijeme, preinake ovog trajekta kako bi udovoljio normama za nacionalnu plovidbu najduže traju, već punih osam i pol mjeseci.

U javnosti se već mjesecima problematiziraju brojni nedostaci koji se i na ovom brodu moraju ispraviti kako bi »Sveti Duje« dobio plovidbene dozvole od Hrvatskog registra brodova (HRB), zbog čega su se otvorila pitanja oko financijske svrsishodnosti nabavke polovnih trajekata, naročito onih iz Grčke. Ovih je dana vatru dodatno potpirio dugogodišnji predsjednik Nadzornog odbora Jadrolinije Damir Zec koji je zatražio od resornog ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića da ga razriješi s te funkcije. U tom pismu, koje je osvanulo u medijima, upravo je »Sveti Duje« zaveden kao jedan od eklatantnih primjera zbog kojih Zec (više) ne podržava odluke Uprave Jadrolinije i stavlja mandat na raspolaganje.

Pravo se pitanje, međutim, krije u činjenici da je HRB još davno, prije same kupnje ovog sedam godina starog broda za 7,7 milijuna eura, uvećano za PDV, a koji je u Grčkoj plovio pod imenom »Glykofilous IV«, sve ključne dionike u tom procesu obavijestio da taj brod ne udovoljava elementarnim EU i nacionalnim normama za plovidbu Jadranom.

– Hrvatski registar brodova je uvidom u brodske dokumente izdane od pomorske uprave Grčke, a što je kasnije potvrđeno kroz odgovarajući prigodni pregled, utvrdio kako je predmetni brod u Grčkoj bio certificiran za »lučko područje«, pri čemu onda ne udovoljava Direktivi 2009/45/EZ, pripadnoj Delegiranoj uredbi Komisije (EU) 2020/411 i nacionalnim propisima RH, a o čemu je Jadrolinija dovoljno unaprijed i prije nabavke broda bila odgovarajuće obaviještena. Također, nakon provedene detaljne analize Hrvatskog registra brodova, Jadrolinija je bila odgovarajuće obaviještena o činjenici kako je u svrhu usklađivanja stanja na brodu s navedenim EU normama za plovidbu u RH kao putničkom brodu »klase D« (klasa broda koja udovoljava zahtjevima za linijsku plovidbu na relaciji Split-Supetar), potrebno izvršiti preinake prije izdavanja bilo kakvih plovidbenih isprava, stoji u dopisu iz HRB-a.

Iz Jadrolinije jučer su ponovo ustvrdili kako su »svi zahtjevi HRB-a u cijelosti usvojeni i ispunjeni te su u tijeku završni radovi prije pregleda broda koji očekujemo ovih dana«.

– Uključenje trajekta »Sveti Duje« u redovan pomorski promet u planu je kroz narednih deset dana. Boravak trajekta »Sveti Duje« u brodogradilištu produljen je zbog aktualnih poteškoća na tržištu brodske opreme gdje su se pojedini dijelovi i oprema čekali i više mjeseci, navode iz Jadrolinije.

S druge strane, iz HRB-a kažu kako »nemaju saznanja o možebitnom datumu završetka radova, kao ni o završnom pregledu broda prije izdavanja plovidbenih dozvola«.

– HRB je sukladno svojim ovlastima trenutno u postupku osnovnog pregleda broda, paralelno s postupkom nadzora nad preinakom odnosno usklađenjem stanja na brodu za plovidbu kao putničkom brodu »klase D«, u svrhu prvog izdavanja svjedožbi za plovidbu u nacionalnoj plovidbi Republike Hrvatske, stoji u jučerašnjem dopisu koji smo dobili iz HRB-a.

Objava Zašto je novonabavljeni Jadrolinijin trajekt u špici sezone na vezu, a ne u pogonu? pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo (300)Jadrolinija (26)more (180)