Danas objava rezultata upisa u srednje škole. U nekim PGŽ školama se za jedno mjesto u klupi borilo i po osmero učenika

novilist - prije 12 sati - link

RIJEKA – Iako upisni postupak u srednje škole još nije okončan, sasvim je izvjesno da će veliki broj škola ovogodišnje upise završiti u ljetnom roku. Konačni rezultati i broj slobodnih mjesta za jesenji rok u Primorsko-goranskoj županiji bit će objavljeni danas, no već je početkom ovog tjedna bilo jasno da dio škola neće imati potrebu otvoriti vrata u kolovozu budućim srednjoškolcima. Primorsko-goranskim osmašima srednje su škole nudile 2.820 upisnih mjesta i 88 programa, a upravo je Primorsko-goranska županija ove godine uvela najveći broj novih srednjoškolskih programa u Hrvatskoj. Koliko je to uvođenje novih programa bilo opravdano, najbolje pokazuje podatak da je za sve njih vladao velik interes upisnika, jer za jedno mjesto u klupi borilo se po šestero ili osmero učenika.

Gimnazijski programi

Tako je za novi gimnazijski program opće gimnazije u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića broj prijava bio 211, a upisuje se svega 24 učenika. Unatoč tome što je ove godine u svim gimnazijskim programima povećan broj učenika po razrednom odjelu s 24 na 26 te što je Prva sušačka hrvatska gimnazija uvela dodatan razredni odjel prirodoslovno-matematičke gimnazije, novi je gimnazijski program Ekonomske škole privukao velik broj osmaša.

– Sve smo programe dupkom popunili, a tome je vjerojatno pridonijela i dobra promocija po osnovnim školama. Za 48 mjesta programa ekonomist zaprimili smo 331 prijavu, za 24 mjesta programa poslovni tajnik prijavila su se 172 učenika, a za 24 mjesta upravnog referenta primili smo 161 prijavu. Svi učenici koji su upisani u programe naše škole označili su kao prvi izbor, objašnjava ravnateljica Ekonomske škole Nataša Jokić Nastasić.

Za potrebe uvođenja gimnazijskog programa, dodaje, škola je morala opremiti kabinete fizike i kemije, dok zapošljavanje novog kadra nije potrebno jer postojeći nastavni kadar ima potrebne kompetencije za provedbu gimnazijskog programa.

Pomama za mehatronikom

Mjesto više tražilo se i u Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi koja od jeseni započinje s provedbom obrazovnog programa tehničara za informacijske tehnologije. Riječ je o četverogodišnjem programu čiju će prvu generaciju činiti 24 završena osmaša, a za jedno mjesto u klupi borilo se njih čak šestero. Ravnatelj Boris Caput kaže da je škola za novi program zaprimila 149 prijava, a još je veća pomama bila za programom tehničar za mehatroniku jer za 24 mjesta tog četverogodišnjeg programa nadmetalo se 213 osmaša.

– Naša je škola popunila sva mjesta, ne samo za četverogodišnje, nego i za trogodišnje programe. U trogodišnje programe upisivali smo po 12 učenika po programu, a broj prijava bio je daleko veći. Tako smo za program elektroničara imali 80, za elektrotehničare 72 te za autoelektričare 106 prijava, a za instalatere 81 prijavu, kaže Caput.

Borba za sportski program

Tradicionalno broj prijavljenih u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji i Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji brojao se u stotinama. Riječka je gimnazija za opći smjer zaprimila 675 prijava, za jezični više od 400, a ravnateljica Jane Sclaunich kaže da se ipak najveća »borba« vodi za sportsko odjeljenje gdje se upisuje 26 učenika, dok se prijavilo njih 180. Ta škola od jeseni za učenike prvih razreda uvodi IB program međunarodne mature, koji se već provodi za učenike trećih i četvrtih razreda.

– Do sada smo popunili pola kvote od 24 upisna mjesta, no za jesenski rok već imamo najave upisa stranih učenika iz SAD-a i Rusije. Ove godine prva generacija učenika završila je IB program i ostvarili su iznadprosječne rezultate na maturi u svijetu među svim IB školama. Čak četvero učenika imalo je maksimalan broj bodova, ističe ravnateljica.

Ujedno dodaje da je to jedini program u Primorsko-goranskoj županiji koji ima bodovni prag, a kandidati moraju proći i dodatnu provjeru. Na popisu novih srednjoškolskih programa ove su godine dva umjetnička programa, a riječ je o obrazovanju za plesača klasičnog baleta i programu plesača suvremenog plesa u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji. U te se programe, kaže ravnateljica Dina Linić Učuru, upisalo 18 učenica, što je za dvije učenice više od predviđenog.

U opću gimnaziju samo s prosjekom iznad 4,8

Kao i svake godine, u gimnazijske programe upisivali su se najuspješniji učenici, a ulaznica za pojedine od njih bio je prosjek ocjena iznad 4,8. Tako se u opću gimnaziju Prve riječke hrvatske gimnazije nije uspio upisati nitko s prosjekom ispod 4,8, no već se u jezičnu gimnaziju ove godine moglo ući i s nižim prosjekom, jer ravnateljica Jane Sclaunich kaže da se u to usmjerenje uspjelo upisati i četvero učenika s vrlo dobrim prosjekom.

Jagma za zdravstvenim programima

Iako ove godine nije uvodila nove programe, Medicinska škola tradicionalno je na meti osmaša, a ravnatelj Alen Vukelić kaže da su, kao i prijašnjih godina, budući srednjoškolci najveći interes pokazali za programe fizioterapeutski tehničar i farmaceutski tehničar. Najžešća utrka vladala je za fizoterapeutske tehničare gdje je za jedno mjesto konkuriralo čak 13 učenika.

– Upisujemo 24 učenika, a imali smo 321 prijavu. Slično je bilo i za farmaceutske tehničare gdje također upisujemo 24 učenika, a imali smo 271 prijavu. Na razini škole zaprimili smo 1.369 prijava, objašnjava ravnatelj.

Za 24 upisna mjesta dentalnog tehničara nadmetalo se 130 osmaša, dok je u tri razredna odjeljenja medicinskih sestara želio ući 281 kandidat. Poželjnim se pokazao i program veterinarskog tehničara koji je za 24 mjesta zaprimio 179 prijava, kao i program zdravstveno-laboratorijskog tehničara gdje je za 24 mjesta konkuriralo 187 učenika.

 

Objava Danas objava rezultata upisa u srednje škole. U nekim PGŽ školama se za jedno mjesto u klupi borilo i po osmero učenika pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1289)