Radovi Josipe Krolo izloženi u Galeriji Artsada

novilist - prije 21 sat - link

Tijekom proteklog vikenda Galerija Artsada otvorila je još jednu u nizu samostalnih izložbi ovogodišnjeg izložbenog programa. Radi se o izložbi “Postsezona: uvod” splitske autorice Josipe Krolo.

– Josipa Krolo, iako mlada, ponosna je autorica velikog broja izložbi. Ovo je prvi put da se sa svojim opusom, nastalim prije otprilike pet godina, predstavlja opatijskoj i riječkoj publici.

Nakon školovanja na likovnim akademijama u Splitu i Barceloni, sudjelovala je na različitim umjetničkim kolonijama, a njezine radove otkupile su čak dvije zbirke – Erste banka i fondacija Eva Kahan.

Uvodom u “Postsezonu” Krolo skreće pažnju na problem gentrifikacije i turistifikacije, prvenstveno u Splitu, njezinom rodnom gradu, a potom i u ostalim gradovima na hrvatskoj obali. Tercijarni sektor ekonomije – turizam – preplavio je našu obalu, ostavljajući lokalnom stanovništvu vrlo malo.

Upravo je postsezona dio godine u kojem se vraća naš identitet, a naš kraj ponovno postaje naš. Radovi Josipe Krolo lišeni su figura i života, ukazujući na nedostatak ljudske prisutnosti.

Istovremeno ukazuju na odlazak turista u postsezoni kao i na odlazak domaćih stanovnika zbog problema gentrifikacije. Ovu seriju radova, rađenu u tehnici tempere na dasci, karakteriziraju vješta manipulacija bojom i oblikom, kao i plastičnost te harmoničnost ovih pet djela izloženih u Galeriji Artsada.

Iako angažirana izložba, svojim prikazima obale, mora i planina, Kornata i Velebita pruža nam ugodu promatranja koja nas vodi u jedan drugi svijet”, ističe kustosica ove izložbe i voditeljica galerije Matea Bakotić.

Izložba “Postsezona:uvod” prodajnog je karaktera i ostaje otvorena do 27. srpnja.

Moguće ju je posjetiti u radno vrijeme galerije, od srijede do nedjelje, od 17 do 21 sat, ili kontaktiranjem na e-mail adresu info@galerija-artsada.hr, poručili su iz vološćanske galerije.

Objava Radovi Josipe Krolo izloženi u Galeriji Artsada pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Opatija (303)Rijeka & Regija (1256)