Ursula von der Leyen poslala jasnu poruku Orbanu. Bruxelles kreće u izolaciju Budimpešte

novilist - prije 12 sati - link

Europska komisija odlučila je u ponedjeljak, u svjetlu soliranja mađarskog premijera Viktora Orbana, smanjiti razinu s političke na službeničku svojeg sudjelovanja na neformalnim ministarskim sastancima koje organizira rotirajuće predsjedništvo u Mađarskoj.

To namjerava učiniti tako što će na njih slati samo više službenike, a ne povjerenike, objavio je glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

“U svjetlu nedavnih događaja koji obilježavaju početak mađarskog predsjedanja, predsjednica je odlučila da će Komisija biti zastupljena na razini viših službenika”, objavio je na X Eric Mamer.

Također je otkazan i posjet Budimpešti u rujnu. Riječ je o tradicionalnom posjetu Komisije glavnom gradu zemlje koja preuzima rotirajuće predsjedništvo.

Prema neslužbenim informacijama, posjet Komisije Budimpešti i sastanak s mađarskom vladom prvotno je bio planiran na samom početku ovog mjeseca kada je Mađarska preuzela predsjedanje, ali je naknadno to odgođeno za rujan. Sada je i to otkazano.

Mađarski premijer Orban nenajavljeno je 5. srpnja otputovao u Moskvu i sastatao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao prvi čelnik neke članice EU-a  od početka ruske agresije na Ukrajinu. Iz Moskve je odletio u Peking.

Prije posjeta Moskvi, prvi put je posjetio i Kijev. Svoja putovanja naziva “mirovnom misijom”, pri čemu na društvene mreže stavlja videosnimke s tih putovanja s logom rotirajućeg predsjedanja, što može navesti na zaključak da to radi u ime EU-a.

Ostale članice EU-a i europske institucije optužuju Orbana da zloupotrebljava rotirajuće predsjedništvo, zagovorajući “prekid vatre” u Ukrajini, što je pozicija Rusije kako bi zadržala okupirani teritorij.  Orbanova nastojanja su potpuno suprotna poziciji EU-a koji želi izolirati Rusiju i pruža punu potporu Ukrajini, koja nastoji vratiti svoja silom oteta područja, .

Neslužbeno se iz diplomatskih izvora doznaje da se razmišlja i o bojkotu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova, tzv. Gymnicha, koji je plairan za 28. i 29. kolovoza u Budimešti, tako što bi visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku sazvao službeni sastanak na te datume u Bruxellesu.

Čini se da su ostale europske institucije i zemlje članice na mađarsko ponašanje tijekom predsjedanja odlučile odgovoriti političkim bojkotom neformalnih sastanaka koje mađarska vlada organizira na svom tlu, dok se ideje o oduzimanju predsjedanja čine neprovedivima.

Odgovor iz Budimpešte

Mađarska je u ponedjeljak upozorila Europsku komisiju da ne može birati institucije i zemlje članice s kojima želi surađivati nakon što je predsjednica Ursula von der Leyen odlučila na sastanke u Mađarskoj slati više službenike umjesto povjerenika.

“Europska unija je međunarodna organizacija koju čine njezine države članice, a Komisija je institucija EU-a. Ona ne može birati institucije i države članice s kojima želi surađivati”, objavio je na X-u mađarski ministar za europske poslove Janos Boka, pitajući jesu li “sada sve odluke Komisije utemeljene na političkim razlozima”.

Boka je reagirao na objavu Komisije, koja je odlučila, u svjetlu soliranja mađarskog premijera Viktora Orbana, smanjiti razinu s političke na službeničku svojeg sudjelovanja na neformalnim ministarskim sastancima koje organizira rotirajuće predsjedništvo u Mađarskoj.

Objava Ursula von der Leyen poslala jasnu poruku Orbanu. Bruxelles kreće u izolaciju Budimpešte pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

EK (12)eu (230)mađarska (54)Svijet (1585)Ursula Von Der Leyen (44)viktor orban (62)