Napustio nas je kritičar Tomislav Kurelec

novilist - prije 1 dan - link

Tomislav Kurelec, filmski i kazališni kritičar, urednik radijskih i televizijskih emisija, preminuo je u 82. godini.

Rođen je u Karlovcu 1942. godine. Bio je komparatist i romanist. Od 1965. do 1968. zaposlen je na Radiju Zagreb kao novinar i kritičar, a od 1968. do 1971. na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Potom se ponovo zapošljava na Radiju Zagreb, do 1986. kao urednik priloga o filmu, kazalištu i književnosti, a onda do umirovljenja 2007. djeluje na TV-u Zagreb i dalje na Hrvatskoj televiziji kao urednik filmskog programa, uređujući i vodeći televizijske emisije »Jedan autor – jedan film« i »Moderna vremena«.

Filmske, kazališne i književne recenzije, kritike, osvrte i eseje objavljivao je u brojnim novinama, časopisima i na internetskim portalima (Telegram, Razlog, Mogućnosti, Kritika, Republika, Vjesnik, Filmska kultura, Film, Filmograf, Slobodna Dalmacija, Kazalište.hr i dr.).

Bio je u uredništvu Filmske enciklopedije te suradnik Filmskog leksikona Leksikografskoga zavoda »Miroslav Krleža«. Dio kritika i eseja o hrvatskom filmu i kinematografiji skupio je u knjizi »Filmska kronika – zapisi o hrvatskom filmu« (2004.).

Djelovao je i kao dramaturg i redatelj. Režirao je kratki film »Plavi svijet« (1969.), dokumentarne filmove »…i sve je dobro« (1971.), »Dvije godine poslije« (1973.), »Krećite se sasvim slobodno« (1976.), »Živile male skule II« (1989.) te oko stotinu dokumentarnih televizijskih emisija. Od 2007. do 2009. godine bio je umjetnički ravnatelj Dana hrvatskog filma.

Dobitnik je nagrade Vjesnika i Poleta za esej (1968.), godišnje nagrade za najboljega novinara RTV-a Zagreb (1979.) te Nagrade za filmsku kritiku za životno djelo Hrvatskog društva filmskih kritičara (2012.).

Bio je član Hrvatskog novinarskog društva, Hrvatskog društva filmskih kritičara te Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa.

Objava Napustio nas je kritičar Tomislav Kurelec pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Kultura (830)Ostalo (121)