PGŽ dodijelila 253 tisuće eura za uređenje tri projekta na području Gorskog kotra

riportal - prije 2 tjedna - link

Drugom raspodjelom sredstava iz Fonda za Gorski kotar financirat će se tri projekta goranskih gradova i općina u ukupnom iznosu od oko 253 tisuće eura, izvijestio je zamjenik župana Petar Mamula.

Radi se o uređenju parkirališta u Općini Mrkopalj u iznosu od 91.551,41 eura, izgradnji nogostupa u Staroj Sušici u Općini Ravna Gora vrijednog 91.796,88 eura te uređenju parking prostora i trga ispred Društvenog kulturnog centra Žaba u Općini Lokve u visini od 69.758,18 eura, pojasnio je zamjenik na redovitom susretu s novinarima dodajući da je u prvom krugu podjele sredstava dodijeljeno oko 574 tisuće eura dok ukupna vrijednost Fonda za 2024. godinu iznosi 930 tisuća eura.

Govoreći o Gorskom kotaru, informirao je i da je prema drugoj raspodjeli sredstava za program Razvoj mreže sanjkališta, Općini Brod Moravice raspoređeno 100 tisuća eura za projekt sanjkališta i tubinga te najavio izvođenje radova na obnovi i proširenju dijela ceste ŽC 5062 u lokalitetu Kraljev Jarak. Radovi su vrijedni otprilike 438 tisuća eura. Ukupna duljina zahvata je jedan kilometar, a rok izvođenja radova je 60 radnih dana od dana uvođenja u posao, odnosno radovi bi trebali biti gotovi do jeseni.

Dodatno, Županijska uprava za ceste sklopit će Ugovor za nabavu radova sanacije raskrižja dijela ceste u lokalitetu Šrkljevo (groblje) – Grad Bakar u iznosu od 210 tisuća eura, a troškove će u jednakim omjerima snositi Županijska uprava za ceste i grad Bakar.

Zamjenik je najavio 29. sjednicu Županijske skupštine Primorsko-goranske županije koja će se održati u četvrtak, 18. srpnja s početkom u 10.00 sati u dvorani Rektorata Sveučilišta u Rijeci na kojoj je planirano 16 točaka, između ostalih i Prijedlog odluke o financiranju provedbe projekta „Energetska obnova Guvernerove palače u Rijeci“, Prijedlog programa javnih potreba u kulturi PGŽ za 2025. godinu, Prijedlog izmjena javnih potreba u području tehničke kulture u PGŽ za 2024. godinu i druge točke.

Pročelnica UO za zdravstvo Vesna Čavar informirala je da je za dostupnost zdravstvene zaštite na otoku Cresu Zavodu za hitnu medicinu PGŽ raspoređeno 122 tisuće eura. Iz tog iznosa financirat će se plaća nove liječnice, a čije zapošljavanje predstavlja nadstandard s obzirom da prema Mreži javne zdravstvene službe otok Cres ima pravo na tim T2 bez liječnika. Zapošljavanjem ove liječnice, tim T2 prelazi u tim T1, pojasnila je Čavar dodajući da će se iz spomenutih sredstava pokriti i troškovi stanovanja i pripravnosti doktora, odnosno liječnička pomoć u područjima gdje djeluje tim bez liječnika. Radi se o prekovremenim satima koji su čak 150 posto skuplji od redovnih sati, rekla je pročelnica.

Govoreći o sekundarnoj razini zdravstvene zaštite, Čavar je istaknula da je PGŽ namijenila oko 132 tisuće eura Lječilištu Veli Lošinj za pokriće minusa u ukupnoj visini od otprilike 300 tisuća eura koji je generiran u prvih pet mjeseci ove godine.

Uzevši u obzir činjenicu da od 5. do 9. mjeseca počinju pravi priljevi prihoda te da je HZZO od 1. srpnja povećao limit ustanove s oko 41 tisuće eura na otprilike 85 tisuće eura kao i broj kreveta u okviru Mreže javne zdravstvene službe s 12 na 30, pročelnica je izrazila uvjerenje da će do kraja godine poslovanje iznivelirati.

Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz poslovanje Lječilišta, Čavar je pojasnila da je na manjak u prvom redu utjecao porast rashoda za zaposlene za oko 38 posto u odnosu na lani, a koje su ustanove, radi nedostatnog financiranja HZZO-a, primorane pokrivati iz vlastitih sredstava. Skrenula je pozornost i na činjenicu da se nemedicinski kadar ne ugovara s HZZO-om te da je i za taj trošak neophodno osigurati vlastito financiranje. Vezano uz upravljanje ustanovom, Čavar je pohvalila rad Uprave ukazavši da je izazovno konkurirati turističkim kućama na otoku Lošinju, posebice u kontekstu nedostatka liječničkog kadra.

Novinare je zanimao i podatak je li povećan broj intervencija hitne uslijed toplinskog vala na što je pročelnica odgovorila potvrdno navodeći razlog povećanog broja turista. Posebno je pohvalila rad Helikopterske hitne medicinske službe koja je nedavno imala 100. let, a djeluje na području naše te dvije susjedne županije.

Resorna pročelnica Alessandra Ban je na današnjoj konferenciji za novinare predstavila Javni poziv za prijavu projekata promocije turizma za sufinanciranje iz Proračuna Primorsko-goranske županije za 2024. godinu. Kako je navela, glavni cilj je podržati projekte i događanja koja doprinose turističkom pozicioniranju i jačanju identiteta PGŽ-a, pritom vodeći računa o očuvanju prostora kao najvažnijeg resursa naše županije. U tu svrhu Županija je osigurala 150 tisuća eura. Prihvatljivi prijavitelji su jedinice lokalne samouprave, a rok za prijavu je do 29. kolovoza 2024. godine.

Informirala je i da su odobrena sredstva u visini od 91 tisuće eura za sufinanciranje 36 programa i projekata udruga iz područja lovstva u 2024. godini te 10 tisuća eura Gradu Cresu za uređenja poljskih putova za očuvanje ovčarstva uz napomenu da će u tu svrhu vrlo vjerojatno biti raspisan još jedan javni poziv do kraja ove godine.

The post PGŽ dodijelila 253 tisuće eura za uređenje tri projekta na području Gorskog kotra appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Gorski Kotar (183)pgž (127)projekti (5)RIJEKA I PGŽ (956)