X nakon pucnjave na Trumpa: “Mi smo javni trg”… Prije odskočna daska za teorije zavjera!

netokracija - prije 1 tjedan - link

Probudila me u vrlo rano jutro iznenadna ljetna oluja zbog čega sam u polusnu skočila zatvoriti prozore. Kako nakon toga nisam mogla više zaspati, naivno sam otvorila vijesti, vjerujući kako će me to uspavati. No, mediji su te noći radili prekovremeno – Donald Trump je upucan.

Moja prva reakcija bila je jednaka onima koje imam posljednjih 15 godina – otvoriti Twitter. Prošli smo ta društvena mreža i ja u desetljeće i pol mnoge katastrofe: poplave, potrese, požare, ratove, pandemiju, a zadnjih nekoliko godina krizne situacije kao da su sve češće. Kako nema druge društvene mreže koja bi prikazivala informacije sažeto i gotovo u realnom vremenu, od svake bi takve krize Twitter profitirao brojem posjetitelja.

Prvo: Informacije

Tako je bilo i ovaj put. Upravo je Twitter, danas poznat kao X, bio mjesto gdje sam mogla u kratkom vremenu iščitati što se točno dogodilo te koje su aktualne informacije.

I ne samo to, vidjela sam snimku i atentatora i snajperista koji ga je smaknuo, snimku Trumpova govora do kobnog trenutka, reakcije okupljenih, snimke iz medija… U nekoliko minuta već sam imala vrlo jasnu sliku o tome što se događa, puno jasniju možda no što sam to htjela i trebala.

Twitter je i mjesto gdje su mnoge svjetski istaknute osobe brzo i javno reagirale na događaje, od aktualnog predsjednika SAD-a, nadalje:


https://x.com/vonderleyen/status/1812344028379090944

Razlog zašto se svjetski čelnici obraćaju javnosti upravo putem te društvene mreže je što znaju da je mediji prate – i da će brzo prenijeti njihovu jasnu poruku. No, i to brzo prođe.

Potom: Dezinformacije

Moje zadovoljavanje apetita za informacijama bilo je gotovo instantno, a onda je uslijedilo ono što uvijek slijedi – reakcije, reakcije na reakcije, dezinformacije i teorije zavjere, poput one da je cijeli događaj zapravo izrežiran. Ma čak da ni zastava koja se vijori iznad Trumpa dok ga odvodi sigurnosna služba – nije stvarna!

Riječ je o fotografiji koju je ulovilo oštro oko Evana Vuccija, koji ju je i sam objavio na X-u, a koji je već dobio Pulitzera za fotografije nastale na protestima nakon smrti Georgea Floyda. S obzirom na to na koji način prikazuje ovaj važan trenutak u povijesti i na brzinu kojom je obišla svijet (dobrim dijelom zahvaljujući opet Twitteru), mnogi već procjenjuju da se fotografu smiješi nova prestižna nagrada.

Zašto društvene mreže nisu javni prostori?

Nakon što je prostor X-a bio vrlo brzo preplavljen sadržajem koji je u potpunoj suprotnosti s brzim i objektivnim informacijama, i sama mreža je reagirala, znajući da će biti meta kritika zbog toga. Službeni X-ov profil objavio je kratku poruku: Globalni javni trg.


To je retorika kojom se društvene mreže koriste godinama. Mark Zuckerberg je čak usporedio društvene mreže javnim dobrom ili infrastrukturom, poput vodovodnih cijevi ili autocesta. Razlog je jasan – nitko neće autocestu optužiti za ponašanje vozača, nitko neće javni trg linčovati zbog onoga što su pojedinci na njemu izrekli.

Usprkos tome, druge društvene mreže i platforme uspjele su se nositi sa situacijom nešto bolje nego X. Kako piše The Verge, na YouTubeu su rezultati pretraživanja upućivali prema medijima i verificiranim kreatorima. Facebookovo pretraživanje također je bio usmjereno prema medijima. Threads, koji je najsličniji Twitteru, povremeno je prikazivao teorije zavjera, ali ne konzistentno. (Zanimljivo, Meta je nekoliko sati prije atentata uklonila Trumpu zabranu pristupa svojim platformama).

Twitter nije zainteresiran za takav pristup, posebice kad njegov čelnik jasno ističe svoje mišljenje o tradicionalnim medijima:


Twitterova teorija da je on jednostavno javni trg na kojemu puštaju svakoga da izrekne svoje mišljenje držala bi vodu kad ne bi postojao algoritam koji pojačava ili smanjuje doseg određenom tipu sadržaja određenoj publici.

Još većem kaosu pridonose profili s plavom kvačicom. Nekoć su to bili verificirani profili, danas su to korisnici X-ovih premium usluga, a baš zbog te zavaravajuće prakse X bi mogao dobiti astronomsku kaznu jer je Europska komisija donijela preliminarne zaključke kako to krši akt o digitalnim uslugama (DSA).

Prvo, X oblikuje i upravlja svojim sučeljem za „provjerene račune” s „plavom kontrolnom oznakom” na način koji ne odgovara industrijskoj praksi i dovodi korisnike u zabludu. Budući da se svatko može pretplatiti na dobivanje takvog „provjerenog” statusa, to negativno utječe na sposobnost korisnika da donose slobodne i informirane odluke o vjerodostojnosti računa i sadržaju s kojim komuniciraju. Postoje dokazi o motiviranim zlonamjernim akterima koji zloupotrebljavaju „provjereni račun” kako bi obmanuli korisnike.

Dakle, ako X jest javni trg, onda je posebno opremljen za lansiranje pojedinaca u nebo, bilo megafonom da ih se bolje čuje, bilo odskočnim daskama da ih se bolje vidi. A ako ti pojedinci plate, još bolje za njih, lošije za okolinu.

Za kraj – memovi

Iako je Twitter i dalje, usprkos upitnom proizvodu i vodstvu (i tu ne mislim samo na Muska), prvo mjesto koje ću otvoriti da se informiram kad su u tijeku vanredne situacije, prvo je i koje ću zatvoriti zbog količine dezinformacija.

(A onda vjerojatno i opet otvoriti jer – memovi.)

pročitaj cijeli članak

Donald Trump (292)Društvene mreže (97)kolumna (7)X (5)