Picula uvjeren da je Trumpov trijumf sada gotova stvar: ‘Pokazao je da je žrtva i mogao bi privući dio neodlučnih’

novilist - prije 1 dan - link

Europski zastupnik SDP-a Tonino Picula bio je izvjestitelj EU-a za Sjedinjene Američke Države cijeli protekli mandat, a planira se i nastaviti baviti tom temom u novom mandatu, stoga nema boljeg sugovornika za zbivanja u Americi nakon atentata na Donalda Trumpa. A njegova je prognoza: ovo je prilika Trumpu da sa statusom žrtve izbore u studenome dobije još lakše nego ranije.

Ovakav globalni razvoj događaja u kojemu u EU-u jača desnica, Kina postaje sve nestabilnija iznutra, a SAD gubi stabilnost svojih institucija, Picula naziva«perfect storm« ili savršena oluja, s glavnim obilježjem – daljnjim rastom globalne nestabilnosti.

Radikalna politika

– Čini se da slogan aktualnog predsjednika Joea Bidena »America’s back«, ili Amerika se vraća, postaje Trump is back, ili Donald Trump se vraća. Ovaj atentat kao da je zaokružio Trumpovu kampanju koja je bazirana na tome da je on žrtva političkog sistema. Trump sebe ne vidi kao uzrok političke nestabilnosti, već kao posljedicu, a činjenica je da je američki demokratski sustav bio vrlo stabilan, čak 150 godina, sve do njegove pojave. Ovo sada je za Trumpa divna prilika da se dodatno rebrendira kao žrtva, kaže Picula.

Siguran je da će Trump tek sada preuzeti aktivnu ulogu uoči izbora za predsjednika SAD-a i maksimalno iskoristiti ovu situaciju. Moguće je da će sada uspjeti privući i onaj dio neodlučnih birača, koji su dosad sumnjali da je on žrtva, a to će biti veliki problem za suparnički, Bidenov tabor.

– Atentant na Trumpa se dogodio, ali u okolnostima u kojima je aktualni predsjednik Biden tijekom dosadašnje kampanje doslovce »samoozljeđivao« sebe, kaže Picula.

On posebno upozorava kako je Republikanska stranka zadnjih desetak godina, baš otkako je Trump politički prisutan, znatno radikalizirala svoju politiku, koja je postala prilično ekstremistička, i danas je jedan od dva stupa američke demokracije, odnosno dvije velike stranke, bitno izmijenjen.

Politička nestabilnost

To dovodi do jačanja političke nestabilnosti, stoga danas Amerika ne svjedoči samo srazu dva predsjednička kandidata, nego svojevrsnom napadu na demokratske postavke i sam sustav na kojem je sazdana Amerika. Stranka demokrata, pak, nema suvislu alternativu samom Bidenu, i građani SAD-a su sad u općoj političkoj konzufiji, gdje se gube tradicionalne granice podjela na lijevo i desno, odnosno demokratsko i ekstremno. Prolaze oni koji su »glasnogovornici frustracija«, a to Trump u ovoj kampanji jest, kao što je bio i prvi put kad je pobijedio. Na upit očekuje li građane na ulicama ili sličnu eskalaciju, Picula govori kako Amerika ima određenu tradiciju građanskih nemira, od tema rasne segregacije, preko rata u Vijetnamu, no nikad dosad nije bio ugrožen demokratski sustav kao takav, barem ne u moderno vrijeme.

– Ovo sada je stres test za američki demokratski sustav. Dobivamo Trumpa 2.0, a dio radikala u Republikanskoj stranci predlaže čak i ustavne promjene i druge bitne radikalne zaokrete u funkcioniranju američke demokracije. To je velika opasnost, upozorava Picula.

Veliki izazovi za Europu

Po Piculinom mišljenju, ovo će sve bitno utjecati i na samu Europsku uniju, u kojoj baš Viktor Orban s parafrazom Trumpovih izbornih slogana vodi predsjedanje Unijom, stoga je to poziv na buđenje za Europski uniju, odnosno poziv na uzbunu.

– EU se suočava istovremeno s osporavanjima iznutra, i promjenom prilika u SAD-u izvana, to su veliki izazovi za europsku politiku, upozorava Tonino Picula.

 

Objava Picula uvjeren da je Trumpov trijumf sada gotova stvar: ‘Pokazao je da je žrtva i mogao bi privući dio neodlučnih’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

atentat na Trumpa (10)Donald Trump (243)Hrvatska (3247)Svijet (1592)tonino picula (5)