Izdavači preuzimaju kontrolu: HUDI odabrao Dotmetrics za mjerenje posjećenosti hrvatskih portala

netokracija - prije 2 dana - link

Prvi put na tržištu imat ćemo jedno mjerenje koje uključuje sve relevantne hrvatske medije, javljaju iz Hrvatske udruge digitalnih izdavača. Naime, otkako je udruga osnovana, njen osnovni cilj i ideja bili su, među ostalim, standardizacija mjerenja digitalnog dosega medija. No, nije to išlo bez izazova, otkriva Matej Lončarić, predsjednik HUDI-ja.

Najveći je izazov bio okupiti sve izdavače na jednom mjestu te osigurati što veću transparentnost i jasnu metodologiju koju će prihvaćati baš svi igrači. Stručni tim HUDI-ja, na čelu sa šest glavnih medija koji čine 80 posto dosega na webu u Hrvatskoj, definirao je metrike, što želi vidjeti, na koji način, što izdavačima treba. Izdavači na ovaj način preuzimaju kontrolu, ovaj korak osigurava veće investicije u digitalno poslovanje medija, ali i povjerenje oglašivača prema lokalnim izdavačima.

Rješenje koje je objektivno i transparentno

Nakon temeljitog procesa evaluacije i tendera tijekom natječaja, na kojem su sudjelovali svi vodeći pružatelji usluge u industriji, za partnera je odabran Ipsos, odnosno Dotmetrics. Kako kažu iz udruge, stremilo se rješenju koje je objektivno, transparentno i koje najbolje odgovara hrvatskom tržištu, a Ipsos je odabran kao partner koji može osigurati najvišu razinu kvalitete i preciznosti u mjerenju posjećenosti. Lončarić objašnjava kako je cijeli proces izgledao.

Mediji osnivači HUDI-ja nisu od početka bili sinkronizirani oko metrika koje su njima kao izdavačima bitne, tako da smo se od početka u radnoj skupini najviše fokusirali na definiranje svake od metrika i što ona znači za tržište. Proces izbora vendora trajao je više od godinu dana. Diskusije su trajale do zadnjeg trenutka, a ono što vjerujemo da novi model nudi jest kvaliteta, transparentnost, objektivnost.

Ipsos i Dotmetrics su prisutni na tržištima Velike Britanije i Australije te je jedna od glavnih misao vodilja, kada smo birali ponuđača, bila kako mjerenje utječe na budućnost i kako će utjecati na razvoj naše industrije, zbog utjecaja novih tehnologija i načina informiranja.

Dotmetrics će pružati redovite izvještaje i analize koje će uključivat će detaljne informacije o posjećenosti putem ključnih KPI-jeva mjerenja posjećenosti hrvatskih portala, kao što je broj pregleda stranica, ukupan broj individualnih čitatelja, vrijeme zadržavanja na portalima i slično. Ujedno će biti dostupni detaljni podaci o demografskim karakteristikama korisnika te njihovim interesima i preferencijama. Osim toga, metodologija Dotmetricsa uključuje moderno rješenje i napredne algoritme koji će omogućiti precizne rezultate posjećenosti hrvatskih portala čak i kada nestanu kolačići trećih strana na tržištu, napominje se.

Uloga HUDI-ja u cijelom procesu je da kao stručno tijelo bude zadužen za superviziju metodologije mjerenja te osigurati da ono bude objektivno i transparentno. To će činiti HUDI-jev tim za Standardizaciju mjerenja posjećenosti portala u kojemu su Dominik Beber i Hrvoje Dorešić iz RTL-a Hrvatska, Marin Katušić iz Index Promocije, Nikola Filipčić iz Tportala, Melita Božić Borović i Đuro Vitković iz Nove TV, Zoran Lončar iz Telegrama, Anamaria Todorić iz Večernjeg lista, Dražen Tomić iz ICT Bussinessa, Andrea Žagar Ban iz Novog lista i Domagoj Ćurković iz Hanza Medije.

Suradnja s pružateljem usluga mjerenja na razini udruge izdavača čini odmak od dosadašnjeg modela suradnje gdje su pružatelji usluga surađivali direktno s pojedinačnim medijima, a ne grupno.

Lončarić: Premium pozicije na medijima jamče najbolji ROI brendovima

I mediji i oglašivači i medijske agencije dobivaju ovim mjerenjem djelomičnu zaštitu od Big Techa, koji s hrvatskog tržišta uzima 200 milijuna eura godišnje, slažu se Matej Lončarić, predsjednik HUDI-ja, i Ozren Kronja, izvršni direktor udruge.

No, što uopće ovo znači za cijelu medijsku i oglašivačku industriju? Lončarić pojašnjava.

Za medije znači da imaju jasnu sliku svog dosega i plasmana na tržištu što im pomaže u kreiranju taktika i strategije sadržaja za vlastitu publiku.

Oglašivači dobivaju na jednom mjestu sve relevantne nacionalne medije i analizu publike kako bi što bolje mogli plasirati svoje poruke do krajnjih korisnika i strateški bolje ulagati u medijske mixeve. Premium pozicije na nacionalnim medijima jamče najbolji ROI brendovima, a medijske agencije na ovaj način imaju uvid u profile posjetitelja svih ključnih medijskih izdavača.

HUDI će dalje moći investirati u regulaciju tržišta donoseći vrijednost za sve tri uključene strane, a najbitnije – profitirat će čitatelji koji nam doista i dalje moraju biti na prvom mjestu.

Zajednički, sve skupine dobivaju djelomičnu zaštitu tržišta od big techa (Google i Mete) koji s hrvatskog tržišta uzima 200 milijuna eura godišnje, a u obvezama nema plaćanje poreza ili lokalno zapošljavanje, napominje Lončarić, a o ovoj smo temi nedavno detaljnije pričali s Ozrenom Kronjom, izvršnim direktorom HUDI-ja.

Osnivači odmah ulaze u sustav mjerenja, nastavlja Lončarić, a za ostale medije ulaznica je učlanjenje u HUDI. Cilj je da se što više manjih izdavača učlani u HUDI kako bi cijelo medijsko tržište bilo jasnije te kako bi se njihovi podaci mjerili po uvjetima koji su dogovoreni na razini cijelog tržišta, napominje Lončarić.

Sve dionici industrije imat će pristup cjelokupnim podacima putem HUDI-ja, supervizora i vlasnika podataka. Sada kreće operacijska faza gdje ćemo definirati koji podaci će biti javni i dostupni putem HUDI portala svim građanima Hrvatske

Cilj je u idućih šest mjeseci definirati kako će i pod kojim uvjetima tržište moći pristupati podacima odnosno koji podaci će biti javni, a koji dostupni samo članovima HUDI-ja. No, Lončarić napominje kako Hrvatska neće zaostajati modernim praksama iz stranih tržišta – na mnogima od njih su prakse uspostavljene prije mnogo godina, što samo pokazuje koliko je ovakva standardizacija bila prijeko potrebna hrvatskom tržištu.

Napomena: Mia Biberović prva je izvršna direktorica HUDI-ja te je sudjelovala u prvim fazama uspostavljanja mjerenja posjećenosti hrvatskih portala.

pročitaj cijeli članak

HUDI (6)Novost (41)Veliki intervjui (10)