Mato Franković prozvao Županiju i pročelnika Klaića zbog stanja s plažom u Uvali Lapad

dulist - prije 3 mjeseca - link

Nakon što je u petak odjeknula vijest kako Grad Dubrovnik preuzima upravljanje koncesijskim područjem plaže u Uvali Lapad, na sve se osvrnuo i gradonačelnik Mato Franković. On je, naime, ovog ponedjeljka obišao plažu sa suradnicima te predstavnicima vatrogasaca, Ćistoće i Vrtlara.
-Svjesni smo da postoje pravni problemi, međutim oni ne opravdavaju ni davatelja koncesije, Dubrovačko-neretvansku županiju, kao ni koncesionara. Iako sam više puta apelirao na pročelnika Iva Klaića, slao velik broj mailova, tražio da nam se izda nalog ili napiše najobičniji mail, šutnja je konstanto bila prisutna od strane gospodina Klaića. Stoga sam ja odučio otići u Državno odvjetništvo i pronaći jedan pravni način, formu, kako preuzeti prostor. Nakon što je Hrvatski Zavod za javno zdravstvo izdao mišljenje, odnosno nalaz u kojem je istaknuo da postoji mogućnost zdravstvene ugroze, sukladno novom Zakonu o pomorskom dobru, Grad može privremeno preuzeti prostor koji je pod upravljanjem jedinice regionalne samouprave – izjavio je gradonačelnik Mato Franković i dodao kako je cijeli ovaj posao mogla odraditi i županija.
-Ovdje su potrebna značajna ulaganja, treba nam ozbiljni koncesionar i ovdje je potrebno vratiti ono zelenilo koje je oduzeto u prostoru. U vremenima kada svjedočimo da se sadi sve više i više zelenila, kada je to postao jedan trend, ovdje svjedočimo prostoru koji je izgubio kvalitetu po pitanju onih drva i stabala koji su ovdje bili prije – rekao je te dodao kako se od sutra kreće s održavanjem plaže, ispumpavanjem bazena te košnjom cijelog prostora što će oduzeti nekoliko dana, nakon čega će se uvesti redovito svakodnevno održavanje s Čistoćom.
-Vidjeli ste da je Čistoća već postavila velike kante, postavit će ih i dodatno. Naravno, apeliramo i naše sugrađane i sve posjetitelje da smeće ipak odlažu u kante za smeće – rekao je Franković.
Mnoge zanima i zašto se tek sad s ovim krenulo, a već je srce sezone.
-Pa evo slažem se. Nije pitanje za mene. Ja sam se nadao, apelirao, tražio, molio i sve to mogu potkrijepiti mailovima koje sam slao na davatelja koncesije, jer moje mišljenje je i dalje, da je davatelj koncesije mogao, u okviru svog održavanja pomorskog dobra i prihoda koji je ostvario na pomorskom dobru, ugovoriti određenog izvršitelja usluga i cijelo vrijeme održavati plažu putem normalnog standardnog ugovora. Mogla se raspisati i javna nabava za održavanje ove plaže u veljači ili ožujku jer pravni problem traje dugo. Ja dolazim na kraju, u trenutku kada smo vidjeli da se svi ostali izmiču od ovoga. Smatrao sam da moramo pronaći pravni temelj kako ući u područje. Netko će u konačnici postavit pitanje za godinu, dvije jesmo li oštetili društvo Čistoća ili Vrtlar ili proračun Grada Dubrovnika, jer ono što građani moraju znati, jest to da će usluge Vrtlara, Čistoće, ugovornog održavatelja pomorskog dobra platiti građani iz proračuna Grada – objasnio je Franković.
Međutim, ovo je sve privremeno dok se sudski ne razriješi cijela problematika.
-Mi ne možemo ništa graditi, rušiti, raspisati dozvole za korištenje pomorskog dobra pa bar građanima osigurat suncobrane. Nadam se da će Vrhovni sud Republike Hrvatske zauzeti pravni pravorijek u ovom slučaju i da će se nakon toga onaj koji je davatelj koncesije, a to je Dubrovačko-neretvanska županija, odlučiti na raspisivanje nove koncesije ili će se postojećem produžiti ugovor. Pravni temelj da jedinica lokalne samouprave pristupi održavanju pomorskog dobra nađen je u nalogu županijskog Zavoda za javno zdravstvo – objasnio je te dodao kako je to jedini način i lijek da jedinica lokalne samouprave pristupi održavanju pomorskog dobra.
-I u tome smo pronašli pravni temelj, sukladno novom zakonu, kako ćemo ući na područje koje zapravo nije pod upravljanjem jedinice lokalne samouprave. Svaka jedinica lokalne samouprave donosi godišnji plan upravljanja pomorskim dobrom. Na osnovu toga plana definiraju se sve lokacije koje su pod upravljanjem jedinice lokalne samouprave. One koje nisu su koncesionirane ili su pod upravljanjem jedinice regionalne samouprave. U ovom slučaju, plaža Uvala Sumratin, je pod upravljanjem jedinice regionalne samouprave. S druge strane u registru koncesija vidite da postoji koncesionar koji je i dalje službeno naveden kao koncesionar i to je taj pravni vakuum koji se dogodio – zaključio je Franković.

DSC 8215
DSC 8229
DSC 8214
DSC 8213
DSC 8207
DSC 8232
DSC 8231
DSC 8235
DSC 8226
DSC 8223
DSC 8236
DSC 8238
DSC 8240
DSC 8249
DSC 8246
DSC 8244
DSC 8241
IMG 7488

pročitaj cijeli članak

Aktualno (743)