Trofej je uzela reprezentacija koja je to najviše i zaslužila. Ovo je pobjeda nogometa

novilist - prije 2 mjeseca - link

BERLIN EURO je donio trijumf reprezentaciji koja je to najviše zaslužila. Španjolska je dugo lomila Englesku i diktirala tempo finala, a na kraju je stigla do velikog trijumfa kasnim golom Mikela Oyarzabala. Nije pretjerano reći da je to bila pobjeda nogometa jer je početak utakmice prilično jasno sugerirao da se Gareth Southgate nije odvažio na otvorenu borbu s reprezentacijom koja je obilježila cijeli EURO raskošnim partijama.

Englezi su se, naime, postavili vrlo disciplinirano, prepuštajući posjed suparniku i nadajući se prilici za brzu tranziciju, odnosno ubodu iz kontre ili polukontre. Takav je dojam ostavljao raspored snaga na terenu kroz prvih deset minuta jer u tom razdoblju Španjolci su razvili prisno prijateljstvo s loptom.Gordi Albion uspio se djelomično iščupati iz čvrstog zagrljaja suparnika, ali svejedno je ostao u podređenoj ulozi.

Štoviše, Španjolskoj su dvije poluprilike donijeli Nico Williams, kroz solo akciju, i Robin Le Normand nakon kornera s lijeve strane, začinjehog Rodrijevim spuštanjem lopte na drugoj stativi. Tek nakon prvih petnaest minuta igre Englezi su uspjeli izazvati dvije panične reakcije u obrani suparnika, ali to im nije donijelo priliku za čisti udarac po golu koji je čuvao Unai Simon.

Strah

Vrlo brzo se ispostavilo da se za Southgatove izbor taktike definitivno može primijeniti stara narodna mudrost koja kaže da su u strahu velike oči. Slikovito rečeno, u usporedbi s onim što je Engleska radila u prvom dijelu finala, Rudeš je na oba svoja gostovanja na Rujevici u prošloj sezoni djelovao kao suludo hrabra momčad koja se hrani životom na rubu. Samo Luis de la Fuente zna čime se vodio dok je pripremao ovu utakmicu, no nije teško pretpostaviti da se nije nadao tako zatvorenom suparniku.

U završnici prvog dijela Englezi su konačno dočekali trenutak kojem su se nadali, u obliku neopreznosti Danija Carvajala na trideset metara od svog gola. Ukazala im se iznenadna prilika, no udarac Harryja Kanea blokirao je Aymeric Laporte na vrhu kaznenog prostora. U nastavku akcije dosuđen je slobodni udarac na desnoj strani, nakon kojeg je Phil Foden na drugoj stativi s pet metara iskosa pucao ravno u Simona.

Ozlijeđenog Rodrija na poluvremenu je zamijenio Martin Zubimendi, a svi Southgateovi planovi pali raspali su se kao kula od karata u 47. minuti, kada je Carvajal dodavanjem iz prve pronašao Laminea Yamala na desnom krilu. Španjolski “wunderkind” odmah je krenuo unutra, a na sredini vrha kaznenog prostora odigrao je pas na lijevo za Williamsa koji je prizemnim udarcem pogodio suprotni kut – 1:0.

Primljeni gol natjerao je Engleze na primjenu nešto otvorenijeg garda, a to je, praktički u idućem napadu skoro kažnjeno. Ovoga puta je Williams proigrao Danija Olma čiji udarac sa osam metara nije bio dovoljno precizan. Vrlo brzo Furija je stvorila i olako potrošila dvije obećavajuće situacije. Englezi su, pak, za to vrijeme djelovali pomalo izgubljeno, kao da nisu sigurni koliko se smiju otvoriti, a igrati su počeli tek negdje oko 60. minute.

Izjenačenje

Naravno, to je ostavilo puno mogućnosti za španjolske kontre. Zapravo, sve je ovisilo o snalaženju u novonastalim okolnostima. Igrala se 66. minuta kada je Furija pokazala da ima što za reći na tu temu. Sijevnula je brza akcija kroz sredinu, Olmo je sjajno proigrao Yamala čiji je prizemni udarac Jordan Pickford obranio krajnjim naporom. Ubrzo je pred njegovim golom bilo dosta akcije, ali bez konkretnog učinka.

Kazna za propušteno Španjolce je stigla u 73. minuti, kada je Marc Cucurella ispao iz igre na centru, omogućivši Bukayu Saki bijeg po desnom krilu. Doduše, njegovo prizemno ubacivanje u sredinu nije bilo dovoljno precizno, ali Bellingham se snašao i podmetnuo nogu za odigravanje rolice prema Coleu Palmeru, čiji je udarac sa dvadeset metara po tlu otišao iza Simonovih leđa – 1:1.

Budući da do kraja osnovnog dijela utakmice nije ostalo puno, Engleska se vratila taktičkom modelu koji je koristila do Williamsovog gola. Koncentracija im je popustila u 82. minuti, ali Pickford je čudesno obranio Yamalov udarac sa četrnaest metara. Sve ostale nalete Furije engleska obrana je nekako odbijala, sve do 87. minute, kada se Cucurella iskupio za svoju grešku kod početka akcije za izjednačenje. Njegovo prizemno ubacivanje s lijeve strane Oyarzabal pretvorio je u gol vrijedan naslov europskog prvaka – 2:1.Naravno, Englezi su bacili sve karte u napad. Tako im je korner u 90. minuti donio dvije velike prilike u istoj sekundi. Naime, Simon je obranio prvi udarac, a otpadak koji je Declan Rice uputio prema golu na crti je glavom očistio Olmo. I tu je bio kraj pjesmi čiji refren glasi: “It’s coming home”.

Objava Trofej je uzela reprezentacija koja je to najviše i zaslužila. Ovo je pobjeda nogometa pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Euro 2024. (1309)nogomet (2468)Sport (11153)