Emanuel Ribinski – Riba preplivao Riječki zaljev, za gotovo 20 kilometara trebalo mu je 6 sati

novilist - prije 3 mjeseca - link

RIJEKA – Emanuel Ribinski, poznatiji kao Riba, ostvario je impresivan podvig preplivavši Riječki zaljev od Cresa (rt Jablanac) do Kantride (lučica 3. maj). Ribinski je tako postao tek drugi plivač Kluba daljinskog plivanja Primorje koji je uspješno sam preplivao ovu rutu, nakon legendarnog Igora Jenula 1996. godine.

Za prelazak gotovo 20 kilometara dugog morskog puta, Ribinskom je bilo potrebno 6 sati. Plivanje je započeo skokom u more ispred rta Jablanac točno u 7:00 sati, a završio je izlaskom iz mora u lučici 3. maja u 13:00 sati. Prosječno je plivao tempom 1:48 minuta na 100 metara, odnosno brzinom od 3,33 kilometra na sat.

Uvjeti za plivanje bili su gotovo idealni. Osim na startu kod Cresa, more je tijekom cijele rute bilo mirno, poput “ulja”. Ribinskog su jedrilicom pratili skiper Slavko Marečić, liječnica dr. sc. Ana Terezija Jerbić Radetić i, naravno, njegova supruga Ana. Osim iritacije kože, koja je bez obzira na količinu vazelina korištenog za zaštitu, u maratonskom plivanju u moru gotovo neizbježna, Ribinski nije imao drugih problema tijekom svog šestosatnog plivanja. Također, nije bilo bliskih susreta s većim plovilima, tako da je izostala potreba dizanja jedara na jedrilici kao pratećoj brodici, kojom bi dobila prednost u odnosu na druga plovila.

U lučici 3. maj Ribinskoga su dočekali sin Petar, članovi kluba, poznanici te kupači koji su shvatili da su svjedočili nečemu daleko značajnijem od običnog izlaska plivača iz mora.

Sljedeće preplivavanje Riječkog zaljeva, planirano za ljeto 2025. godine, bit će posebno uzbudljivo jer će prvi put uključivati plivanje “po širini” od Lovrana do Omišlja. Ovo preplivavanje bit će dulje od 25 km, što će predstavljati novi izazov za članove Kluba daljinskog plivanja Primorje.

Objava Emanuel Ribinski – Riba preplivao Riječki zaljev, za gotovo 20 kilometara trebalo mu je 6 sati pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

plivanje (17)rijeka (963)Rijeka & Regija (778)