Butković nahvalio Bakar: Danas ste najveća poduzetnička zona u Hrvatskoj

novilist - prije 2 mjeseca - link

Grad Bakar ne izgleda danas ni približno kao što je izgledao sredinom devedesetih i to treba zahvaliti svima koji su obnašali vlast. Naravno, najviše je tu Tomo sa svojom ekipom posljednjih dvadesetak godina. Postigli su zaista impresivne rezultate.

Mnogi kažu da je to zato što su naslijedili poduzetničku zonu od bivše Općine Rijeka pa im je zato lakše. No, te predrasude treba raščistiti. Mnogi su gradovi i općine dobili priliku, ali Bakar je tu priliku iskoristio na najbolji mogući način.

Oleg Butković / Foto Sergej Drechsler

Bakar je danas gospodarsko središte, ne samo Hrvatskog primorja, nego je i najveća poduzetnička zona u Hrvatskoj i razvija se iz dana u dan, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković (HDZ) na svečanoj sjednici bakarskog Gradskog vijeća.

Investicijski ciklus

Sjednica je održana u Domu kulture Matija Mažić, večer uoči današnjeg blagdana svete Margarete, zaštitnice Bakra. Kako je to običaj, lokalni čelnici osvrnuli su se na prošle, kao i buduće projekte. Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić (HDZ) kaže da se trenutno u Bakru ostvaruje najveći investicijski ciklus dosad.

Tomislav Klarić / Foto Sergej Drechsler

– Bakar je raskopan, a projekt od 60 milijuna kuna privodi se kraju. Dobit ćemo uređaj za pročišćavanje na platou koksare, zahvaljujući vladi RH i pomoći našeg ministra Olega Butkovića i premijera Andreja Plenkovića. Postavljaju se kilometarski vodovodni ogranci, cjevovod između Zlobina i Plase.

Rješavamo vodoopskrbu čitavog područja Grada Bakra. Lani sam najavio da će se graditi 20 hala u industrijskoj zoni, a ove godine vidimo da ih nije 20, nego čak 28. Neke su u izgradnji, neke u projektiranju, a neke pred dobivanjem građevinskih dozvola, rekao je Klarić.

Dodaje kako će uskoro dobiti i dozvolu za prilaznu cestu za novu trodijelnu sportsku dvoranu s tri bazena, a želja im je u industrijskoj zoni izgraditi i dječji vrtić. Uskoro bi trebala stići i građevinska dozvola za vatrogasni dom na Hreljinu.

– Do njega smo napravili i prometnicu, red je da to dobiju i naši Hreljani i to obećanje ćemo ostvariti. U pripremi je i projektiranje terena koksare, koji želimo pretvoriti u nešto lijepo i korisno za grad, za buduća nova radna mjesta.

 

Do tada smo iznajmili teren koksare te smo dobili nekoliko milijuna kuna otkad nam ga je država predala, kaže Klarić. Najavljuje i pristupnu cestu za groblje na Zlobinu, novo dječje igralište na Praputnjaku koje se upravo gradi, kao i druge projekte.

– Sjetit ćete se kako je naš prvi slogan prije 20 godina bio “Mi gradimo”. I sve to vrijeme mi gradimo i radimo na tome da naši građani, i oni koje ovdje doći živjeti, imaju dostojne plaće i primanja. Da naša djeca i mladi imaju vrtiće i škole. Naravno, želimo i da se oni koji su otišli trbuhom za kruhom vrate, da i oni stvaraju ovaj naš predivni kraj i našu domovinu Hrvatsku, rekao je Klarić.

Veliki projekti

U ime Primorsko-goranske županije obratio se zamjenik predsjednika skupštine PGŽ-a Ivan Jakšić (HDZ). Kaže da su odnosi Županije i Bakra na visokoj razini.

 

– Tu su provedeni veliki projekti, koji su zaista na čast i Bakru i Primorsko-goranskoj županiji. Sve to govori o energiji i načinu rada Tomislava Klarića. Također bih zahvalio i Vladi RH koja je dala veliki obol u razvoju PGŽ-a, u svim projektima koji su realizirani na našem području te vam svima prenosim pozdravim od župana Zlatka Komadine, poručio je Jakšić.

U ime gradova i općina Primorsko-goranske županije okupljenima se obratila v. d. gradonačelnice Crikvenice Ivona Matošić Gašparović (HDZ). Ona kaže da Bakar ima nadstandard kojim se rijetko koji grad u Hrvatskoj može pohvaliti.

– Bakar je grad po mjeri građana. Tomislav Klarić je čovjek s nevjerojatnom energijom, čovjek s otvorenim srcem i iznimnom ljubavi s kojom radi za ovaj grad. Čestitam cijelom vašem timu i gradskoj upravi, kod vas se vidi što znači imati dobar tim.

Pokazujete veliku ljubav prema svom gradu i nas, čelnike drugih gradova i općina, potičete da ljestvicu želja i prioriteta podignemo još malo više. Hvala vam na tome, što ste motiv i inspiracija ne samo cijelom Primorju nego i puno šire, rekla Matošić Gašparović.

Dizalice i finišeri

U ime gradova prijatelja Bakra obratio se gradonačelnik Svete Nedjelje Dario Zurovec (Fokus). Sveta Nedjelja i Bakar deset su godina povezani kao gradovi prijatelji, a Zurovec kaže da je njihova suradnja posebna, kao i projekti koji se provode u Bakru.

– Gradonačelnik je sa svojim timom krenuo praktički iz ničega. On ima silnu energiju i silnu kreativu, dobre majstorske ruke, mislim da bi se snašao i bez politike. Drago mi je da će se naše prijateljstvo nastaviti i da ćemo još surađivati, da će se Bakar još više izgraditi.

Kao kolegi gradonačelniku lijepo mi je vidjeti dizalice i finišere. Tu je i naš dragi susjed i ministar gospodin Butković, nekada najmlađi gradonačelnik u Europi, a sad najdugovječniji ministar. Završio je srednju školu u Bakru znači da to nije bezveze.

Želim svima da uživate još dugi niz godina i da idete prema naprijed. Vjerujem da će se Bakar još dugi period razvijati i da su vam mogućnosti neograničene, rekao je Zurovec.

Marini Tijan Hajdinić nagrada za životno djelo

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Marini Tijan Hajdinić za iznimna postignuća u očuvanju zavičajne kulturne baštine i tradicijskih običaja. Marina Tijan Hajdinić kaže da je neizmjerno zadovoljna te kako je veliki privilegij biti na popisu onih koji su imali sreću dobiti nagradu za životno djelo.

Foto Sergej Drechsler

– Kruna je to mog djelovanja, zahvalna sam i počašćena. Veseli da je moj rad prepoznat i na ovakav način vrednovan. Od malih sam nogu snažno povezana sa svojim hreljinskim korijenima pa je vjerojatno na tom tragu i nastao “Hreljinski koral”, jedno mnoštvo istinitih hreljinskih priča o običnom jednostavnom čovjeku.

Upravo su ti ljudi i mnoge druge dobronamjerne osobe i institucije, koje sad neću nabrajati da nekoga nehotice ne izostavim, sastavni dio ove nagrade. Kad biste me pitali da izdvojim što mi je predstavljalo veće zadovoljstvo i ljubav, zborska i klapska pjesma ili pisanje i organizacija, ne znam što bih izdvojila.

Sve je imalo svoju draž, pa ako baš želite – i strast. Nekad je to bio i moj bijeg od mnogih životnih neugodnih situacija, no uvijek me vodila samo jedna misao i emocija: stvarati i sudjelovati srcem. Iskreno, iz dna duše.

Ova nagrada je zasigurno čast, ali i obveza da i dalje aktivno sudjelujem u životu i događanjima moga mjesta, moga grada. Hvala od srca Gradu Bakru, Odboru za dodjelu nagrada, Gradskom vijeću, te gradonačelniku Tomislavu Klariću na ovoj prestižnoj nagradi.

Od srca hvala vijeću MO Hreljin i njegovoj perspektivnoj mladoj predsjednici Marti Živko. I jedan veliki naklon s ove govornice dugogodišnjoj predsjednici hreljinskih penzionera, našoj tajnici Tanji Vidas na nominaciji. Iskrene čestitke svim nagrađenima i hvala mojoj obitelj koja mi je bila oslonac i potpora, rekla je Marina Tijan Hajdinić.

Nagrade i zahvalnice

Na svečanoj sjednici nagrađeni su učenici generacije te zaslužni građani. Kao učenici generacije nagrađeni su Dario ​Jošt (OŠ Hreljin), Ana Mutnjaković (OŠ Bakar) te Nikolina Horvat (Pomorska škola Bakar).

Foto Sergej Drechsler

Zahvalnice Grada Bakra za humanitarno djelovanje dobili su dobrovoljni darivatelji krvi: Erol Pavletić (50 darivanja), Tomislav Šalić (50 darivanja), Danijel Drača (75 darivanja). Zahvalnica će naknadno biti uručena i Denisu Ružiću (75 darivanja) koji nije mogao prisustvovati sjednici. Zahvalnicu Grada Bakra za promicanje volonterskog rada dobila je Udruga “Bakarska žena”.

Zahvalnicu za dugogodišnju suradnju s Gradom primila je Mirjana Gržetić, aktivna članica zajednica i dugogodišnja tajnica OŠ Bakar. Godišnja nagrada Grada Bakra dodijeljena je OŠ Bakar – Područnoj školi Kukuljanovo za izniman angažman u promicanju zavičajne baštine.

OŠ Kukuljanovo ove je godine obilježila 170 godina neprekinutog rada, a nagradu su preuzeli ravnatelj OŠ Bakar Tomislav Uzelac-Šćiran i voditeljica PŠ Kukuljanovo Maja Vičević. Godišnju nagradu Grada Bakra primila je i učiteljica Alma Hess za izniman angažman u promicanju zavičajne baštine u odgoju i obrazovanju. Godišnju nagradu Grada Bakra primila je i Kulturno umjetnička udruga Sklad za izniman doprinos kulturnom i društvenom životu Bakra.

Tek na pol

Zatvarajući svečanu sjednicu predsjednik Gradskog vijeća Bakra Milan Rončević (HDZ) zahvalio je svima na lijepim riječima te podijelio crticu iz života gradske uprave. Kako su na vlasti već 20 godina u Bakru, Rončević je nedavno pitao gradonačelnika Klarića, hoće li i dalje nastaviti voditi grad.

– Pitao sam Bracu, tako zovem gradonačelnika, a tako ga zovu i doma, da imamo čast od 2004. godine upravljati ovim gradom i je li nam sad dosta? A on meni kaže “Bog s tobom, Mile, tek smo na pol’ došli”, zaključio je Rončević.

Objava Butković nahvalio Bakar: Danas ste najveća poduzetnička zona u Hrvatskoj pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

bakar (30)oLEG bUTKOVIĆ (88)rijeka (1095)Rijeka & Regija (1038)Tomislav Klarić (4)