Izložba “Tri priče o palači Arsan” u Creskom muzeju

novilist - prije 2 tjedna - link

U utorak, 16. srpnja u 20 sati u Creskom muzeju otvara se izložba “Tri priče o palači Arsan”. Jedna palača u Cresu povezuje tri priče. Palača Arsan jedna je od najljepših renesansnih palača u Cresu. Izgrađena početkom 16. stoljeća, i danas plijeni pažnju posjetitelja i domaćin.

“Njezinu povijest, specifičnosti njezine arhitekture, ornamentike i skrivenih tajni u unutrašnjosti treba predstaviti publici. Dotaknut ćemo se i kulture stanovanja tog vremena jer se u palači se nalazi renesansni nužnik, kameno pilo i kamin.

Od 1973. u palači je smješten Creski muzej, ustanova osnovana još davne 1910. godine. Kroz vrijeme je mijenjao lokacije i postave, a iako trenutno nema stalni postav, kroz svoje izložbe i izdanja nastoji predočiti povijest, baštinu i život ovog grada i otoka.

Ispred palače Arsan nalazi se kip Frane Petrića, poznatog renesansnog filozofa, za kojeg legenda kaže da je rođen u palači. Iako nema nikakvih dokaza da je palača njegova rodna kuća, ona je svakako pripadala njegovoj obitelji jer ju je izgradio Antonio Marcello-Petris.

Ime Frane Petrića nose osnovna škola i knjižnica u Cresu. Namjera nam je predstaviti Petrićev život i filozofiju na što jednostavniji način kako bismo najmlađu publiku kao i one koji o filozofiji ne znaju ništa zainteresirali za Petrića i za renesansnu filozofsku misao.

Njegov životopis bio je prepun lutanja i nesigurnosti od rane mladosti, kad je zbog nesretne obiteljske situacije morao napustiti Cres. Družio se s najuglednijim ličnostima 16. stoljeća, predavao filozofiju na najboljim europskim sveučilištima i na kraju, poput mnogih mislioca tog doba, bio optužen za herezu, poručuju iz Creskog muzeja.

Autorica izložbe je Inge Solis, a dizajn potpisuje ARTiS iz Matulja. Izložbu će biti moguće razgledati do 15. listopada.

Objava Izložba “Tri priče o palači Arsan” u Creskom muzeju pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

cres (44)Otoci (247)Rijeka & Regija (1232)