Povijesna brodska linija od danas ponovo povezuje Bašku i Lopar

novilist - prije 2 mjeseca - link

BAŠKA – Župan Zlatko Komadina, načelnik Općine Baška Toni Juranić te načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc potpisali su danas u vijećnici Općine Baška ugovor o javnoj nabavi usluge prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu s direktorom tvrtke Explorer Draženom Barisom, čime je uspostavljena nova županijska brodska linija Baška – Lopar – Baška. U tu svrhu potpisnici ugovora osigurali su financijska sredstva od gotovo 490.000 eura za razdoblje od sljedećih šest godina, na način da Primorsko-goranska županija pokriva 55 posto iznosa, Općina Baška 30 posto, a Općina Lopar 15 posto ukupnih troškova održavanja linije.

Po potpisivanju ugovora potpisnici su se zaputili prema Loparu, prevalivši duljinu od 8,5 nautičkih milja, i to u vremenskom periodu od 60 minuta. Ondje su ih u loparskoj narodnoj nošnji dočekali najmlađi članovi plesne grupe KUD-a San Marino, koji su u pratnji Brune Škarića na mihu izveli tradicionalni ples pod mentorstvom voditeljice Grozdane Marušić. Nova brodska linija bit će cjelogodišnja, uz jednu liniju tjedno u izvansezonskom razdoblju, dvije linije tjedno u međusezonskom te četiri linije u ljetnom, odnosno sezonskom razdoblju.

Međuotočna povezanost

Župan Zlatko Komadina istaknuo je da je riječ o povijesnoj vezi koja je uspostavljena 1969. godine uvođenjem ro-ro putničke linije na relaciji Senj – Baška – Lopar, a koja je u potpunosti ukinuta 1989. godine.

– Nedavnim povlačenjem europskih sredstava, odnosno završetkom 1. i 2. faze dogradnje luke Baška i produženjem lukobrana Vele rive, stečeni su uvjeti za ponovno uspostavljanje ove povijesne brodske linije. Međuotočna povezanost želja je svih nas, kao i još bolja povezanost otoka i kopna. Prošli četvrtak smo već uspostavili brodsku liniju Crikvenica – Šilo i nedavno prije toga međužupanijsku liniju Rab – Lun, a sada i brodsku liniju Baška – Lopar. To su tri linije, jedna međužupanijska i dvije županijske, a želja nam je u budućnosti otvoriti i nove linije – kazao je Komadina te čestitao načelnicima na uspješnoj suradnji, dok je novom koncesionaru poželio mirno more.

Načelnik Općine Baška Toni Juranić smatra da je linija hvalevrijedna u povezivanju Baške s Loparom i obrnuto, a naglasio je i da pomorski promet između dviju luka postoji od pamtivijeka.

– Još početkom 19. stoljeća Baška je bila otvorena prema moru i živjela od mora, s morem i na moru. Tada je bilo i gotovo 2.000 duša više nego danas, kao i 70-ak brodova s gotovo 180 zaposlenih ljudi. Trgovalo se, sklapali su se brakovi preko pomorskih veza, tako da smo tradicionalno oduvijek bili vezani uz more, njegujući dobre odnose sa susjedima Loparanima. Imali smo i uspostavljenu trajektnu liniju, koje nažalost više nema, ali Baška će i dalje raditi na tome da tu liniju vrati, kako zbog povezanosti sa Senjom, tako i s otokom Rabom. Izuzetno me veseli što smo u suradnji sa Županijom i Općinom Lopar uspjeli organizirati ovu liniju i vjerujem da će ona biti od velike koristi domicilnom stanovništvu, ali i turistima koji će se zaputiti na izlet do Lopara i Raba – kazao je Juranić.

Benefit za otočane

Načelnik je dodao i da je preduvjet ove linije bilo povlačenje europskih sredstava za radove na dogradnji luke Baška.

– Radi se o velikom investicijskom ciklusu koji je u prve dvije faze bio vrijedan oko 5,5 milijuna eura, a u trećoj fazi gotovo 1,4 milijuna eura. Slijedi nam četvrta faza za koju vjerujem da kreće u idućoj godini, nakon čega će luka Baška imati oko 250 dodatnih nautičkih i komunalnih vezova, ističe Juranić.

Načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc rekao je kako se uspostavljanjem ove linije otvaraju novi vidici i mogućnosti, kao i da će ona, osim benefita u turizmu, poboljšati i svakodnevne uvjete života na otocima.

– To je ono što je u ovom trenutku možda i najvažnije. U samom jeku sezone imamo nekoliko brodara koji povezuju otoke Krk i Rab te Bašku i Lopar, ali kad sezona prođe i mi otočani ostanemo sami sa svojim potrebama i problemima, onda je jako bitno imati ovu vezu koja je temelj za još bolju budućnost svih nas – kazao je Jakuc.

Novi koncesionar Dražen Baris zahvalio je svima koji su omogućili sklapanje ugovora, naglasivši da će on i njegovi suradnici uložiti maksimalne napore ne bi li uslugu prijevoza obavili na najbolji mogući način.

Objava Povijesna brodska linija od danas ponovo povezuje Bašku i Lopar pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Baška (21)lopar (16)Otoci (245)Rijeka & Regija (1022)zlatko komadina (20)