Cesta Pasjak – Rupa obnovljena četiri mjeseca prije roka, za dva mjeseca probija se druga cijev tunela Učka

novilist - prije 6 dana - link

Zaključeni su radovi obnove na cestovnoj dionici od graničnog prijelaza Pasjak do raskrižja Rupa. Na sedam kilometara dugom dijelu državne ceste DC8 provedeno je izvanredno održavanje, pri čemu je izvršeno asfaltiranje gornjeg cestovnog sloja po tzv. hladnom postupku (»in plant«), a čija ukupna financijska vrijednost iznosi oko tri milijuna eura.

Pohvala HC-u

Obnovljenu cestu obišli su ministar mora, prometa i infrastrukture, potpredsjednik Vlade Oleg Butković te predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić koji su iskazali zadovoljstvo činjenicom da su radovi završeni četiri mjeseca prije predviđenog roka.

– Veseli da je sedam kilometara ceste koja čini početak Jadranske magistrale završeno prije roka, velika pohvala ide Hrvatskim cestama i izvođaču radova zbog dobre organizacije posla. Čitava dionica se radila dok se njome odvijao promet, mislim da je jako dobro i zbog stanovništva i zbog sigurnosti da se ta cesta obnovila.

S Općinom Matulji uvijek postoji dobra suradnja jer iako se ovakvi projekti pripremaju s državne razine, uvijek se rade zajedno s općinom i dobro je da smo odradili ovaj dio posla, kazao je Butković, dok je Škorić dodao kako kvaliteta ove ceste ostavlja prvi dojam posjetiteljima koji ulaze u Hrvatsku.

Zahtjevna regulacija

– Zadovoljni smo izvrsno obavljenim poslom, a iako cesta možda nije tehnički zahtjevna, bilo je iznimno zahtjevno organizirati posao za vrijeme odvijanja prometa, tj. za vrijeme privremene prometne regulacije. Ovo nije velika investicija u odnosu na one koje inače radimo, ali je jako važna, posebno što je ona na samom ulasku u Hrvatsku i što je turistička sezona već u punom jeku.

Kada je u pitanju ljetni promet, vikendima se ovom dionicom kreće 20 tisuća vozila dnevno, a važno je istaknuti da u strukturi prometa dionicom velik dio pada na kamionski i teški teretni promet, naveo je direktor Hrvatskih cesta.

U rujnu druga cijev Učke

Ministar Butković osvrnuo se i na druge prometne radove i investicije na ovom području.

– Sredinom rujna imat ćemo otvaranje druge cijevi tunela Učka, a Hrvatske ceste su raspisale natječaj za čvor Matulji – Opatija čija je vrijednost posla 20 milijuna eura. Ta cesta će se u cijelosti integrirati kada dođe Istarski ipsilon. Radovi su i od tunela Učka do Matulja, to će se u sustav autocesta, tj. obilaznica Rijeke spojiti kvalitetno, četverotračnom cestom. Sve skupa ide jako dobro, zaključio je Oleg Butković.

Objava Cesta Pasjak – Rupa obnovljena četiri mjeseca prije roka, za dva mjeseca probija se druga cijev tunela Učka pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

cesta (21)Gospodarstvo (305)Hrvatska (3236)hrvatske ceste (6)Novosti (1266)oLEG bUTKOVIĆ (71)