S hakerima se ponekad jednostavno mora pregovarati i – plaćati, zato je ulaganje u cyber sigurnost danas važnije nego ikad

monitor - prije 2 tjedna - link

Ako neki kriminalac ukrade, primjerice, 100 eura žrtvi, tada kriminalac ima novce, žrtva ih više nema. U digitalnom svijetu, “krađa” podataka se svodi na kopiranje i nakon krađe i kriminalac i žrtva imaju podatke. Zbog toga je u digitalnom svijetu puno teže detektirati krađu. Uglavnom, nakon ovog drugog koraka, šifriranja, nastupa trenutak kada žrtva više nema podatke i podaci se trebaju spašavati. To je i trenutak kada se najčešće primjećuje da se dogodio napad i kreće u spašavanje, koje ponekad podrazumijeva da se hakerima na kraju – mora platiti. Možda je problem što se na tome ne skupljaju politički bodovi jer bi se političari više bavili time, no nije da se u Hrvatskoj ništa ne radi na tome, čak naprotiv. Stručnjaci ovog profila su obično skuplji jer je edukacija dugotrajnija nego kod ostalih programera i IT stručnjaka, ali uvijek se može iz redova trenutno zaposlenih dodatno educirati iz područja sigurnosti. Profesor s FER-a za Netokraciju.

S hakerima se ponekad jednostavno mora pregovarati i – plaćati, zato je ulaganje u cyber sigurnost danas važnije nego ikadMonitor.hr.

pročitaj cijeli članak

**Vijest (1242)hakeri (82)hakiranje (4)ICT (10)