Uspostavljena nova pomorska linija Baška – Lopar – Baška

riportal - prije 2 tjedna - link

Nakon jučerašnjeg potpisa ugovora za nastavak prometovanja brodske linije na relaciji Šilo-Crikvenica, župan Zlatko Komadina sklopio je danas s načelnikom Općine Baška Tonijem Juranićem, načelnikom Općine Lopar Zdenkom Jakucem te direktorom tvrtke Explorer j.d.o.o. Draženom Barisom ugovor za usluge prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu na županijskoj liniji Baška-Lopar-Baška.

Riječ je o uspostavi nove linije na period od šest godina kojoj je cilj bolja i kvalitetnija pomorska povezanost između Općine Baška i Općine Lopar na području Primorsko-goranske županije za što je osigurano sufinanciranje od gotovo 490 tisuća eura na način da Primorsko-goranska županija pokriva 55 posto iznosa, Općina Baška 30 posto, a Općina Lopar 15 posto ukupnih troškova održavanja linije.

Linija Baška-Lopar-Baška predstavlja županijsku liniju ukupne duljine 8,5 NM koja spaja luku Bašku na otoku Krku i luku Lopar na otoku Rabu. Linija je cjelogodišnja uz jednu liniju tjedno u izvansezonskom razdoblju, dvije linije tjedno u međusezonskom razdoblju te četiri linije u ljetnom, odnosno sezonskom razdoblju.

Između dviju luka pomorski promet postoji od pamtivijeka. U počecima odvijao se kao povremeni promet i to plovilima lokalnog stanovništva odnosno na zahtjev. Redovita veza između naselja Baška i Lopar ostvarena je uvođenjem ro-ro putničke linije Senj-Baška-Lopar 1969. godine koja je ukinuta 1989. godine. Nedavnim završetkom dogradnje luke Baška i produženjem lukobrana Vele rive, stječu se uvjeti za ponovno uspostavljanje ove povijesne brodske linije. S obzirom na iskazani interes, Primorsko-goranska županija je s Općinom Baška i Općinom Lopar pokrenula postupak javne nabave za sklapanje šestogodišnjeg ugovora.

“Županijska linija koju smo sada uspostavili je i potreba i uvjet radova koje smo financirali europskim sredstvima u luci Baška. Međuotočna povezanost, povezanost s kopnom kao i uvođenje što više linija je želja svih nas”, rekao je župan i podsjetio da je riječ o trećoj liniji koju je nedavno uspostavila PGŽ kako bi domicilno stanovništvo, ali i turisti imali mogućnost međusobne povezanosti. Jučer je naime ugovoreno prometovanje županijske linije Crikvenica – Šilo dok je u lipnju potpisan novi šestogodišnji ugovor za međužupanijsku liniju Rab – Lun.

“Otvaramo nove mogućnosti s ovom linijom s kojom, osim u turizmu, poboljšavamo uvjete života na otocima jer za domicilno stanovništvo, s voljom za životom i radom na otoku, najvažnija je povezanost nakon sezone. Želja je bila da, kao prvi susjedi koji su uvijek njegovali prijateljstvo, uspostavimo ovu vezu. Nedavno smo udahnuli i novu energiju u tu priču s otvaranjem rive, a s velikim trudom Županije danas potpisujemo i ugovor“, istaknuo je načelnik Jakuc.

Načelnik Juranić naglasio je da je Baška povijesno vezana uz more, a linija će sigurno biti na korist domicilnom stanovništvu i turistima. Govoreći o rekonstrukciji luke Baška, rekao je da je riječ o velikom investicijskom ciklusu sufinanciranim EU sredstvima.

“Vrijednost prve dvije faze radova iznosila je 5,5 milijuna eura, dok je vrijednost 3. faze gotovo 1,4 milijuna eura. Iduće godine slijede radovi na 4. i posljednjoj fazi nakon koje će luka Baška imati dodatnih 250 komunalnih i nautičkih vezova”, naglasio je Juranić.

Nakon potpisa ugovora koje se održalo u vijećnici Općine Baška, sudionici su se brodicom uputili u Lopar gdje su ih u loparskoj narodnoj nošnji dočekali najmlađi članovi plesne grupe Kulturno umjetničkog društva “San Marino – Lopar” koji su uz Brunu Škarića na mihu izveli tradicionalni ples pod mentorstvom voditeljice Grozdane Marušić.

Pored potpisnika Ugovora na događanju su sudjelovali predstavnici UO za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije na čelu s resornom pročelnicom Izabelom Linčić Mužić, predstavnici Vijeća Općine Lopar – predsjednik Damir Paparić i zamjenik predsjednika Josip Matahlija, predstavnici Vijeća Općine Baška – predsjednica Tanja Grlj i zamjenik predsjednice Miroslav Hrgovčić, ravnatelj ŽLU Krk Alfred Franković te kapetan Lučke ispostave Baška Mislav Barbalić.

The post Uspostavljena nova pomorska linija Baška – Lopar – Baška appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Baška (13)krk (143)lopar (7)rab (28)RIJEKA I PGŽ (954)