Zbog velikih vrućina potrošnja struje u Hrvatskoj ruši rekorde

novilist - prije 5 dana - link

Raspoloživost prijenosne mreže je na visokoj razini te za sada nema problema u opskrbi električnom energijom, izvijestio je u petak Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS).

HOPS ovih dana zbog velikih vrućina bilježi rekordnu potrošnju električne energije. Tako je u četvrtak bila za 6.730 megavatsati (MWh) viša od višegodišnjeg prosjeka.  Ostvarena je dnevna potrošnja elektroenergetskog sustava u iznosu od 66.593 MWh, uz maksimalnu satnu potrošnju 3.302 MWh u 20. satu.

Maksimalna satna potrošnja drugog četvrtka u srpnju prva je po iznosu u zadnje četiri godine i rekordna ljetna satna potrošnja.

Unatoč tome, raspoloživost prijenosne mreže je na visokoj razini te za sada nema problema u opskrbi električnom energijom, ističu u HOPS-u.

Prema podacima tog operatora, potrebe za energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namirene su iz domaćih elektrana te uvozom električne energije. Proizvodnjom u hrvatskom elektroenergetskom sustavu za 11. srpnja namireno je oko 45 posto potrebne energije, a uvozom preostala potrebna energija.

Za danas, 12. srpnja, predviđena je dnevna potrošnja 67.067 MWh uz predviđeni maksimum 3274 MWh u 22. satu. Od toga se 35.083 MWh odnosi na uvoz električne energije tj. 51,5 posto ukupne dobave u hrvatskom elektroenergetskom sustavu.

Od 51,5 posto uvoza električne energije, oko 23,5 posto otpada na udio proizvodnje Nuklearne elektrane Krško za hrvatski elektroenergetski sustav, tj. 8.232 MWh, izvijestio je HOPS.

Objava Zbog velikih vrućina potrošnja struje u Hrvatskoj ruši rekorde pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

HOPS (6)Hrvatska (3262)struja (50)vrućina (66)