Hrvatski kapetan nalazi se u turskom zatvoru već punih devet mjeseci. Hoće li biti oslobođen?

novilist - prije 6 dana - link

Suđenje hrvatskom pomorcu Marku Bekavcu, koji je optužen te mu se sudi u Turskoj jer je lani u teretu njegova broda Phoenician M u turskoj luci Eregli pronađen kokain, nastavit će se 18. srpnja, a u Sindikatu pomoraca Hrvatske (SPH) nadaju se oslobađajućoj presudi.

Kapetan Marko Bekavac iz Splita nalazi se u turskom istražnom zatvoru u Ankari od listopada prošle godine kada je policija na brodu turske kompanije, koji je iz Kolumbije prevozio ugljen, a plovio pod panamskom zastavom, našla 137 kilograma kokaina.

Tada je uhićeno 10 pomoraca, šestorica s Filipina, po jedan iz Finske, Poljske i Rusije te Bekavac kojeg turske vlasti smatraju odgovornim po zapovjednoj odgovornosti. Osim Bekavca u zatvoru su Ali Albokharij, Paszukow Krzystof Andrzej, Abello Eddie Jr. Villacarlos, Latanov Pavel, Sulima John Rey Nuneza, Vargas Carmel Ariel Jr. Dapule, Dalumpines Junil Bongcayaa, Bobiles Pather John Juarez, Ruales Darvin Ortiz.

Brodu Phoenician M je dozvoljeno isplovljavanje s preostalom posadom.

Suđenje je počelo u sredini lipnja, a svi pomorci izjasnili su se da nisu krivi i iznijeli su svoju obranu

Glavni tajnik SPH Nevan Melvan bio je na prvom, a kaže da će biti i na sljedećem ročištu. Dodaje da će na ročištu biti i hrvatski veleposlanik Hrvoje Cvitanović i otpravnik poslova u veleposlanstvu u Ankari Mario Zadro, koji su već bili od iznimne pomoći kapetanu Bekavcu i njegovoj obitelji te dva predstavnika Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF) iz Turske, koji će pomoći i s prevođenjem.

Branitelje je, odvjetničku kuću iz Istambula, angažirala kompanija, svaki pomorac je dobio svog zastupnika i dojam o odrađenom poslu je dobar, rekao je Melvan.

‘Kompanija se oglušila na zahtjev za dodatnim osiguranjem’

Naglasio je da su iznijeli sve dokaze, logične i zdravorazumske, ističući kako na teretu, tj. na vrećama kokaina nije pronađeno puno otisaka te da niti jedan nije pripadao članovima posade broda.

Zapovjednik je, kaže, prije ulaska u kolumbijsku luku i prije ukrcaja tereta zatražio dodatne kamere i osiguranje, no, kompanija se nije očitovala niti to omogućila. Konačno, upravo je zapovjednik broda prije dolaska u tursku luku izvijestio policiju u Turskoj da je moguće da se tako nešto nađe na brodu, budući nije imao sve uvjete za sigurni ukrcaj tereta.

Za sada nema novih momenata, na sudu je odrađeno prvo ročište, saslušano je svih 10 pomoraca, iznijete su obrane. Ne znamo što će biti na sljedećem ročištu, a ne vidim da je išta drugo ostalo osim izricanja presude, odnosno oslobađanja, rekao je Melvan.

Na upit o stanju kapetana Bekavca, rekao je da je on dosta ogorčen i uznemiren, što je razumljivo u njegovoj situaciji kada se nevin nalaz u turskom zatvoru. Fizički je dobro, uvjeti u zatvoru su u redu, ne žali se na uvjete, dodao je.

Melvan kaže da se ‘boje’ zapovjedne odgovornosti, koja se pokušava ‘nakalemiti’ kapetanu i svim članovima posade, da nisu napravili sve što su trebali da ne dođe do ovakve situacije. No, naglašava, izravna poveznica između posade i narkotika nije utvrđena ni dokazana.

‘Male šanse da u kolumbinskoj luci netko ne ubaci nešto na brod’

Govoreći o kriminalizaciji pomoraca, Melvan kaže da sada stotine ljudi raznih državljanstava čame po zatvorima u svijetu s raznim optužbama, koje su vezane za transfere droge, onečišćenje mora, kršenje pravila pojedinih zemalja. Temeljem činjenice da su bili na krivom mjestu u krivo vrijeme su u zatvoru, a da realno nisu mogli poduzeti više od onoga što su poduzeli, kaže glavni tajnik SPH.

„Šanse da isplovite iz kolumbijske luke, a da vam netko nešto ne ubaci na brod su iznimno male, to je već godinama veliki problem pomorske industrije u svijetu. Svaka zemlja ima svoje zakone, a teret odgovornosti se stavlja na pomorce koji rade svoj posao,“ rekao je i dodao da policija u trenutku pronalaska droge može pokupiti samo ljude s broda, jer tada drugih nema u blizini.

Prema podacima iz SPH, ITF je na svojoj web stranici www.itfglobal.org objavio dokument „Criminalisation toolkit“, u kojemu su objavljene smjernice za pomorce koji se nađu u takvoj ili sličnim situacijama. Pomorce se upozorava kako moraju biti svjesni prava da ne inkriminiraju sebe, da se njihove izjave potencijalno mogu koristiti u kaznenoj istrazi te da prije davanja izjava imaju pravo na pravnu pomoć i prevoditelja.

Melvan je podsjetio da je već bilo slučajeva kriminalizacije hrvatskih pomoraca, koji su proveli mjesece i godine u stranim zatvorima i ocijenio kako je ovaj slučaj dobio popriličnu međunarodnu dimenziju jer su na prvom ročištu bili predstavnici veleposlanstava svih zemalja iz kojih su optuženi pomorci.

Premijer Andrej Plenković, koji se potkraj lipnja sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom, založio se za hrvatskog pomorca Marka Bekavca, kazavši kako Hrvatska očekuje da turska nadležna tijela u njegovu slučaju postupe pravedno te da će hrvatska vlada nastaviti pružati hrvatskom državljaninu diplomatsku, konzularnu, pravnu i svaku moguću pomoć.

Objava Hrvatski kapetan nalazi se u turskom zatvoru već punih devet mjeseci. Hoće li biti oslobođen? pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3239)kapetan (5)kokain (20)Marko Bekavac (5)