Udruga Željke Markić javne kritike upućene moliteljima pokušava protumačiti kao “ugrožavanje ljudskih prava”

monitor - prije 1 tjedan - link

„Hajka na molitelje“ proširila se na sve katolike, tvrde, te nabrajaju kako je pritom kršen niz ljudskih prava: pravo na slobodu vjeroispovijesti; pravo na slobodu javnog prakticiranja vjere; pravo na slobodu govora te pravo na slobodu okupljanja. Prekršena je, navode, Opća deklaracija o ljudskim pravima, Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljenih sloboda i Ustav Republike Hrvatske. Vrhunac je usporedba te medijske kampanje sa onom protiv Židova u Njemačkoj za nacista, kao i u vrijeme NDH.

U izvještaju se odbija i pomisao da sudionici svojim javnim činom moljenja na glavnom zagrebačkom trgu, kao i po trgovima drugih gradova u Hrvatskoj, šalju bilo kakve poruke ili zahtjeve javnosti. Gore nabrojano, objašnjavaju, nisu zahtjevi već tek „molitvene nakane“, a tko je od kritičara smatrao drugačije optužen je u izvještaju za vađenje iz konteksta i proglašen kao osoba koja provodi „diskriminaciju“.

Pučka pravobraniteljica ističe kako iz udruge U ime obitelji ne tumače ispravno pravne pojmove, te da kritičke osvrte i sarkazam doživljavaju kao napad i klasificiraju kao kazneno djelo. Fizičkih napada na molitelje nije bilo, ali je zato bilo napada na protuprosvjednike. Ivan Pernar je, primjerice, i pravomoćno osuđen zbog jednog takvog napada. Faktograf

Udruga Željke Markić javne kritike upućene moliteljima pokušava protumačiti kao “ugrožavanje ljudskih prava”Monitor.hr.

pročitaj cijeli članak

**Vijest (1249)Društvo (72)U ime obitelji (5)