Cinehill hoće ići na more: Pobjednici prošlogodišnjeg festivala dolaze u Ljetno Art-kino

novilist - prije 2 tjedna - link

Druga je godina Cinehilla (ex. Motovun Film Festivala) na izletištu Petehovac u Gorskom kotaru, a uvertira u ovogodišnje izdanje festivala održava se u Ljetnom Art-kinu gdje se prošlogodišnji laureati prikazuju u sklopu programa Cinehill hoće ići na more: bugarska drama Blagina pouka, dobitnik festivalske nagrade filmskih kritičara, na programu u petak, 12. srpnja u 21:15 sati te kanadska drama Jezero Falcon, dobitnik nagrade za najbolji film, zakazana za subotu, 13. srpnja u 21:15 sati u Ljetnom Art-kinu.

Sjajna bugarska drama Blagina pouka prati umirovljenu učiteljicu koja gubi životnu ušteđevinu uslijed telefonske prevare kao i svaku nadu da će ikad više vidjeti svoj teško zarađen novac. No, kada dobije primamljivu, ali sumnjivu ponudu za posao – uzima stvari u svoje ruke.

Najnovija drama Stefana Komandareva svoj je bogati festivalski život ostvarila nakon premijere na Međunarodnom festivalu u Karlovim Varima na kojem je trostruko nagrađena (Kristalni globus, Najbolja glumica i Nagrada Ekumenskog žirija), a na proteklom Cinehill Film Festivalu osvojila je nagradu žirija filmskih kritičara FIPRESCI.

Prema obrazloženju festivalskog žirija, film prikazuje što učini vrlo principijelan lik kad je suočen s očajnom situacijom.

– Blagina pouka nudi zanimljiv odgovor. Glavni lik stroga je učiteljica koja ne dopušta pogreške. Niti u jeziku koji podučava, niti u vlastitom životu. Kad postane žrtvom situacije s kojom se ljudi njezinih godina često susreću, počne tražiti izlaz. No društvo okreće glavu i njezine metode postanu drastičnije. Blagina pouka priča dirljivu priču koja intrigira od početka do kraja, s nekim dobro izvedenim iznenađenjima. Umjesto očekivane priče o beskrajnoj bijedi, imamo snažnu ženu koja pokušava preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom, ali u procesu gubi više nego što bi itko trebao ikada biti spreman žrtvovati: svoju ljudskost, stoji u obrazloženju žirija.

Pobjednik prošlogodišnjeg Cinehill – Motovun Film Festivala, izvrsna kanadska drama o odrastanju Jezero Falcon Charlotte Le Bon snimljena je prema stripu Sestra Bastiena Vivèsa i premijerno prikazana u Cannesu. Poetičnost turbulentnog vremena između djetinjstva i adolescencije prati kroz Bastiena, sramežljivog tinejdžera iz Pariza koji je na obiteljskom ljetovanju u Quebecu gdje upoznaje 16-godišnju Chloé, zaljubljenicu u folklor i lokalne legende.

Kako je festivalski žiri obrazložio, iako se bavi temom koja bi se mogla imenovati kao opća, radi se o vrlo posebnom filmu koji gledatelja vraća u autentično iskustvo prve ljubavi, njezine čarobne zavodljivosti, ali i zastrašujuće fatalnosti.

– Rađen vještinom koja odaje zrelost i samouvjerenost, filigranski preciznim filmskim pripovijedanjem po svim svojim elementima, tako da je teško povjerovati da se radi debitantskom filmu. Film koji je tako lako gledati i tako teško zaboraviti”, naveo je žiri.

Ljetno Art-kino nalazi se u dvorištu Kapucinskog samostana Gospe Lurdske (ulaz kroz Art-kino), a u slučaju lošeg vremena projekcije se održavaju u dvorani Art-kina.

Ulaznice su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.

Objava Cinehill hoće ići na more: Pobjednici prošlogodišnjeg festivala dolaze u Ljetno Art-kino pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Cinehill (6)Kultura (823)Ostalo (130)