Projekcijom te “ljubavne priče umočene u hrvatsku stvarnost” Grlić obilježava točno 50 godina od kada je na tom festivalu prikazao svoj dugometražni prvijenac “Kud puklo da puklo”..

Marasovićev “Šlager”, romantična priča o dvoje bivših ljubavnika, dijelom snimana i u vrijeme Festivala kod Arene, najavljena je kao posveta filmu i filmašima, s Jankom Popovićem Volarićem i Lanom Barić u glavnim ulogama koji s redateljem potpisuju scenarij.

Oba su filma dio natjecateljskog programa u kojemu su ukupno 22 filma, u jednakom broju hrvatskih i manjinskih koprodukcija.

Od hrvatskih filmova tu su još “Božji gnjev”  Kristijana Milića, “Frka”  Svebora Mihaela Jelića, “Bosanski lonac” Pave Marinkovića, dokumentarni “Naša djeca” Silvestra Kolbasa, “Proslava” Brune Ankovića, “Slatka Simona” Igora Mirkovića, “Sveta obitelj” Vlatke Vorkapić, “Žena s gumenim rukavicama” Marija Šuline i “Šalša” Dražena Žarkovića.

Slavonija u različitim aspektima, od tradicionalnih do recentnih, pojavljuje se u tri filma – “Frka”, “Žena s gumenim rukavicama” i “Sveta obitelj” Vlatke Vorkapić. Zamjetan je i broj filmova tematski fokusiranih na mlade (Frka, te u manjinskim koprodukcijama  Sunce mamino, KIX i Ekskurzija), dok dio filmova stiže u Pulu nakon sudjelovanja na prestižnim svjetskim festivalima.

Ove godine Festival počinje u četvrtak umjesto u subotu kako bi posjetitelji mogli u produljenom vikendu vidjeti što više filmova, a priliku za to imat će i na nizu dnevnih, večernjih i kasnih projekcija, koje počinju od 10 ujutro i traju do 2 sata iza ponoći.

Još jedna novost je da međunarodni program postaje natjecateljski, a usmjeren je na poticanje distribucije europskih i nezavisnih filmova na hrvatskom tržištu. Među nenatjecateljskim programima tu su PoPularni program, Vremeplov, Pulica, Studentski program.

Arena je glavna lokacija za sekcije Hrvatski film, Manjinske koprodukcije i Popularnu Pulu s filmskim hitovima, a reprizne projekcije i dio premijera iz Glavnog programa će se prikazivati u preuređenom Istarskom narodnom kazalištu.

U Kinu Valli održavat će se Pulica, međunarodni program te manji dio natjecateljskog programa, a filmove će se moći gledati i na Ambreli te na Brijunima.

Za sam kraj festivala organizatori najavljuju  i dugometražni prvijenac Daine Oniunas-Pusić, “Tuesday”  sa slavnom Juliom Louis-Dreyfus te kratkometražni igrani film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića, koji je nedavno osvojio cannesku Zlatnu palmu.

Posjetitelje očekuju i svakodnevni glazbeni programi, uz slobodan ulaz, u okviru kojega nastupaju DJ Kovač, Buč Kesidi, TBF, ManGroove, Porto Morto, Baby Lasagna i DJ Stanko Bondža.