Hrvatski rukometaši u Opatiji hvataju zalet za Olimpijske igre: “Ekipa je u procesu stvaranja. Možemo očekivati svašta”

novilist - prije 2 tjedna - link

RIJEKA U sjeni Učke, u Opatiji, hrvatska rukometna reprezentacija od danas hvata zalet za Olimpijske igre u Parizu, jedno od njezinih istaknutijih imena svakako je Veron Načinović, jedan od aduta islandskog izbornika na hrvatskoj klupi Dagura Sigurdssona. Od dječačkih dana u Zametu, mladić koji je upravo iz francuskog Montpelliera prešao u drugog europskog velikana, njemački Kiel, nastavlja činiti krupne korake u karijeri.

Trofejno riječko sportsko ime, njegov otac Alvaro, rodonačelnik riječkih rukometnih odličja na najvećim natjecanjima, ima na što biti ponosan. Jučer se suzdržao od komentiranja Veronova prelaska iz Francuske u Njemačku, uoči današnjeg opatijskog okupljanja reprezentativaca iznio je svoje viđenje hrvatskih izgleda u Parizu.

Očekivanja

– Hrvatska je poprilična nepoznanica s obzirom na to da ima novog stručnjaka na klupi, novog izbornika, samim tim i novi sustav rada – kaže Alvaro Načinović, svjetski juniorski prvak, koji je u seniorskoj karijeri redom osvojio olimpijsku broncu pa postao olimpijski pobjednik, uz to i svjetski doprvak te brončani na europskom prvenstvu te klupski prvak Europe. – Tu je sada dosta šarena ekipa, pitanje je koliko će biti uigrana u Parizu.

S druge strane, svi očekujemo da momci budu negdje visoko plasirani, ali treba znati da se do toga teško dolazi. Ipak smo sada još uvijek ona druga kategorija, kažem za sada jer se nadam da će me reprezentacija demantirati i da nisam u pravu. Naime, po onome kako igraju neke druge reprezentacije, mislim da još nismo na toj razini. Sve to uz činjenicu da imamo još desetak dana priprema. Tu je sada kompletno novi trenažni proces, nove ideje, novi igrači, tako da na Igrama možemo očekivati svašta. Bit će veselo.

Pritisak

Riječ očekivanja je u Hrvatskoj tradicionalno najspominjanija uoči velikih natjecanja, pritom su apetiti tradicionalno veliki, da ne kažemo megalomanski. Javljaju se sa svih strana zvani i nezvani, uz dijeljenje lekcija optimistične poruke teku potocima, mnogo se očekuje od nogometaša, vaterpolista, sada i rukometaša. Konkurencija je tu kao reda radi, dok se Hrvatsku čeka da dođe osvojiti neko odličje.

– Takav stav je potpuno pogrešna pretpostavka. Nabijati toliki pritisak dečkima stvarno je nepotrebno. Nije, naime, nikakav smak svijeta ako se dogodi neki lošiji rezultat. To je sve stvar procesa i stvaranja. Ako je rezultat dobar, onda upadamo u teške euforije, a onda su nakon toga i padovi veći, a time i razočaranja. Naša javnost ne zna ništa drugo nego »mora biti medalja«. Koliko vidim, mi smo u procesu stvaranja reprezentacije. Imamo kvalitetu, koja nije sporna, samo je pitanje uigranosti i onoga što pokažemo na terenu. Umjereni sam optimist – zaključio je Načinović.

Objava Hrvatski rukometaši u Opatiji hvataju zalet za Olimpijske igre: “Ekipa je u procesu stvaranja. Možemo očekivati svašta” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Rukomet (151)Sport (9475)veron načinović (4)