U Delnicama naglasili važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke

novilist - prije 2 tjedna - link

Rak dojke jedna je onih vrsta malignih bolesti koje je, ukoliko se otkriju na vrijeme, moguće uspješno liječiti te je stoga jako bitno za sve žene da se odazovu na poziv Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke – zaključak je predavanja “Zdravlje dojki – prevencija i rano otkrivanje raka dojke” kojeg je u Gradskoj knjižnici Janet Majnarich u Delnicama održala primarijus Svjetlana Gašparović Babić dr.med., specijalist javnog zdravstva.

Grafičkim prikazima i jednostavnim rječnikom dr. Gašparović Babić, prezentirala je rast zloćudne tvorevine i načine na koje se širi, kako se liječi, koji su rizični čimbenici za nastanak raka dojke, i što je najvažnije kako na vrijeme otkriti.

Naglasila je da se terapije i načini liječenja od čovjeka do čovjeka razlikuje, da se primjenjuje individualna terapija i da svaki organizam reagira drugačije.

Nacionalnim preventivnim programom ranog otkrivanja raka dojke poziva se oko 300.000 žena. Odaziv je na razini RH oko ili malo više od 60%.

Danas, nakon uvođenja probira, udio novootkrivenih karcinoma dojke u lokaliziranom stadiju u dobi od 50-69 godina je 60-70 posto, a prije uvođenja programa probira je taj udio niskih 40 posto.

Pozitivne učinke provedbe programa pokazuje i smanjenje mortaliteta od raka dojke za 15 do 20 posto. Budući da preko 70 posto žena s dijagnosticiranim rakom dojke nema poznate rizične čimbenike pa se smatra da su sve žene pod rizikom za nastanak raka.

Punu podršku ženama u borbi protiv ove opake bolesti pruža i udruga Nada iz Rijeke i Liga protiv raka PGŽ kojima se Goranke mogu javiti i dobiti punu podršku i potrebne informacije pa je stoga s ovog predavanja, kojem su nazočile Ivana Lohinski Babić, predsjednica udruge Nada i ostale članice Udruge i onkologinja Ira Pavlović-Ružić, dr.med., predsjednica Lige protiv raka PGŽ, upućen poziv svim ženama koje imaju nedoumice i dodatna pitanja da kontaktiraju Udrugu Nada na telefon 051 371 062 ili 097 613 9715.

Za dodatnu podršku ženama i njihovim obiteljima mogu se obratiti i Crvenom križu Delnice u Savjetovalište IZVOR poručili su organizatori ovog predavanja – Liga protiv raka Primorsko – goranske županije, Liga protiv raka Primorsko – goranske županije – podružnica Gorski kotar, Gradsko društvo Crvenog križa Delnice, Udruga Nada i Hrvatski zavod za javno zdrastvo PGŽ.

Objava U Delnicama naglasili važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Delnice (54)Gorski Kotar (183)Rijeka & Regija (1232)