Spoj tradicionalnog i modernog u Loparu”: Otvorena izložba Davora Šanića

novilist - prije 3 tjedna - link

U loparskom parku Kapić otvorena je izložba fotografija “Lopar u oku Davora Šanića”. Ova izložba na otvorenom samo je dio bogatog programa Festivala mora i lokalne tradicije “Ljudi od mora”, a otvorena će biti do 16. srpnja. Izložbu je organizirao Centar za kulturu i sport Lopar.

Ljubav prema fotografiji nije suđena svakoj osobi – to je stvar životnoga okruženja, kućnoga odgoja, no ponajviše poriva za tim da se u točno datom trenutku fotografijom ulovi točno određeni kadar.

Jer fotografija, sa svakim svojim – pa i najsitnijim – detaljem, predstavlja ono što bi umjetnik htio od svakoga da vidi. I niti mrvicu više od toga, već samo taj kadar koji je umjetnik svojim okom i objektivom zabilježio i ulovio.

Razumijevanje fotografije od gledatelja nekad iziskuje i poznavanje sredine u kojoj je fotografija nastala ili iz koje umjetnički fotograf dolazi, kao i niza okolnosti koje su dovele do njezina nastanka.

Jedna takva osoba, koja definitivno ima ljubavi za fotografijom ali i poriva za tim da u točno datom trenutku fotografijom ulovi točno određeni kadar, je Davor Šanić iz Lopara, kojega mnogi znaju, prije svega, po divnim pejzažnim fotografijama loparskoga poluotoka.

Osim krasnih pejzaža u kojima su vidljive geomorfološke, reljefne posebnosti Lopara, stopljene s čistim, plavim morem i ostalim kvarnerskim otocima ili prostranim Velebitom u pozadini, a nerijetko “začinjene” i nezaobilaznim motivima bure, juga i valova, Davor Šanić svojim je fotografijama ovjekovječio i sve one motive koji su nezaobilazni dio svakodnevice svakog Loparanina.

I dok će se mnogima na uvidu fotografija loparskih plaža probuditi asocijacije onog “modernog” s čime Lopar danas živi, a to je turizam, neke druge fotografije poput, primjerice, starih, nasukanih barki na osami loparskih uvala, pa crkvica sv. Nikole uz samo more, zaštitnika pomoraca, ili olujno, valovito more s monotonom pozadinom koje nekad samog Loparanina ostavlja i “zarobljenim” na otoku a ribare onemogućuje u njihovoj nakani, te čak i trajekta, koji je ta “poveznica” otoka s kopnom, predstavljaju i onu “tradicionalnu” crticu Lopara – suživot svakog Loparanina s morem, koji postoji od pamtivijeka, a postoji i danas.

Davor Šanić loparski je fotograf rođen 1980. godine, mnogima poznat, prije svega, po prelijepim pejzažnim fotografijama Lopara. Iako ga fotografija zanima još od školskih dana, aktivno se njome počeo baviti od 2014. godine, kada je kupio svoj prvi DSLR aparat Olympus.

Kako se sve više upuštao u čari fotografije, primijetio je da ga više privlači analogna fotografija, a njegov veliki uzor u svijetu analogne fotografije je Tošo Dabac, jedan od glavnih začetnika Zagrebačke škole fotografije.

Uz njega, uzori su mu još Marija Braut i Ivo Pervan. Inače, uzor za samo ime izložbe bila je i posebna rubrika u 27. br. Loparske besede “Lopar u oku fotografa Davora Šanića”.

Kako svaki hobi ima svoju cijenu, tako je Davor s vremenom počeo kupovati stare analogne fotoaparate, a do sada je već sakupio pozamašnu kolekciju istih, među kojima i jedan Rolleicord s kojim je fotografirao i Tošo Dabac.

Davor Šanić prvi je u Loparu imao i letjelicu s kamerom (dron). Kako se već desetak godina aktivno bavi fotografijom, dolaze i neki rezultati koje su stručnjaci prepoznali.

Neke njegove fotografije nalaze se i u New Yorku, jedna krasi salon i najvećeg Jadrolinijina trajekta “Dalmacija”, a dva puta osvojio je i prvo mjesto na natječaju Festivala skulpture u pijesku, a čije se 13. izdanje nedavno i održalo u Loparu na Rajskoj plaži.

Objava Spoj tradicionalnog i modernog u Loparu”: Otvorena izložba Davora Šanića pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

lopar (7)Otoci (245)Rijeka & Regija (1227)